POLİTİKA - 23 Eylül 2017 Cumartesi 14:19

Başbakan, Neşet Ertaş Kültür Merkezinin açılışını yaptı

A
A
A
Başbakan, Neşet Ertaş Kültür Merkezinin açılışını yaptı

Başbakan Binali Yıldırım, Kırşehir Belediyesi tarafından yapılan Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, Kırşehir Belediyesi tarafından yapılan Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Başbakan Yıldırım, “5 yıl önce hakka yürüyen Neşet Ertaş’ı 7’den 70’e herkes özlüyor. Allah’tan sesini türkülerini dinliyoruz. Sohbeti ve sazı sözü çok lezzetliydi” dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Neşet Ertaş’ın eşi Leyla Ertaş, oğlu Hüseyin Ertaş, kızları Döne ve Canan Ertaş’ın da katıldığı Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin açılışında Anadolu Halk Müziği’nin efsanesi Neşet Ertaş’ın hayatını anlatan kısa film izlendi.


Başbakan Binali Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmasında, “ Bu gün Kırşehir’de hoş görünün sevginin saygının tohumunu eken, yaşamıyla topluma örnek olmuş, hoşgörü insanı Neşet Ertaş’ın adına yapılmış bu güzel eserin açılışını gerçekleştiriyoruz. Neşt Ertaş Haftası’nın da açılışını yapıyoruz. 25 Eylül’de büyük ustanın ölüm yıl dönümü. 2 gün öncesinden Neşet Baba’nın huzurundayız. Sesi gönüllerimizde, cismi olmasa da yankılanmaya devam ediyor. Büyük romancımız Yaşar Kemal’in ifadesiyle Bozkır’ın tezenesi olan Neşet Ertaş’ın sazı yüreğimize, ruhumuza dokunmaya devam ediyor. Bu vesileyle Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin Kırşehir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu yıl ilki düzenlenen festivalin her geçen yıl daha da artarak geniş katılımlarla devam edeceğine yürekten inanıyorum. Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olan Neşet Ertaş’a vefa göstermek hepimizin görevi. Üstadın adını taşıyan kültür sanat merkezine emek veren, zaman ayıran herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Hepinizin bildiği gibi Kırşehir valiniz Kırşehir’e yaraşır bir eser kazandırdı. Bu gün de hizmet halkasına Neşet Ertaş Kültür Merkezi ekleniyor. Belediye Başkanımıza gösterdiği bu vefa için, bu hizmet için teşekkür ediyorum. Her iki eser de gönül sultanlarımızın aziz hatırasını ve bizlere miras bıraktığı eserleri yaşatacaktır.


5 yıl önce hakka yürüyen Neşet Ertaş’ı 7’den 70’e herkes özlüyor. Allah’tan sesini türkülerini dinliyoruz. Sohbeti ve sazı sözü çok lezzetliydi. Tıpkı Aşık Veysel gibi, Aşık Sürmani gibi, Karacaoğlan gibi. Ey milletim biz de sizin ayağınızın turabı dertlerinizin ortağı olmaya devam ediyoruz.


Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “İlim irfan ve sanat merkezi olan Kırşehir’in yetiştirdiği en büyük değer Neşet Ertaş’tır. Büyük usta sağlığında kendisinden izin alarak Neşet Ertaş Kültür Merkezi ve Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivalinin açılışını yapıyoruz” diyerek şu bilgileri verdi:


“Kendi deyimi ile bir kuru söze bir garip söze tutunarak çıktığı yolun edebiyatın ve musikinin zirvesine ulaştı. Halk müziği literatürümüze çok ciddi katkılar sağlamıştır. Büyük ustanın mirasını yaşatmak için Kırşehir Belediyesi olarak Neşet Ertaş ne kadar tevazu sahibi ise onun adını verdiğimiz kültür merkezimizin o kadar görkemli olmasını istedik. Modern tasarımı ile şehrimize yakışır bir nitelikte tasarlanan Kültür Merkezi; 250 ve 1000 kişilik çok amaçlı salonları, sergi alanları, arkeoloji müzesi, dernek odaları, kurs odaları ve yönetim biriminin olduğu 6000 m oturum alanı ve 18000 m’lik bir inşaat alanı ile Kırşehir halkına hizmet verecek. 37 milyona mal olan bu merkezimizde 40 bin metrekarelik alanımız var. 8 bin kişilik bir camii inşa edeceğiz. Eğitimde marka olmuş Kırşehir’in gençlerine bir bilim merkezi hediye edeceğiz. Hayali olmayanın eseri olmaz, sizden aldığımız güçle bu büyük eserleri hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. İnşallah yeni yatırımlarla Kırşehir’i geleceğe taşımak, Ahi Evran’ın manevi sorumluluğunu da üstlenerek, Kırşehir’i Türkiye’nin en güzel illerinden biri yapacağız".


Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş, “Büyüklerim adına bu güzel kültür merkezi yapılışında emeği geçen, bu eserin ortaya çıkmasını sağlayan tüm halkımıza sonsuz teşekkür ediyorum” diyerek Neşet Ertaş ve abdallık hakkında bilgi verdi.


Kültür Sanat Araştırmaları alanında Baki Yaşar Altınok, Yorumculuk Alanında Nazlı Öksüz, Mahalli İcra Alanında Ayvaz Başaran adına oğlu Zafer Başaran, Genç Yetenek Ödülü Ramazan Bağgül’e verildi. Yaşam boyu Onur Ödülü ise Başbakan Binali Yıldırım’a Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci tarafından verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Alevler arasından kurtarılan yavru oğlağına kavuşmuştu: “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı” Bolu’da dün çıkan yangında ahır, fırın evi ve 2 samanlıkta bulunan toplamda 2 bin adet saman balyası küle dönmüştü. Yeni doğan oğlağın öldüğünü sanan Hülya Deniz, alevlerin arasından kurtarılan oğlağı teslim alınca sevinç gözyaşları döktü. İHA’ya konuşan Hülya Deniz, “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı, oğlağı gördüm ya orda o bana yetti” dedi. Yangın, dün öğle saatlerinde Mudurnu ilçesine bağlı Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Mustafa Denizli’ye ait samanlıkta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, henüz bilinmeyen bir nedenle samanlıkta yangın başladı. Samanlıkta çıkan yangın kısa süre içerisinde büyüdü. Yangının alevleri hemen bitişiğinde bulunan ahır, fırın evi ve diğer samanlığa sıçradı. Ahırda bulunan bir traktör, 16 büyükbaş, ve 7 küçükbaş hayvan vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Gözü gibi baktığı oğlağa kavuşunca mutluluk gözyaşları döktü Yeni doğan oğlağa gözü gibi bakan Hülya Deniz, yavru oğlağın öldüğünü sandı. Vatandaşlar tarafından sakinleştirilmeye çalışılan Hülya Deniz, alevlerin arasından kurtarılan oğlağı teslim alınca sevinç gözyaşları döktü. Yangın sebebiyle, ahır, fırın evi ve 2 samanlıkta bulunan toplamda 2 bin adet saman balyası küle dönmüştü. Yangın nedeniyle mağdur olan Deniz ailesine çevre köylerden saman balya desteği geldi. Munduşlar Köyü Muhtarı Hakkı Yiğit, köyündeki vatandaşlardan topladığı 500 adet saman balyasını, aileye teslim etti. “‘Onu babaanneme götürmem lazım’ dedim” Oğlağı babaannesi Hülya Deniz’e götüren Cansu Deniz, “Birisi oğlağı getiriyordu, onu görür görmez dedim ki, ‘onu babaanneme götürmem lazım’ dedim. Aldım onu hemen kucağıma babaanneme götürdüm. Çok mutlu oldu. Baygınlık geçirirken oğlağı görünce kendine geldi. O an bende çok mutlu oldum duygulandım” diye konuştu. “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı” Kalbinde pil bulunan ona rağmen hayvancılığı son nefesine kadar devam ettireceğini belirten Hülya Deniz, yangın anında oğlağın kendine getiriliş anlarını İHA muhabirine anlattı. Oğlağın yaşadığını görünce çok duygulandığını belirten Hülya Deniz, “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı, oğlağı gördüm ya orda o bana yetti. Gerçekten torunum ağlayarak getirince duygulandım. Oğlağı görünce çok sevindim. Çocuğum gelmiş kadar sevindim. Bana, ‘hayvancılığı bırak, uğraşma’ diyorlar. Ben bunlara kıyamıyorum. Son nefesimi verene kadar hayvancılığı bırakamam” dedi. (EÖ-RFK
Çanakkale Eceabat’ta tarımının geliştirilmesi masaya yatırıldı Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde tarımın geliştirilmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Muhtesin Sevinç, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Yasemin Kavdır, Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, Ar. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu ile oda başkanları, muhtarlar, kooperatif başkanlarının yanı sıra çok sayıda üretici katıldı. Eceabat tarımının geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, tarımsal üretimin arttırılması ve modernizasyonu, üretici refahının yükseltilmesi ve bölgenin tarımsal potansiyelinin iyileştirilmesi konularına ele alındı. Alanında uzman kamu ve özel sektör temsilcileri, yetkililer ve üreticileri bir araya getiren çalışma, iki oturum halinde gerçekleştirildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu çalışmanın Eceabat tarımının bileşenlerini bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu belirterek, bölgede üretim yapan üretici ve kooperatifleri destekleyeceklerini söyledi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ise, Eceabat’ın tarımsal potansiyeli ve bu potansiyelin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eceabat’ın zeytin, bağcılık, sebze ve meyvecilik gibi alanlarda öne çıkan bir bölge olduğunu kaydeden Müdür Türkarslan, bu ürünlerin geliştirilmesi için çeşitli projelerin yürütüldüğünü ifade etti. Toplantının tarımsal üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katılımcılar arasında fikir alışverişi yapılmasıyla son buldu.