YEREL HABERLER - 21 Temmuz 2017 Cuma 14:47

Türkiye ve Bulgaristan arasında turizm güzergahı oluşturulacak

A
A
A
Türkiye ve Bulgaristan arasında turizm güzergahı oluşturulacak

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen AB projesinde Türkiye ve Bulgaristan arasında turizm güzergahı oluşturulacak.

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen AB projesinde Türkiye ve Bulgaristan arasında turizm güzergahı oluşturulacak.


Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) fonları tarafından finanse edilen Interreg-IPA Bulgaristan Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirilen Joint TOUR-Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi bölgenin cazip bir turizm bölgesi olarak tanıtımı için Ortak Girişimi Projesiyle Burgaz-Haskovo-(Hasköy)-Yanbol-Kırklareli-Edirne güzergahında en az iki tane turistik ürün geliştirileceği bildirildi.



106 bin dolarlık proje


Açıklamada, "22 Mart 2017 tarihinde proje ana ortağı Burgaz Turizm Birliği,Bulgaristan Turizm Bakanlığı ve Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hibe desteği alacağı proje sözleşmesi imzalandı. Projenin toplam maliyeti 106 bin 64,85 dolar olup, bu finansmanın yüzde 85 oranındaki tutarı Katılım Öncesi Maki Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde, yüzde 15’i ise her iki ülkenin ulusal katkısı olarak sağlanmakta. Projenin amacı tanıtım faaliyetleri ve bölgedeki kaynakların ve turizm olanaklarının reklamıyla sınır ötesi hedef bölgede turizm potansiyelini kullanma olanaklarının arttırılması. Projeyle sınır ötesi bölgede turizm hakkında bilgilere erişimin iyileştirilmesi ve turistik destinasyon olarak bölgeye ilişkin bilgilerin arttırılması hedefleniyor" denildi.



Bölgenin turizm potansiyeli belirlenecek


Projenin çerçevesinde sınır ötesi bölgenin turistik destinasyon olarak tanıtılmasına yönelik ortak bir plan hazırlanacağı belirtilen açıklamada, "İnternet üzerine 3 turda reklam kampanyası gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda Kırklareli Turizm Müdürlüğü, Kırklareli Turizm Fakültesinden 2 araştırma görevlisiyle anlaşmaya varıp, bölgenin turizm potansiyelinin belirlenmesi ve Bulgar uzmanlarla ortak tanıtım planın hazırlanması konusunda çalışmalara başladı. Projenin ilk 3 ayı geride kaldı. En kısa zamanda Kırklareli Merkezde uzmanlar tarafından tüm hedef sınır bölgelerin turizm potansiyeli ele alınacak bir çalıştayın yapılması planlanmıştır. Çalıştayda proje ortakların ve müdürlüğün uzmanları elde ettikleri verileri ve bulguları yerel paydaşlarla paylaşmaları beklenmektedir" şeklinde bilgi verildi.


Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan ise, "Sınır bölgesi olmamızın avantajlarını iyi bir şekilde değerlendirip, özellikle proje çerçevesinde de ele alınacak olan Uzak Doğu turistlere ve yerel Avrupalı turistlere tüm iki ülkenin bu sınır bölgelerinin güzelliklerini ortak bir güzergah içerisinde tanıtmamız, bölgenin ziyaretçi sayısının muhakkak artış sağlayacağına inanıyoruz. AB tarafından da desteklenmiş olan projemizle bunu hedefliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-