SAĞLIK - 18 Haziran 2018 Pazartesi 09:47

Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapın

A
A
A
Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapın

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Sinan Bağçacı, düzenli egzersizin duruş bozuklukları için şart olduğunu belirterek, “Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapın” tavsiyesinde bulundu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Sinan Bağçacı, düzenli egzersizin duruş bozuklukları için şart olduğunu belirterek, “Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapın” tavsiyesinde bulundu.


Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Sinan Bağçacı, ergenlik döneminde duruş bozukluklarına bağlı ağrılar ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Omurganın hızla gelişim gösterdiği, hızlı uzamanın olduğu ergenlik döneminde omurganın duruş bozukluklarının oldukça sık görüldüğünü kaydeden Uzman Doktor Bağçacı, “Bu dönemde oluşan omurgadaki eğrilikler ve duruş bozuklukları boy uzama süreci tamamlanana kadar devam eder. Postür bozuklukları, genellikle omurganın hızlı bir biçimde uzamasına, omurgayı destekleyen kas ve bağların yeterince yetişememesi nedeni ile oluşan imbalans sonucunda ortaya çıkar. Omurga bu oluşan imbalansı tolere edebilmek için c yada s şeklinde bir dizilim alır. Bu şekilde omurganın ön arka eksendeki eğriliklerine skolyoz denilirken omurganın öne doğru yer değiştirmesine kifoz adı verilir. Kifoz ergenlerde uzun boy ve kız çocuklarında utanma duygusu, biri ile konuşma ve masa başında ders veya bilgisayar ile uğraş sırasında kolaylıkla edinilebilir. Bu dönemdeki çocuklarda doğru duruş için aile ve öğretmenler tarafından çocuklar desteklenmelidir. Doğru duruş için sırada, masada oturma öğretilmelidir. Çocuklar kaslarının gelişimi için spora yönlendirilmelidir” dedi.


Uzman Doktor Sinan Bağçacı, doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapılmasını tavsiye ederek şu önerilerde bulundu; “Kaslar omurganın doğru duruşu için yeterince kuvvetli olmalıdır. Eğer doğru duruş için kaslar yeterince kuvvetlendirilmemiş ise normal duruş sağlandıktan sonra bir süre sonra omurga hemen eski halini alacaktır. Doğru duruş sağlanmamış ise eklemlere aşırı yük biner, kaslarda kısalama ve tendonlarda kısalma oluşur bunun sonucunda kaslar daha da güçsüz hale gelir. Düzenli yeterli egzersiz mutlaka duruş bozuklukları için şarttır. Yüzme ve aerobik kapasiteli dirençli olmayan egzersizler postür için oldukça faydalıdır. Okul çantasının seçimi ve nasıl taşınması gerektiği ise ayrıca önemlidir. Bu tür omurga problemleri için dikkat edilmesi gerekir. Doğru duruş için günde 15 dakika egzersiz yapılmalıdır. Çocuklara okullarda dik duruş için eğitim verilmeli ve bu teşvik edilmelidir. Çocuklar küçük yaşta spor için teşvik edilmelidir. Kilo önemli biçimde ele alınmalıdır. Çocukların bu süreçte kolayca bu tür önlemlere yanıt verdiğini bilmek gerekir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.