SAĞLIK - 04 Aralık 2017 Pazartesi 11:19

Kırşehir’de 32 işletmeye 50 bin 524 lira sigara cezası

A
A
A
Kırşehir’de 32 işletmeye 50 bin 524 lira sigara cezası

Kırşehir’de Kasım ayı son u itibari ile kapalı alanlarda sigara kullanımından 50 bin 524 lira para cezası verildi.

Kırşehir’de Kasım ayı son u itibari ile kapalı alanlarda sigara kullanımından 50 bin 524 lira para cezası verildi.


İl Sağlık Müdürlüğü Tütün Birimi sorumlusu Emine Tekdoğan, İl genelinde 32 işletmeye kapalı alanlarda sigara kullanımından 20 kişiye ise kural ihlalinden para cezası kesildiğini söyledi.


4207 sayılı kanun gereği (Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun) 2008 yılında yapılan düzenlemelerle kamuya açık tüm kapalı alanlar, 2009 yılında ise özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmesinin yasaklandığının eğitimleri veriliyor.


İl Sağlık Müdürlüğü tarafından dumansız hava sahası ve sigaranın zararları okullarda verilen panellerle öğrencilere anlatılıyor.


Öğrencilerin pasif içicilik, sigara kullanımı ve sigaranın insan üzerinde oluşturduğu zararlar Sigara bırakma polikliniği hekimlerinden Dr. Yılmaz Solak ve Dr. Bülent Atçeken tarafından düzenlenen eğitim programları ile aktarılıyor.


Sorumlu hekimler katıldıkları eğitim programlarında, tütün dumanına maruziyeti, dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olmakta olduğunu Dünya genelinde her yıl 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalmakta iken 600 bin kişinin tütün dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmekte olduğunu anlatıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.