ÇEVRE - 17 Ocak 2017 Salı 13:20

Kırklareli metan gazından elektrik enerjisi üretecek

A
A
A
Kırklareli metan gazından elektrik enerjisi üretecek

Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (KIRK-KAB 1) tasarrufu ve yönetiminde bulunan katı atık düzenli depolama sahasında oluşan metan gazının değerlendirilebilmesi ve ekonomiye katkı sağlanabilmesi amacıyla elektrik enerjisi üretimi tesisi kurulması için ilk adım atıldı.
Konu ile ilgili KIRK-KAB-1 Birlik Başkanı ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Vesmec Makina San. Müm. Dan. ve Tic. Ltd. Şti. yetkilileri arasında sözleşme imzalandı.
Birlik adına Birlik Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu sözleşmeyi imzalarken yenilenebilir enerji ile daha temiz ve yaşanabilir bir Kırklareli için çalışmaların dört bir koldan sürdürüldüğünü belirterek, çevreci tesisin çevre dostu Kırklareli’ne katkı sağlayacağını belirtti.
Kurulacak tesis ile ilgili bilgiler veren Kesimoğlu, alt yapısı 2000 KWH kapasiteli dizayn edilecek tesisin yenilenebilir enerji kapsamında ilk etapta 850 KWH Çevre Dostu Enerji üreteceğini belirtti.

"Çöp depolama alanlarında oluşan gazın yüzde 50’den fazlası ise metan gazı içeriyor"
Kesimoğlu, "Evsel atık düzenli depolama alanlarında organik materyallerin çürümesi sonucu oluşan çöp gazı yüksek konsantrasyonlarda metan içeriği ile yanma ve patlama tehlikesi içermekte, yangın riski oluşturmaktadır. Ayrıca, insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Kötü koku yaymakta ve bitkileri kurutabilmektedir. Bu nedenle önemli bir sera gazı olan metanın tüm bu etkilerinden korunmak amacıyla kontrol altına alınması zorunludur. Atmosferdeki CO2 (karbondioksit) dengesini bozan, küresel ısınmaya sebep olan ve çevre için oldukça zararlı olan sera gazlarından en önemlisi metan gazıdır. Çöp depolama alanlarında oluşan gazın yüzde 50’den fazlası ise metan gazı içeriyor. Karbondioksit gazına göre 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan metan gazının zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması için, toplama bacaları ve boru hatlarıyla toplanan çöp gazının belirli işlemlerden geçirilerek iyileştirilmesi sağlanıyor. Arıtılmış çöp gazı içten yanmalı motorlarda yakılarak önce mekanik enerjiye, ardından da elektrik enerjisine çevriliyor. Enerji üretimi için gerekli miktarın üzerinde olan gaz ise yakma bacasında yakılarak bertaraf ediliyor. Böylelikle zararlı metan gazının geçmişte olduğu gibi atmosfere bırakılması engelleniyor ve emisyon azaltımına katkı sağlanıyor" dedi.
Kurulacak tesisin yaklaşık 1,5 milyon Euro’luk bir yatırım olduğunu belirten Kesimoğlu, bu ay içerisinde çalışmaların başlayacağını, 1 yıl içerisinde tesisin tamamlanacağını ve elektrik üretimine başlanılacağını belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.