GENEL - 11 Mayıs 2016 Çarşamba 13:12

Suriye İle İlişkiler 1939'dan Beri İyi Değil

A
A
A
Suriye İle İlişkiler 1939'dan Beri İyi Değil

KIRKLARELİ (İHA) – İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Suriye’nin, Hatay’ın 1939 yılında Türkiye’ye topraklarına katmasından dolayı rahatsız olduğunu belirterek, “Hatay meselesinden bu yana Suriye ile ilişkiler iyi olmadı” dedi.
Kırklareli Üniversitesi Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Türkiye’nin Suriye Politikası” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansa konuşması olarak katılan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Suriye’nin, Hatay’ın 1939 yılında Türkiye’ye topraklarına katmasından rahatsız olduğunu belirterek, “Hatay meselesinden bu yana Suriye ile ilişkiler iyi olmadı. Türkiye ve Suriye arasında ilk milli kriz 1957 yılında gerçekleşti. Ordu Suriye sınırına gitmiş ve Sovyetler Birliği Türkiye’yi uyardı. Amerika da üçüncü dünya savaşı olmasına izin vermedi. 1997 yılında Suriye PKK’yı desteklerse askeri çıkarma yapılacağı gündeme geldi. Suriye ise PKK’ya destek vermeyeceğini söyledi. Bu sürede Suriye PKK ile ilişkilerini bitirdi. 2002 ve 2010 yılları arasında Suriye ile Türkiye arasında ciddi bir sorun kalmadı” diye konuştu.
“5 YILDA İÇ SAVAŞ DOLAYISIYLA SURİYE’NİN KİMYASI DEĞİŞTİ”
Son 5 yıl içinde iç savaş dolayısıyla Suriye’nin kimyasının değiştiğini hatırlatan Prof. Dr. Çağrı Erhan, “10 milyon insan yerlerinden hareket etti. 7 milyon insan ülke dışına kaçtı. Ekonomisi bozuldu. Birlik, beraberliğini ve siyasetini koruyamayacak hale geldi. Şu anda Türkiye’de 3 milyon Suriyeli insan var. Kimisi burada kalıyor kimisi ise Avrupa’ya göç ediyor. Suriyelilerin büyük bir kısmı burada kalmaya devam edecektir. Hatta vatandaşlık hakkının verilmesi de yakındır. Suriye’nin şu anki halinin sebebi, batı devletlerinin sözünü yerine getirmemesi ve Türkiye’ye gerekli desteğin verilmemesidir. Baştaki kararlılık devam etse idi bu iç savaş şu ana kadar bitmiş olurdu” ifadelerini kullandı.
Akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldığı konferans, Prof. Dr. Çağrı Erhan’ın soruları cevaplamasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir