GENEL - 18 Eylül 2018 Salı 17:27

Ahilik Çalıştayı gerçekleştirildi

A
A
A
Ahilik Çalıştayı gerçekleştirildi

Ahilik Haftası dolayısıyla Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin işbirliğiyle “Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı” etkinlikleri gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası dolayısıyla Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin işbirliğiyle “Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı” etkinlikleri gerçekleştirildi.


Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından düzenlenen “Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı” kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlikler, Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ve zabıta atlı ekipleri eşliğinde yürüyüş ile başladı. Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, birliğin yönetim kurulu üyeleri, esnaf odalarının başkanları, esnaflar, çıraklık okulu öğrencileri ve vatandaşların katıldığı programda Şed kuşanma merasiminin yanı sıra yılın çırağı, yılın kalfası ile yılın ahileri ödüllendirildi. Programda ayrıca bereket ve hatim duası yapıldı, Mevlid-i Şerif okundu. Hafta kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işbirliğiyle “Ahilik Çalıştayı” da yapıldı.



“Birliğimizi ve dirliğimizi tüm bozan operasyonlara dur dedik”


Çalıştayın açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, ahiliğin kardeşlik, cömertlik, dostluk, yardımlaşmak ve paylaşmak olduğuna dikkati çekerek, “Bu yönden bakıldığında ahilik sadece bir ticaret esası ile kalmamış aynı zamanda bir yardımlaşma anlayışı olarak da karşımıza çıkmıştır. Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Ama bu sürdürülebilir değil. Elhamdülillah 16 yıldır Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte devlet ve millet arasındaki anlayış değişti ve bu anlayış sayesinde pek çok mesafe kat edildi. Tabii ki milleti ve devleti ile barışık bir lider birilerinin işine gelmedi. Bugüne kadar birliğimizi ve dirliğimizi bozmak üzere çok fazla operasyon ve senaryolara maruz kaldık. Ama Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizde yapılmak istenen tüm operasyonlara da dur dedik” diye konuştu.



“Ahilik ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamayı sürdürüyor”


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuşmasına Ahi Evran’ın, ‘Elin, kapın, sofran açık; belin, dilin, gözün kapalı gerek’ sözü ile başladı. Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı’nın yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkârların hem mesleki hem de ahlaki gelişimine öncülük ettiğinin altını çizen Başkan Uğur İbrahim Altay, “Geçmişimizin kilometre taşlarından biri olan Ahilik Teşkilatı, günümüzün esnaf birlikleri ve meslek odalarının da temelini oluşturmuştur. Sahip oldukları iş ahlakı ve çalışma disipliniyle esnaf ve sanatkârlarımız, bu güçlü mirası evrensel değerlerle bütünleştirerek yüzyıllardır medeniyetimizin ilerlemesine ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.



“Bu işin başlangıcı Konya’dır”


Başkan Altay, Selçuklu ve Osmanlı’da olduğu gibi Türkiye’de de esnaf ve sanatkârların toplumun ana omurgası olmayı sürdürdüğünü belirterek, bu tür yapı, organizasyon ve sistemlerin varlığının sürmesiyle ülkenin daha güçlü olarak yoluna devam edeceğine vurgu yaptı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hafta kapsamında Konya’da çok güzel programlar icra edildiğini belirterek, “Sultan Alâeddin’in ayak izlerinin olduğu yerlerde yöneticilik yapıyoruz. Ahi Evran’ın ayak izlerinin olduğu yerlerde ticaret yapıyoruz. Bu da Konya’nın ne kadar büyük bir şehir ve misyonunun ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi. Bu güzel bir başlangıç olacak ve bu birliktelik gelecek yıllarda daha güzel etkinliklere de bir kapı açacak. Bu işin başlangıcı Konya’dır. En güzel kutlamaları da Konya hak ediyor” ifadelerini kullandı.



“Bu güçlü yapıyı gelecek nesillere aktarmalıyız”


Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, devletin ve milletin bekası için geleneklere bağlı kalmanın öneminden söz ederek, “Bu açıdan ahilik kültürünü yaşatan ve nice yüzyıllarca yaşatılmasına kaktı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Ahiliği devletin ana omurgası olarak görmekteyiz. Bugün de bu yapıyı ne kadar güçlü tutarsak ve bu yapıyı ne kadar güçlü bir şekilde gelecek nesillere aktarabilirsek geleceğe de o denli güvenle bakarız” dedi.


Ülke olarak ekonomik anlamda zor bir süreçten geçildiğini belirterek, moral bozmadan inancımızı kaybetmeden çalışmaya devam edilmesi gerektiğine vurgu yapan Öztürk, “Bizim inancımızda ümitsizliğe yer yok. Bin yıldır devlet ne zaman zor bir döneme girse ahiler en önde biz buradayız diyerek zorluktan kurtulmaya öncülük etmişlerdir. Bugünün ahileri ve müteşebbislerinin de bu zorlukları aşmak için öncülük edeceklerine inanıyoruz. Geçmişte çok daha zor dönemlerden geçtik. O günlerde ne yaptıysak bugünlerde de aynı şeyi yapacağız ve çok daha güçlü bir Türkiye olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk İyibildiren de Anadolu’nun Türkleşmesine ve Müslümanlaşmasına büyük katkı sağlayan, ecdadımızın dünyaya hükmeden bir devlet haline gelmesini sağlayan önemli teşkilatlardan biri olan Ahilik Teşkilatı’nın yüzyıllardır bu toprakların özünü ve nüvesini oluşturduğunu belirtti.



“Ahilik salondan çıktı ve esnafın içinde bir bayram olarak kutlandı”


Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise, bu yıl ilk defa Alâeddin’den itibaren Mevlana Bulvarı ve Tarihi Bedesten Çarşısı içerisinden Kapu Camii’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini hatırlatarak organizasyonda emeği geçen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti. Karabacak, “Ahilik salondan çıktı ve ahilik bizzat esnafın bayramı olarak esnafın içinde kutlanmış oldu. Bundan dolayı çok mutluyum. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı Devletileri’nin kuruluşunda toplumun ekonomi başta olmak üzere sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda örgütlenmesini sağlamış yüzyıllar boyunca milletimizin birlik ve beraberliğinin korunmasında etkin bir rol oynamıştır” dedi.


Konuşmalarından ardından geçilen çalıştayda “Geçmişten Günümüze Ahilik” ile “Şehir ve Ticaret” başlıkları ele alındı. Başkan Altay, çalıştay kapsamında KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ve bütün ilçelerden gelen oda başkanları ile de bir araya gelerek istişarelerde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması Mersin’de 1. sınıf öğrencilerinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreni büyük ilgi gördü. Minik kalpler, Mersin Üniversitesi Spor Salonunda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenini, salonu dolduran öğretmen ve velilerini gösterileri ile gururlandırdılar. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, Mersinli Ahmet İlkokulu 1. Sınıf öğrencileri, büyük bir coşkuyla kutladı. Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, okul idarecileri, öğretmenleri, velileri ve öğrenciler birlikte çalışarak unutulmaz bir bayram kutlaması organize ettiler. Program, öğrencilerin hazırladığı dans gösterileri,müzik performansları,izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrenciler, sahnede yeteneklerini sergilerken, veliler de gururla izlediler. Ulusal egemenliğin sembolü olan TBMM’nin kuruluşunun 104. yıl dönümü olduğunu belirten Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, "Bugün toprakları yağmalanan yüce bir ulusun, düşmanlarını yurttan atmak için ant içtiği gündür. Bugün yok edilmeye çalışılan bir ulusun tek bilek, tek yürek haline geldiği gündür. Bugün, harcı atalarımızın asil kanlarıyla yoğrulan, ulusal egemenliğimizin Türk çocuklarına bayram olarak armağan edildiği gündür. Bugün, dünya çocuklarının her yıl ülkemizde kutladığı ilk ve tek bayram günüdür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. Kutlu olsun" dedi. Baltacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bugünlere kolay gelmediğini, bu kutsal topraklar uğruna yüz binlerce şehit ve gazi verildiğini aktararak, "23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır. Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi konuşmalı ve düşünmeliyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ü büyük kılan sadece bıraktığı eserler değildir. Aynı zamanda yıllar öncesinden bugünü okuyabilmesi ve bugünlerimize de ışık tutan adımları atarak, ülkemize çağdaş medeniyetin yolunu açmasıdır" diye konuştu.
İstanbul Beylikdüzü’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Beylikdüzü’nde bir dizi etkinlikle kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Beylikdüzü’nde bir dizi etkinlikle kutlandı. Beylikdüzü Belediyesi Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında yapılan kutlamalar Yaşam Vadisi Çanakkale Zafer Meydanı ve Atatürk Anıtı’nda çelenk koyma töreni ile başladı. Törenin ardından 23 Nisan Bisiklet Şenliği düzenlendi. Yaşam Vadisi’nde düzenlenen şenlikte 3-14 yaş arası çocuklar kıyasıya yarıştı. Her yaş kategorisinde birincilerin madalya ile ödüllendirildiği şenlikte çocuklar keyifli anlar yaşadı. Etkinlikler kapsamında ayrıca Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Çocuk Meclisi üyelerini makamına kabul etti. Çocuk Meclisi Başkanı Sümeyye Berber, günün anlamına uygun olarak Başkan Çalık’ın koltuğuna otururken meclis üyeleri de ona eşlik etti. Başkan Çalık daha sonra Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında; Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Hindistan’dan gelen halk dansları topluluğu üyelerini ağırladı. Çocuklar, Başkan Çalık’a ülkelerini simgeleyen hediyeler verirken Başkan Çalık da katkılarından dolayı çiçek ve plaket takdim etti. Başkan Çalık ve topluluk üyeleri daha sonra kutlamaların yapıldığı Yaşam Vadisi’ne geçti. Burada vatandaşların ve çocukların yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Çalık, kurulan stantları gezdi. Çeşitli atölye ve spor etkinliklerinin bulunduğu alanda çocuklarla bir araya gelen Başkan Çalık, onlarla bol bol fotoğraf çektirdi. Sihirbaz ve jonglör gösterilerinin yanı sıra modern dans, bale ve şiir gösterilerinin sunulduğu etkinlikler çocukların beğenisini kazandı. 6 Mayıs Gençliğimiz Var Sahnesi’nde ise Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Hindistan Halk Dansları Topluluğu gösterileri yapıldı. Gösterilerin ardından Beylikdüzü Belediyesi BB Band Grubu konser verdi. Müzikseverlere keyifli saatler yaşatan konser dinleyicilerden tam not aldı. “Beylikdüzü’nü çocuk dostu bir kent haline getirene kadar var gücümle çalışacağım” Beylikdüzü’nü çocuk dostu bir kent haline getirene kadar var gücüyle çalışacağını ifade eden Başkan Çalık, “Onların yolundan asla vazgeçmeyeceğiz. Onların yolundan dönmeyeceğiz. Bu güzel vatanı bizler için memleket haline getiren bu insanları ve bize kazandırdıkları değerlerimizi asla unutmayacağız. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Çocuklar için çalışan bir belediye başkanıyım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde bu güzel vatanda, bu güzel coğrafyada Yaşam Vadisi’nin çok özel sahnelerinden bir tanesinde dünya milletlerinin evlatlarıyla buluştuk. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Ben onların gözünden bu kenti yönetiyorum emin olun. Beylikdüzü’nü çocuk dostu bir kent haline getirene kadar var gücümle çalışacağım. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Evlatlarımız için güzel işler yapmaya devam edeceğiz. Beylikdüzü’nü çok seviyorum. Beylikdüzü’nde olmayı çok seviyorum. Sizin için çalışmayı çok seviyorum” diye konuştu.