GENEL - 03 Nisan 2017 Pazartesi 17:14

TREDAŞ’tan örnek iş güvenliği uygulaması

A
A
A
TREDAŞ’tan örnek iş güvenliği uygulaması

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Trakya Elektirik Dağıtım A.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Trakya Elektirik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) tarafından kurulan Teknik Eğitim Merkezinde, çalışanlara teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek en riskli iş kollarından biri olan elektrik çalışanlarının iş güvenliğinin yükseltilmesi amaçlanıyor.


Teknik Eğitim Merkezi bünyesinde oluşturulan sınıflarda verilen teorik eğitimlerin ardından, bahçeye çeşitli büyüklüklerde dikilen, demir, odun veya demir direklerde çalışanlara işi en güvenli şekilde nasıl yapabileceklerinin eğitimi veriliyor. Böylece en yüksek risk taşıyan mesleklerden olan elektrikçilerin iş güvenliğinin maksimuma çıkarılması amaçlanıyor.


Teknik Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Tınmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 16 Kasım 2016’dan beri eğitimlerin devam ettiğini belirterek, “Şu anda burada alçak gerilim eğitimlerini sürdürüyoruz. Her eğitimimiz 18 gün sürüyor. Eğer ki bu eğitimlerimizi yeni başlayan personelimizle yapıyorsak 21 günlük eğitimler yapıyoruz burada. Şu anda alçak gerilim eğitimleri veriyoruz, Eylül ayından sonra orta ve yüksek gerilim eğitimlerine başlayacağız” dedi.



“Madencilikten sonra en riskli iş kolu”


Cengiz Tınmaz, iş sağlığı ve güvenliğinin artık toplumsal bir konu olduğunu ve şirket olarak ta buna çok önem verdiklerini belirterek, “İş sağlığı ve güvenliği açısından baktığımızda, elektrik dağıtım sektörü ve elektrik sektörü iş kazalarının madencilikten sonra en fazla yaşandığı ve yüksek risk olarak ikinci sırada bulunan bir iş kolumuz. Dolayısıyla bu iş kolunda arkadaşlarımızın bizim için sahada güvenlikleri bizim için çok önem taşıyor. O yüzden arkadaşlarımız yılın 4 haftasını sadece burada eğitim alarak geçiriyorlar. Bu her şirketin yapabileceği bir işlem değil. Arkadaşlarımız burada hem iş sağlığı, güvenliği bakımından nasıl en korunaklı durumda olurlar ve aynı zamanda bir işi daha kaliteli nasıl yaparlar burada bunu öğreniyorlar” ifadelerini kullandı.


Merkezde 24 iç eğitimci olduğunu ve eğitimcilerin kendi sahalarında yıllarca aktif olarak çalışmış arıza sorumlusu ve mühendis kökenli kişilerden oluştuğunu anlatan Tınmaz, “Arkadaşlarımız burada hem teorik olarak eğitim veriyorlar aynı zamanda da uygulamalı eğitim veriyorlar. Bu eğitimlerimizde geçme kalma söz konusudur. Arkadaşlarımız hem teorik sınavlara girerler, teorik sınavlarda başarılı olmalarını bekliyoruz çünkü yaptıkları işi anlatıyorlar. Uygulama olarak ta yüksekte çalışma eğitimlerinde yaptıkları gibi uygulama sınavlarına girerler. Bu uygulama sınavlarında başarılı olmaları durumunda biz arkadaşlarımızın alçak gerilimde çalışması uygundur raporunu veriyoruz” diye konuştu.


Arıza bakım sorumlusu Mehmet Güler ise eğitimlerde iş güvenliği ile alakalı bilmedikleri konuları öğrendiklerini belirtti. Güler, kemer kullanımı konusunda eksikliklerinin bulunduğunu eğitimler vasıtasıyla hem güvenli hem de kaliteli iş yaparak sahada daha verimli olmak için eğitim aldıklarını kaydetti.



“Arabanın kemerini bile eğitimden sonra kullanmaya başladım”


Bir diğer arıza bakım sorumlusu Faruk Çalışkan ise eğitimler sayesinde iş güvenliği ile birlikte normal hayatta da güvenlik konularına dikkat etmeye başladığını belirterek, “Verilen malzemenin doğru kullanımı, risk almadan sahada çalışmayı, her şeyin bizim iyiliğimiz için olduğunu ve gün geçtikçe şartların düzeldiğini öğreniyoruz. Bir itirafta bulunmak gerekirse, arabanın emniyet kemerini bile kullanmaya başladım bu eğitimlerden sonra yani o kadar faydalı” ifadelerini kullandı.


Ayrıca, eğitimler çerçevesinde TREDAŞ personelinin yüzde 30’una eğitim verildiği, şimdiye kadar toplam 13 bin saat eğitim verilerek, eğitime alınan her personelle 34 saat ilgilenildiği kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.