GENEL - 21 Mart 2018 Çarşamba 15:17

Cern International Masterclass Etkinliği Konya Bilim Merkezi’nde

A
A
A
Cern International Masterclass Etkinliği Konya Bilim Merkezi’nde

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliğinde Cern International Masterclass etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliğinde Cern International Masterclass etkinliğine ev sahipliği yapacak.


Konya Bilim Merkezi, ODTÜ işbirliğinde Cern International Masterclass etkinliğine ev sahipliği yapacak. Bu yıl ikinci kez Konya Bilim Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlikte bilimsel araştırmalara meraklı lise öğrencileri, Parçacık Fiziği alanındaki en güncel çalışmalar hakkında bilgi edinme ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) gerçek verilerini kullanarak ilgili deney ve analizlerin bir parçası olma şansını kazanacak. Katılımcılar video konferanslar aracılığı ile dünyanın farklı yerlerindeki diğer katılımcılarla deneyimlerini paylaşarak, CERN’de bulunan bilim insanlarına sorularını iletebilecek. Program dahilinde bir gün boyunca, CERN´de bulunan akademisyenlerden yeni bilgiler edinecek ve ikili gruplar halinde bilgisayar yardımı ile ATLAS Z deneyinde kaydedilmiş gerçek bir veri kümesini inceleme fırsatı bulacaklar.


ODTÜ Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altuğ Özpineci ve ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’ün katılımı ile gerçekleşecek CERN International Masterclass etkinliğine Konya’daki okulların yanı sıra; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Kayseri, Denizli, Van, Trabzon illerinden 23 farklı liseden 64 öğrenci katılacak. 23 Mart Cuma günü 08.30’da seminerle başlayacak etkinlik 19.00’a kadar Konya Bilim Merkezi’nde devam edecek.



Cern International Masterclass


Her yıl 52 ülkeden 13.000’den fazla lise öğrencisi CERN Masterclass ile parçacık fiziğinin sırlarını çözmeye çalışıyor. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) aktif görev yapan bilim adamları tarafından aktarılacak madde ve kuvvetin esaslarına ilişkin temel araştırma yöntemleri, öğrencilerin parçacık fiziği deneylerinin gerçek verileri üzerinde performans ölçümleri yapabilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca katılımcılar bir uluslararası araştırma birliğindeki gibi araştırma sonuçlarını karşılaştırmak ve tartışmak için CERN ile canlı olarak gerçekleştirilen video konferansa katılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Esnaf dostu Başkan Büyükkılıç, oda başkanlarını ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne (KESOB) bağlı odaların başkanlarını ağırladı. Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı odaların başkanları, esnaf dostu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a tebrik ziyaretinde bulundular. Ziyarette, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alan ile birliğe bağlı oda başkanları yer aldı. Başkanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Sizden hep kadirşinaslık, dostluk, kardeşlik gördük. Ahi ahlakı ile ahlaklanmış kardeşlerimiz olarak birlik, beraberlik dışında bir şey konuşulmadı. Bu dönemde de inşallah sizlerle birlikte dayanışma içerisinde neler yapabiliriz hep beraber kafa yorarak, yol alma yönünde irade göstereceğiz. Güveninize Mevla’m bizleri layık kılsın” diye konuştu. KESOB Başkanı Şeyhi Odakır da Başkan Büyükkılıç’ı yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmesinden dolayı tebrik ederek, “Başkanım, yeni döneminiz, ustalık döneminiz hayırlı, uğurlu olsun. Geçtiğimiz günlerde seçimimizi yaptık. Ülkemize, şehrimize, esnafımıza, sanatkârımıza hayırlı, uğurlu olsun inşallah” dedi. “Hep sizin desteğinizi hissettik” Büyükkılıç’ın her zaman desteğini aldıklarını ifade eden Odakır, “Her zaman desteğinizi esnaf sanatkârlarımız olarak alıyoruz, almaya da devam ediyoruz. Melikgazi’de olduğunuz dönemde olsun, büyükşehirde olduğunuz dönemde olsun hep sizin desteğinizi hissettik. İnşallah önümüzdeki dönemde de güzel faaliyetler, güzel projeler yapacağız. Diğer ilçelerimiz, belediye başkanlarımız hep esnafımızın yanında, siz de büyükşehir olarak esnafımızın yanındasınız. Allah razı olsun sizlerden. Güzel işler çıkıyor şehrimizde. Şehrimiz huzur şehri. Sizlere çok teşekkür ediyoruz, esnaf sanatkârlar olarak” şeklinde konuştu. Başkan Büyükkılıç, Odakır’dan KESOB’un yeni hizmet binası projesine dair bilgiler alırken, Başkan Odakır, “Güzel bir proje olacak başkanım, inşallah esnafımıza, sanatkârımıza yakışan. 33 bin esnaf sanatkârımız var sicile kayıtlı diyerekten yola çıktık. Allah razı olsun sizlerden başkanım. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, sizler büyükşehrimiz, Melikgazi, Kocasinan hep destek veriyor. Çok teşekkür ederiz Başkanım, Allah sizlerden razı olsun” ifadelerini kullandı. Büyükkılıç da proje ile ilgili üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydederek, “Her zaman yardımcı oluruz. Kayseri’mize yakışacak bir proje. Yer sizlerle güzelleşir. Sizler olmazsanız bir anlam ifade etmez” dedi. Başkan Büyükkılıç’a oda başkanları adına Odakır tarafından çiçek ve Allah’ın 99 isminin işlendiği Esma-ül Hüsna Tablosu hediye edildi.