GENEL - 14 Ağustos 2018 Salı 17:29

17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi İzmit’te kuruldu

A
A
A
17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi İzmit’te kuruldu

Kocaeli’de İzmit Belediyesi tarafından 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybedenleri anmak, yaşanan faciadan ders çıkarmak ve deprem hakkında farkındalık oluşturmak için hayata geçirilen müzenin kapıları gazetecilere açıldı.

Kocaeli’de İzmit Belediyesi tarafından 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybedenleri anmak, yaşanan faciadan ders çıkarmak ve deprem hakkında farkındalık oluşturmak için hayata geçirilen müzenin kapıları gazetecilere açıldı.


Türkiye’nin ilk deprem müzesi olma özelliği taşıyan müze, 17 Ağustos’ta yaşanan, 45 saniye süren ve binlerce insanın hayatını kaybettiği depremi anlatacak. Müzede konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Doğa olayları dünya var olduğundan beri kaçınılmaz bir şeklide oluyor ve olacak. Deprem de bir tabiat gerçeğidir. Dünyanın bir anlamda kendini hissettirme enerjisini boşaltma şeklidir. Dolayısıyla biz onu engelleyemeyiz. Ama biz depremin yaptığı yapı, kayıpların, yıkımların, organ kayıplarının, ekonomik kayıp, psikolojik kayıpları, sosyal kayıpları engelleyebiliriz. İşte bu deprem müzesini ana fikri de burada. Deprem nedir? Depremin farkındalığına varmak, depremden nasıl korunulabilir, yarınlara deprem gerçeğini nasıl sağlıklı ve emin adımlarla gidilir" dedi.



"Çocuklarımıza deprem gerçeğini öğretmek"


"İnanıyorum ki burada yaptığımız çalışmalarla tüm insanlığa katkı sağlayacak" diyen Doğan, "Şu ana kadar 10 bin öğrencimiz buraya okullarından alındı, getirildi ve 17 adım 45 dakikayı burada yaşadı. Ve bugün hamdolsun Kızılayımızla, AFAD Teşkilatımızla her şehrin bir afet koordinasyon merkezi, planları, hastanelerin, okulların, belediyelerin planları mevcut. Helikopter araçlarımız, seyyar hastanelerimiz her şeyimiz var. Çocuklarımıza deprem gerçeğini öğretmek. Yapılarımızı depreme daha dayanıklı hale getirmek bunda bir yol aldık. Hükümetimizin başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Kocaali’de Büyükşehir Belediyemiz başlattı biz de İzmit Belediyesi olarak Cedit’te başladık şu anda devam ediyoruz. Deprem Müzesinde, simülasyon odasından o geçinin sabahına bir yolculuk yapılmakta deprem yaşamış bir eve girilmekte ve 3 boyutlu olarak oluşturulan bir sokaktan geçilmektedir. İzmit ve Gölcük’ten alınan resimlerle oluşturulan bu sokak o günleri ve 17 Ağustos’ta ülkemizin nasıl bir felaket yaşadığını çarpıcı bir şekilde göz önüne sermektedir. Umut koridoru ismi verilen bölümde 17 Ağustos’a dair bilgiler ve resimler gösterilmektedir" ifadelerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.