SAĞLIK - 19 Ağustos 2018 Pazar 09:22

Bayramda et keyfiniz kilo kabusunuz olmasın

A
A
A
Bayramda et keyfiniz kilo kabusunuz olmasın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Baldede, Kurban Bayramı’nda kontrolsüz beslenmenin ve et keyfinin, sağlık problemleri ve kilo olarak geri dönmemesi için dikkatli ve dengeli beslenmek gerektiğini söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Baldede, Kurban Bayramı’nda kontrolsüz beslenmenin ve et keyfinin, sağlık problemleri ve kilo olarak geri dönmemesi için dikkatli ve dengeli beslenmek gerektiğini söyledi.


Konya Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Baldede, Kurban Bayramı’nın geldiğini, beraberinde büyük sofraları da getirdiğini belirtti. Büyük sofraların da yine bol bol yeme içmeleri ve sohbetleri getirdiğini ifade eden Baldede, “Yeme içme, bizim için sıkıntılı bir durum oluşacak. Çünkü Kurban Bayramı’nın ayrı bir önemi de kurbanın kesilip bol bol etlerin yenmesi anlamında özellikle bazı gruplar için risk faktörü içeriyor. Çok fazla et tüketmek yaşlılar ve çocuklar için çok daha önemli bir durum. Bunun dışında kardiyovasküler hastalıkları olanlar, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları gibi durumlarda çok fazla et tüketmek sıkıntılı bir durum. O yüzden dikkatli olunması gerekiyor. Bu kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Aynı zamanda sağlıklı bir bireyde de çok fazla et tüketimi bu durumlara yol açabilir. Bunun dışında et yemek sıkıntı değil. Kırmızı et çok önemli bir protein kaynağı, çok iyi bir hayvansal grup. Ancak bunu çok fazla tüketmek bizim için zararlı” dedi.



“Tavsiyem 24 saat muhafaza ettikten, dinlendikten sonra et tüketmek”


Etin içinde demir, magnezyum, çinko, fosfor, B ve A vitamini içerdiğini de ifade eden Tuğba Baldede, “Bunlar da bizim için çok yararlı ancak doymuş yağ ve kolesterolü de ciddi miktarlarda yüksek. O yüzden miktarı bizim için ayrıca önem taşıyor. Danışanlarıma, ‘aslında Kurban Bayramı bizim için korkulacak bir bayram değil’ diyorum. Çünkü miktarını, sıklığını ayarladığımız sürece günlük hayatımızda bir problem teşkil etmiyor. Ancak biz kurbanı kestikten hemen sonra 1-2 saat içerisinde hemen tükettiğimiz için hazımsızlık, sindirim problemleri beraberinde gelebiliyor. O yüzden benim tavsiyem 24 saat muhafaza ettikten, dinlendikten sonra tüketmemiz, çünkü zaten 1-2 saat içerisinde tüketilen eti biz çiğnerken bile zorlanıyoruz, bedenimizin zorlanması çok daha normal. Bu durumların oluşmaması için dinlendirilmesinde fayda var” şeklinde konuştu.



- Bir öğünde et tüketilirse sonraki öğünü daha hafif geçirmek önemli -


Et yeme sıklığı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Baldede şunları kaydetti: “Öğle yemeklerinde bir yemek şeklinde eti tüketeceklerse akşamı biraz daha hafif geçirmelerini, akşam aynı şekilde büyük porsiyonlar ise öğleni daha hafif şekilde geçirmelerini tavsiye ederim. Yoğurdu, sütü ara öğünlere serpiştirmelerini ve etin yanında, et porsiyonu neyse onun iki ya da üç katı limonlu yeşil salatalar tüketirlerse bu şekilde çok iyi dengeleyeceklerdir. Aynı zamanda yeşil salata C vitamini açısında, limon da aynı şekilde yüksek olduğu için demirin emilimini de arttıracaktır. Hatta ete dahi biraz sıkmalarını öneririm. Et çok güzel bir kaynak dedik ama sindirim açısından zorladığı için posa tüketimi çok önemli. Gün içerisinde meyve, sebze, kuru baklagil tüketimine önem versinler. Bir öğünü et yapıyorlarsa, bir öğünü ya sebze ya kuru baklagil şeklinde geçirmelerini tavsiye ediyorum.”



“Bayramın bir iki kilo olarak dönmemesi için yeme içmeyi kontrol altına almakta fayda var”


Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Baldede, bayramda şeker tüketiminin de önemli olduğuna dikkati çekerek, “Kurban etinin dışında şeker de çok fazla tüketiyoruz. O yüzden şeker tükettikleri zaman gün içerisindeki meyvelerini aza indirmelerini ya da o gün hiç yememelerini tavsiye ediyorum. Sularını hiç ihmal etmesinler. Bol bol su hem ödem için hem de bu açlık hissini yatıştırmak için çok daha önemli. Hareket etsinler, gidecekleri yerlere yürüyerek gitsinler, asansör yerine merdiven kullanmalarını tavsiye ediyorum. Kurban Bayramı çok güzel bir bayram, bizim için çok önemli bir bayram ama bunun bir iki günlük bayramın bir iki kilo olarak dönmemesi için birazcık kontrol altına almakta fayda var” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum Hotel Show 2024’e Hazırlanıyor Turizm sektörü temsilcilerini sezon öncesinde bir araya getirmeyi amaçlayan Hotel Show 2024, 3-5 Nisan 2024 tarihlerinde Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Gıda-içecek, konaklama, teknik ve ağırlama ekipmanları satın alma buluşması olarak planlanan Hotel Show 2024, Bodrum Otelciler Derneği (BODER), Bodrum Turizm Teknik Müdürler Derneği (TTMD) ve Bodrum Kat Hizmetleri Yöneticileri Derneği (KAHDER) iş birliğiyle Bodrum Belediyesi ve Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. destekleriyle düzenlenecek. Hotel Show 2024, sektörün önde gelen tedarikçileri ve yenilikçi ürünlerini bir araya getirecek. Etkinlikte otel işletmecileri ve endüstri profesyonelleri en son trendleri keşfetme, sektör uzmanlarıyla bağlantı kurma ve işbirliği geliştirme imkanı bulacaklar. Etkinlik, yerel ve uluslararası otel işletmecilerini, tedarikçileri ve endüstri profesyonellerini bir araya getirerek sektördeki en son gelişmeleri ve yenilikleri tartışma fırsatı sunacak. Hotel Show 2024’te neler var ? Sektörün önde gelen tedarikçileri ve yenilikçi ürünlerinin sergilendiği Herodot Kültür Merkezi’nde, turizmciler en son trendleri ve teknolojileri keşfedebilecek. Etkinlikte ayrıca panel ve sunumlarla birlikte, işletmeciler konaklama sektöründeki yenilikleri, sektör liderlerinden gelecek önerileri ve deneyim paylaşımlarını dinleme şansına sahip olacaklar. Hotel Show 2024’te; Endüstriyel Mutfak, Endüstriyel Çamaşır Makinaları, Dekorasyon Malzemeleri, Otel Tekstili, Mobilya, Buklet ve Sarf Malzeme Ekipmanları, Aydınlatma Ürünleri, Asansör, Bilişim Sistemleri, Elektronik Sistem Araçları, Park, Bahçe, Plaj Ve Peyzaj Malzemeleri, Elektrikli Araçlar - Sigorta Çözümleri, Operasyonel Araç Kiralama, Golf Proje Geliştirme - Profesyonel Spor Aletleri, Profesyonel Led Ekran Sistemleri, Oda Kartı Ve Havlu Kartları, Yangın Söndürme Ekipmanları, Gıda ve İçecek Tedarikçileri, Akıllı Kart ve Kilit Sistemleri, Kahve ve Kahve Makineleri gibi bir çok ürün ve ekipman ile ilgili firmalar yer alacak. Hotel Show 2024’e katılım ücretsiz olacak.
Manisa MASKİ içme suyu klor analizlerindeki başarısını sürdürüyor Manisa merkez ve ilçelerine daha sağlıklı içme suyu ulaştırmak için çalışmalarına aralıksız devam eden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan içme ve kullanma suyu analizlerinde klorlama noktasındaki başarısını sürdürüyor. Yapılan ölçümlerde Manisa’da bakiye klor uygunluk oranının 2023 yılında yüzde 97, 2024 yılının ilk üç ayında ise yüzde 96 olduğu belirlendi. MASKİ Genel Müdürlüğü Manisa merkez ve ilçelerindeki vatandaşlara daha sağlıklı içme suyu ulaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda İçme Suyu Dairesi Başkanlığın bünyesinde 17 ilçede görev yapan 34 klorlama dezenfeksiyon ekibi 17 araç ile mesai mefhumu gözetmeksizin düzenli olarak içme suyu depolarına klor tedariki ve içme suyu şebekesinde bakiye klor ölçümü yapmaya devam ediyor. Ayrıca ekipler mikrobiyolojik ve bakiye klor uygunluğunun devamı için de günlük bakiye klor takibi yapıyor. Düzenli olarak kontrollerini sürdüren İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan bakiye klor ölçümlerinde ise 2023 yılında Manisa’da bakiye klor uygunluk oranının yüzde 97, 2024 yılının ilk üç ayında ise yüzde 96 olduğu belirlendi. Yüzde 100’e yakın olan başarının idare tarafından yapılan sürdürülebilir uygulamalar neticesinde sağlandığı bir kez daha ortaya çıktı. İçme Suyu Dairesi Başkanı Erman Aydınyer, “İdaremiz tarafından 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak dezenfeksiyon çalışmalarımızı il genelinde düzenli olarak sürdürüyoruz. Yönetmelik hükümleri gereği ilk olarak içme suyu depolarına dezenfeksiyon üniteleri kurduk. Dijital dozaj pompası, kimyasal stok tankı, ölçüm cihazı, güneş paneli gibi tüm ekipmanlar eksiksiz tamamlanarak montajları gerçekleştirildi. Büyük kapasitelerdeki dezenfeksiyon stok tankları da sürekli işleyiş için sisteme entegre edildi. 17 adet özel ekipmanlı araç ve 34 personel ile 7 gün 24 saat çalışan bir sistem kurarak, tüm araçlarımızı arazi şartlarına uygun özel kaplama, depo ve pompa ekipmanları ile donattık. Ekiplerimiz ise klor takviyesi gereken en uzak kırsal mahalleye dahi ulaşarak içme suyunun daha sağlıklı olması için mesai harcıyor” dedi.
Ankara Pursaklar’ın dedeleri mutlu ve huzurlu Ankara Pursaklar Belediyesi, son 5 yılda 5 farklı Dede-Torun Evinde sağlıktan spora, müzik dinletilerinden el becerilerine, Kur’an-ı Kerim ziyafetinden İslami konulara kadar birçok farklı etkinlik düzenledi. Pursaklar’da ikamet eden yaşlı vatandaşlar, çay ve çorbanın ikram edildiği, 5 yıl boyunca hafta içi her gün birbirinden farklı etkinliklerin düzenlendiği Dede-Torun Evlerinde, hayatı dolu dolu yaşadı. ‘‘Dede-Torun Evlerimize gelen bir büyüğümüzün gönlünü hoş etmek için büyük çaba sarf ettik’’ Pursaklar’ın büyüklerini Dede-Torun Evlerinde en iyi şekilde ağırlamak için büyük gayret gösterdiklerini belirten Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin; ‘‘Geride kalan son 5 yıl içerisinde Dede Torun Evlerimize gelen ağabeylerimiz için her gün sporda sağlığa, kahramanlık türkülerinden tasavvuf musiki dinletisine ve kültür gezileri gibi birçok aktivite düzenledik. Dede-Torun Evlerimize gelen bir büyüğümüzün gönlünü hoş etmek için büyük çaba sarf ettik. Onları memnun edebildiysek ne mutlu bizlere. Geleceğimizin yol göstericileri için ne yapsak az kalır. Birbirinden farklı etkinliklerle zamanın su gibi akıp geçtiği Dede-Torun Evlerimize tüm büyüklerimizi bekliyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından hazırlanan etkinliklerde büyükler; Kur’an-ı Kerim tilaveti, dini sohbetler, sağlık, el becerileri, kahramanlık türküleri ve tasavvuf musikisi ile tadına doyulmaz günler geçirirken, Kültür Gezileri ile de doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ön plana çıkan şehirleri gezme fırsatı buldular.
Kırşehir Şehrin merkezindeki tarihi bölge otoparka döndü Kırşehir’de farklı efsanelere konu olan Kalehöyük, otomobiline park yeri bulamayanların adresi haline geldi. 2019 Yılı Mahalli İdareler Seçimleri’nde seçmene otopark alanları projeleri vaat eden Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’nun çalışmaları yetersiz kalınca tarihi bölge koruma altında olmasına rağmen açık otopark gibi kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar, bölgenin tarihi dokusuna uymayan görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılmasını istiyor. Kalehöyük çevresindeki esnaf, "Cami, tarih var ama bölge otopark olarak kullanılıyor. Biz bu duruma çok üzülüyoruz. Höyük ve çarşı olmasına rağmen otopark sorunu çözülemedi. İnsandan çok otomobil var" dedi. Kırşehir’in ortasında akan Kılıçözü Çayı’nın kenarında yer alan ve halkın kale olarak bildiği alanda 2012 ve 2013 yıllarında Kırşehir Müze Müdürlüğünün başkanlığında ve Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli’nin bilimsel danışmanlığında yapılan kazı çalışmalarında Frig, Hitit ve diğer Tunç Çağ kültürlerine rastlanmıştı. Yaklaşık yüksekliği 35 metre olan ve şehrin her bölgesinde görülebilen Kalehöyük üzerinde Aleeddin Camii bulunuyor. Geçtiğimiz dönem Kırşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve 5 bin yıllık tarihin ortaya çıkacağı ’arkeopark’ projesiyle Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere ait açık hava müzesi planlanmıştı.