YEREL HABERLER - 12 Ağustos 2016 Cuma 17:10

Eski Kale Ortaokulu bölgesinde arkeologlar kazı çalışmalarına başladı

A
A
A
Eski Kale Ortaokulu bölgesinde arkeologlar kazı çalışmalarına başladı

Kalehöyük bölgesinde Arkeologlar, eskiden okulun olduğu alanda kazı çalışmalarına başladı.
Yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr Işık Adak Adıbelli, kalehöyük bölgesinde çalışmaların 2002 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Adıbelli, “Ağustos ayı itibari ile çalışmalara başlanıldı. Çalışma alanı olarak eskiden okul olan bölge seçildi. İlk katman kaldırıldı. Çalışmalara yeni başlanıldığından modern bulgularla ortaçağ bulguları bir arada gelmekte, daha önceki bulgularla sonraki bulgular paralellik taşıyor.” dedi.
Aşağı katmanlara inildikçe tarihin bir çok evresine de ulaşılacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr Işık Adak Adıbelli, “Kırşehir Belediyesi, Valilik, Üniversite Rektörlüğü yapılan çalışmalara destek veriyor. Bizlerde bu kapsamda çalışmaları uzun soluklu değerlendiriyoruz. 2012 ve 2013 yıllarında höyüğün güney ve güney doğusunda yer alan plankarelerde yaklaşık 550 metre karelik alanda kazı çalışmaları gerçekleştirilirken, bu çalışmalar sonucunda höyükte Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Hellenistik dönem tabakalarının varlığı ortaya konuldu.” diye konuştu.
Kırşehir Belediyesi ise kazı çalışmalarının yapıldığı alan üzerinde arkeopark projesini hayata geçiriyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Bahçeci, “Bu proje ile Kalehöyük ve çevresinde arkeolojik ve kültürel değerlerin korunarak yaşatılması, alana getirilen yeni fonksiyonlarla Kalehöyük alanının Kırşehirliler tarafından kullanımının sağlanması, kazı evi ile arkeolojik çalışmalarda çıkarılan parçaların Kırşehir halkı ile paylaşılması, gençlerimizin ve çocuklarımızın kendi tarihi değerlerini koruması amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmalarla kalenin turizme açılması ve şehrin ticaretine katkı sağlanması da hedeflenmektedir.
Proje çalışmaları kapsamında mevcutta Kızılırmak Lisesi’nin ve Aleaddin Kale Camii’nin bulunduğu arkeolojik kazı alanın yer aldığı 25 bin 500 metrekarelik bir alanda peyzaj düzenlemesi yapılacak.Kızılırmak Lisesi’sinin yerine kazı alanından çıkartılan parçaların sergilendiği bir sergi holü, satış birimleri, cafe, restoran, açık seminer alanı ve kazı evi atölyelerinden oluşan bir kazı evi, kazının yapıldığı alana bir korugan, dinlenme, piknik ve çocuk oyun alanları, çocuk eğitim alanları,tarih parkı, tematik parklar ve seyir terasları proje içerisinde tasarlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu Belediyesinden ahde vefa Turgutlu Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde Vali Refik Arslan Öztürk-Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi’nin açılışı gerçekleştirildi. Başkan Çetin Akın, “Güzel kentimiz Turgutlu; kültür, sanat, spor, bilim ve ilim kenti olana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Turgutlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde Manisa eski Valisi merhum Refik Arslan Öztürk ve yazar Recai Şeyhoğlu’nun annesi Rasime Şeyhoğlu’nun adı yaşatıldı. Turgutlu Belediyesinin katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi içerinde yer alan Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi düzenlenen törenle kapılarını kitapseverlere açtı. Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi’nin açılışına Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, eşi Sabriye Akın, CHP Turgutlu İlçe Başkanı Hasan Ayma, Turgutlu Belediyesi daire müdürleri, Recai Şeyhoğlu ve beraberindeki misafirler katıldı. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Atatürk Kültür Merkezi bünyemizde Vali Refik Arslan Öztürk- Rasime Şeyhoğlu Kütüphane ve Aydınlanma Evi’nin açılışını gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Turgutlu’muza hayırlı ve uğurlu olsun. Güzel kentimiz Turgutlu; kültür, sanat, spor, bilim ve ilim kenti olana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.