YEREL HABERLER - 26 Mart 2017 Pazar 13:15

İzmit Belediyesi, kardeş belediyeyi yalnız bırakmadı

A
A
A
İzmit Belediyesi, kardeş belediyeyi yalnız bırakmadı

İzmit Belediyesi, kardeş belediye olan Bosna Hersek’in Travnik Belediyesinin etkinliğine katıldı.

İzmit Belediyesi, kardeş belediye olan Bosna Hersek’in Travnik Belediyesinin etkinliğine katıldı.


Travnik Belediye günü etkinlikleri için İzmit Belediyesi’ne davette bulunuldu. Aynı zamanda İzmit Belediyesinin kardeş belediyeleri arasında bulunan Travnik’ten gelen bu davete, İzmit Belediyesi, Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Mehmet Örgev ile Ednan Pala, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Server Yıldırım, Park ve Bahçeler Müdürü Ayhan Varol ve Eğitim Kültür Müdürlüğü Müze Birim Sorumlusu Şaban Yazıcı’dan oluşan bir heyetle katılım gösterdi. Travnik Belediye gününe İzmit Belediyesinin yanı sıra Makedonya ve Hırvatistan başta olmak üzere diğer ülkelerden de heyetlerin katıldığı kaydedildi. İzmit heyetiyle başta Travnik Belediye Başkanı Admir Hadziemric olmak üzere bütün yetkililer yakından ilgilendiler. Dostlukların pekiştiği belediye günü etkinliklerinin İzmit Belediyesi tarafından yaptırılan 15 Temmuz Özgürlük ve Bağımsızlık Parkında düzenlenmesi her iki belediye arasındaki ilişkilere ayrı bir değer kattı.


Etkinlikte konuşan Travnik Belediye Başkanı Admir Hadziemrici, “Sizleri aramızda görmekten büyük bir mutluluk duymaktayız. İzmit Belediyesi bizim kardeş belediyemiz. Buraya yapılan park bu kardeşliğimizin en güzel nişanesidir. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’a sevgi ve selamlarımızı iletiniz” şeklinde konuştu.


İzmit Belediyesi heyeti Bosna Hersek’te bulundukları süre içinde Travnik’te gözlemci olarak görev yapan Türk askeri birliği ile bölgedeki önemli yerleri de ziyaret ettiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.