YEREL HABERLER - 07 Haziran 2017 Çarşamba 16:50

Mantar iftar sofralarında yerini aldı

A
A
A
Mantar iftar sofralarında yerini aldı

Kırşehir’de başlayan bahar yağmurları ile yüzünü gösteren mantar, iftar sofralarında yerini aldı.

Kırşehir’de başlayan bahar yağmurları ile yüzünü gösteren mantar, iftar sofralarında yerini aldı.


Çiçekdağı İlçesinde vatandaşın ormanlık alandan topladığı mantar, iftar sofrasında tüketiliyor.


Ormanlık alandan mantar toplayan Mehmet Ay, “Yağmur sonrası arkadaşlarımla birlikte mantar toplamaya çıkıyoruz. Ormandan topladığımız mantarları ise iftar sofrasında tüketiyoruz ”dedi.


“Zehirli mantarlar ölümcül hastalıklara yol açabilir”


Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Funda Atilla, ise mantarların zehirlilerinin ölümcül hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.


Atilla açıklamasında, “Kırşehir’de keme mantarı çok değerli bir mantar türüdür. Yenilebilir. Zehirli mantarları ise uzman kişilerde bazen ayıramazlar. Genetik bilimi tarafından izlenerek farklar ortaya çıkar. Görünüş olarak zehirli mantarlarla zehirsiz olan mantarların ayrımları bilmeyen kişi tarafından ise yapılamaz. Zehirli mantarlar her alanda olabilir. Yöre de yaşayan insanlar ise mantarların zehirli olup olmadığını kuşaktan gelen bilgilerle bilirler.


Keme mantarlarının genelde zehirli olmadıkları yönünde bilgi vardır. Toplayan kişi şayet bölgeyi bilen birisi değilse bu risk taşır. Mantarlar, besleyici bir bitkidir. Dokuların yara aldığı hücreleri tamir ederler. Kemik erimesine karşı da kalkan oldukları yönünde bilgiler mevcuttur. Bilinen faydaları ise bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Mantarın kansere karşı da anti kansorejen özelliği olduğu kanısı halk arasında da yaygındır. Dünya üzerinde bir çok mantar türü bulunmaktadır. Orman ve çayırlardan da mantar toplarken dikkatli olunmalıdır. Zehirli ve zehirsiz mantar türünü bilmeyen kişi yanlış yaparak sağlığına da zarar verebilir.”diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir