YEREL HABERLER - 19 Kasım 2015 Perşembe 11:12

"trakya Eşsiz Bir Proje Daha Kazandı"

A
A
A
"trakya Eşsiz Bir Proje Daha Kazandı"

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından finanse edilip Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi’nce yürütülen "Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-turizme Kazandırılması" projesi kapanış toplantısı yapıldı.
Kırklareli Şeker Depoları’nda düzenlenen toplantıya, Kırklareli Vali Yardımcıları Günay Öztürk ve Tahir Demir, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sevim, İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcıları Erol Akyüz, ve Bilal Kuşoğlu, Kurum Amirleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, İdare Birim Müdürleri ile personeli ve çok sayıda davetli katıldı.
TRAKYAKA tarafından 2014 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ’Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-Turizme Kazandırılması Projesi’ toplantısında konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Trakya’nın kalkınmasına imkan sağlayan her projeye yaklaşımımız aynıdır. Fakat gerçekleşen projelerin çarpan etkilerine baktığımızda turizm projelerinin ulaştığı yararlanıcı, getirdiği yararlar her sektörde karşımıza çıkıyor. Örneğin geçen hafta Almanya’da gerçekleşen bir Tarım Makineleri fuarında Trakya’yı temsil etmek için yer aldık. Konu her ne kadar tarım olsa da konu mutlaka gezilecek görülecek yerlere geliyor. İnsanlara; gelin işbirliği yapalım aynı zaman da bizim doğal güzelliklerimiz var, doğa harikası niteliğinde değerlerimiz var diyoruz. İşte bugün bunu dedikten sonra yarın o insanlar Trakya’ya geldiğinde sözünü ettiğimiz güzellikleri gösterebilmemiz için bu alanların geziye uygun düzenlenmiş olması, görülmeye imkan vermesi hayati önem taşımaktadır. Kapanışını gerçekleştirdiğimiz Dupnisa Mağarası ve Yakın köylerin Eko-turizme Kazandırılması projesi ise bu projelerden bir tanesi özelliğini taşımaktadır. Trakya’mıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, proje ile Trakya bölgesinde gerçekleşen alternatif turizm alt yapısının güçlendirilerek Dupnisa Mağarası ve Istranca Köyleri olan Armağan, Çukurpınar ve Beypınar’da sosyo-kültürel alanlarının iyileştirilmesi ve altyapı yatırımları ile turizm mekanlarının eko-turizme kazandırılarak Kırklareli’nin hizmetler sektöründeki payının arttırılmasını amaçladıklarını söyledi.
Projenin bütçesinin 469 bin 865,85 TL olduğunu dile getiren Eser, "Bu tutarın yüzde 75’i olan 352 bin 399,39 TL’lik kısmı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kurumumuza hibe edilmiştir. Proje bütçesinin yüzde 25‘lik kısmı olan 117 bin 466,46 TL’lik kısmı da kurumumuzun bütçesinden karşılanmıştır. Dupnisa Mağarası 15 Mayıs - 15 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık bulunmaktadır. 2015 yılında Dupnisa Mağarasını yerli ve yabancı 43 bin 652 turist ziyaret etmiş olup, toplam 186 bin 304,00 TL gelir elde edilmiştir. Kaldı ki İdaremiz tarafından proje bedeli olarak karşılanan 117 bin 466,66 TL kendini bir yıl içinde amorti etmiştir" ifadelerini kaydetti.
"DUPNİSA EKOLOJİK TURİZM ODAĞI HALİNE GETİRİLMİŞTİR"
Projenin gerçekleşmesi ile Dupnisa Mağarası ve etki çemberi içerisinde yer alan dört orman köyünün turizm alt yapısının güçlendirilerek turizm odaklı kırsal kalkınmanın ilk adımının atıldığını belirten Eser, "Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olan Dupnisa Mağarasının çevresi düzenlenerek, ekolojik turizm odağı haline getirilmiştir. Dupnisa Mağarası güzergahı üzerinde bulunan ve yüksek turizm potansiyeline sahip Çukurpınar, Beypınar ve Armağan Köylerinde turistler ve yerel halk için ortak turizm meydanları oluşturularak köylerin eko-turizm durak noktaları haline getirilmesi sağlanmıştır. İl Özel İdaresi olarak, Trakya Kalkınma Ajansıyla yaptığımız iş birliklerine ve gelecek dönem proje çağrılarına istinaden yeni projelerle hizmetlerimize devam edeceğiz. Bu projenin yapımında emeği geçen başta Sayın Valimize, Sayın Vali Yardımcımız Günay Öztürk’e, İl Genel Meclis Üyelerimize ve projede emeği geçen tüm personelimize teşekkür eder, projenin ilimize hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.
Toplantı, Kırklareli İl Öze İdaresi Strateji ve Geliştirme Müdürlüğü personeli Şehir Plancısı Şeyda Savaşan tarafından ’Dupnisa Mağarası ve Yakın Çevresindeki Köylerin Eko-Turizme Kazandırılması Projesi’ ile ilgili slayt gösterimi ardından sona erdi. Toplantının ardından katılımcılara, proje uygulama alanları içinde bulunan Çukurpınar, Armağan, Beypınar Köyleri ile Dupnisa Mağarası ve etrafında yapılan çalışmaları incelemek üzere gezi düzenlenerek Armağan Köyünde yemek ikram edildi.
15 ay boyunca uygulanan projenin amaçları içerisinde, doğal alanların düzenlenerek var olan değerlerin eko-turizme kazandırılması ve alternatif turizm olanaklarının kullanılmasıyla Kırklareli’nin turizm varış noktası haline gelmesi yer alıyor. Aynı zamanda Trakya’da turizme açılmış tek mağara özelliği gösteren Dupnisa Mağarası düzenlenerek ekolojik turizm odağı haline getirildiği, mağara güzergahı üzerinde bulunan ve yüksek turizm potansiyeline sahip Çukurpınar, Beypınar, Armağan ve Sarpdere köylerinde turistler ve yerel halk için ortak turizm meydanları oluşturularak köylerin eko-turizm durak noktaları haline getirilmesinin sağlandığı bildirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu.
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu. (YEÇ-RU