SAĞLIK - 24 Ağustos 2017 Perşembe 09:59

Bayramda et tüketimine dikkat

A
A
A
Bayramda et tüketimine dikkat

Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramında kalp damar hastalığı, obezite, diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunanların porsiyon kontrolüne dikkat ederek az yağlı et tüketmesi tavsiye edildi.

Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramında kalp damar hastalığı, obezite, diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunanların porsiyon kontrolüne dikkat ederek az yağlı et tüketmesi tavsiye edildi.


Medicana Konya Hastanesi diyetisyeni Merve Sena Nazlı, Kurban Bayramında et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bayram denilince akıllara açılan börekler, baklavalar, tatlılar ve et tüketimi geldiğini hatırlatan diyetisyen Nazlı, Kurban Bayramında fazlaca et tüketiminin kahvaltı dahil olmak üzere günün her öğününde yapıldığını, bunun da sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini kaydetti.


Diyetisyen Nazlı bayramda yapılan beslenme yanlışlarına değinerek, “Yapılan yanlışlardan bir tanesi ilk olarak kahvaltı da dahil olmak üzere kırmızı et tüketimi. Kırmızı et tüketimi sindirimi zor olan bir besindir. Mide, bağırsak rahatsızlığı olan kişilerde başta olmak üzere sindirim problemlerine yol açar. Kurban etleri kesildikten sonra aslında birkaç gün buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Kırmızı et aynı zamanda demir, doymuş yağ içeriği, magnezyum ve çinko açısından zengin bir besindir. Ama fazlaca tüketimi doymuş yağ içeriğinden dolayı da kolesterol yüksekliğine yol açabilir. Dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle kalp damar hastalığı olanlar obezite, tip iki diyabet, böbrek rahatsızlığı olan bireylerin bu Kurban Bayramı’nda tüketmeleri uygundur fakat miktar bizim için önemlidir. Çok aşırı olamamak kaydıyla ve çok aşırı yağlı olmamak kaydıyla tüketebilirler. Burada az yağlı olanını ya da yağsız bir şekilde et tüketmeleri ve porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.



“Çözülen et tekrar dondurulmamalı”


Diyetisyen Merve Sena Nazlı, etlerin çabuk bozulan besinler olduğunu, çözdürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmaması gerektiğini dile getirdi. Nazlı, “Etler çabuk bozulan besinler arasındadır. Burada dikkat etmemiz gereken büyük parçalar halinde değil de küçük parçalara ayrılarak birer yemeklik olarak buzdolabı poşetinde ve buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucu da saklanması gerekmektedir. Etleri çözdürürken de oda sıcaklığında değil buzdolabının alt bölmesinde çözündürülüp ondan sonra kullanılması gerekiyordur ve çözülmüş bir besin kesinlikte tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu.



“Bayramda da ara öğün yapın”


Bayramda da normal beslenmede olduğu gibi üç ana üç ara öğün kuralına dikkat edilmesini hatırlatan Nazlı, “Mutlaka ara öğün yapılarak bayram ziyaretlerine gidilmeli, çok aç olunmamalıdır. Gittiğimiz yerlerde eğer kronik bir rahatsızlığımız yoksa tatlı tüketimi olabilir ama sütlü tatlılar her zaman tercihimiz olması gerekmektedir. Bu sıcak yaz aylarında dondurma tercih edebiliriz. Ara öğün yapmamız bizim için hem kan şekerimizi dengeleyecek hem de çok aç gitmemiş olacağız, hem de metabolizmamızı hızlandırmış olacağız. Aynı zamanda fiziksel aktivitemizi biraz daha artırarak kilo almamızın da önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da çocuklar tarihle buluştu Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetlerini sürdüren Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi’nde ’Biz Bir Takımız’ projesine katılan çocuklar Yatağan Stratonekia Antik Kenti’nde tarihe yolculuk ettiler. Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi koordinesinde yürütülen ’Biz Bir Takımız’ projesi, 12. haftasına gelirken, proje kapsamındaki çocuklar, Yatağan ilçesinde bulunan Stratonekia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Tarih ile içi içe bir gün geçiren çocuklar hem Muğla’yı hem de kültürel tarihi yakından tanıma fırsatı buldu. ’Biz Bir Takımız’ projesinin 16 haftalık süreci boyunca her hafta sonu Cumartesi günleri sosyal uyum ve spor etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda da etkinliklerin ardından Ankara Kızılcahamam yaz kampı ve şehirlerarası ziyaret programlarıyla Tunceli ile karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilecek. Duygularını tanımak, empati, farklılıklara saygı, kültürlerarası iletişim, ekolojik farkındalık gibi konularında atölye çalışmalarının yanı sıra kendi kültürünü ve farklı kültürleri tanımaya yönelik kültürel ve sanatsal etkinlikler de yapılırken, katılımcılar, basketbol ve oryantiring branşlarını da öğreniyor. Gençlerin farklılıklara saygı duyarak bir takım olma, takım içindeki farklı rollerin önemi gibi konuları da deneyimleme fırsatı oluyor. Yaz kampından sonra Muğla ile Tunceli arasında kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla da karşılıklı il ziyaretleri gerçekleştirilecek. Öğrencilerden Mehmet Üveyik; "’Biz Bir Takımız’ projemizin 12. haftasına geldik. Her hafta farklı konularda modüller yaptık. Eğitmenlerimizin ilgisi bize değer vermesinden çok mutlu oldum. Emeklerinden dolayı eğitmenlerimize ve liderlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konya Beş ülkeden öğretmen ve öğrenciler Kariyer Danışmanlığı projesi için Konya’da buluştu Erasmus+ programı kapsamındaki Kariyer Danışmanlığı isimli proje kapsamında 5 farklı ülkeden 58 öğretmen ve öğrenci Konya’da buluştu. Polonya, Macaristan, Romanya, Slovenya ve Türkiye’den 38 öğrenci ve 20 öğretmen Kariyer Danışmanlığı eğitim faaliyeti çerçevesinde etkinlikler gerçekleştirdi. Etkinliklerde, kariyer seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar, meslek seçimi, geleceğin meslekleri ve iş başvurusunda dikkat edilecek hususlar konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Proje ortaklarından olan Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ziyaret edilirken, öğrenciler ve öğretmenler derslere katıldı. Ayrıca Ebru ve Naht atölyelerinde etkinlikler gerçekleştirildi. Katılımcılar, Konya kültürü ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla Konya’daki Taş Bina, Darü’l-Mülk Sergi Sarayı ve Bedesten gibi önemli yerleri ziyaret etti, ayrıca Mevlana Müzesi ve Kapadokya’yı gezdi. Proje faaliyetlerine katılan Polonya’dan 10. sınıf öğrencisi Hubert Domisiewicz, proje sayesinde ilk kez Türkiye’yi ziyaret etme şansı bulduğunu, meslek seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrendiğini belirtirken, Macaristan’dan gelen Anna Szajer, Konya’da çok güzel 5 gün geçirdiklerini, faydalı etkinliklere katıldıklarını söyledi. Romanya’dan katılan Mario Pesclevei ise proje sayesinde yeni arkadaşlıklar kurduklarını, farklı kültürleri tanıma şansı bulduğunu ve çok faydalı bir eğitim haftası geçirdiklerini ifade etti. Projenin Türkiye yürütücüsü Mehmet Tokgöz ise çok verimli 5 gün geçirdiklerini, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme fırsatı bulduklarını ve ayrıca Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulduklarını belirtti.