GENEL - 21 Ocak 2017 Cumartesi 10:23

Gençlik hayalini çatı katında sanata dönüştürüyor

A
A
A
Gençlik hayalini çatı katında sanata dönüştürüyor

Konya’da üniversitede güvenlik görevlisi olarak çalışan seramik sanatçısı Abdulbaki Ünal, evinin çatı katında Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan üç boyutlu seramik ürünler tasarlayarak imalatını yapıyor.
Konya’da yaşayan Abdulbaki Ünal (41), Selçuk Üniversitesi’nde 17 yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. 1993 yılında liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavına giren Ünal, aldığı puanla mühendislik ve mimarlık gibi birçok bölümü tutturmasına rağmen hayali olan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okumak için kayıt yaptırmadı. Ünal, bir yandan köyde yaşayan babasına yardım ederken, bir yandan da iş sahibi olmak için sınavlara hazırlandı. Ünal, 2001 yılında girdiği memurluk sınavında başarılı olarak Selçuk Üniversitesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlarken, aynı yıl üniversitede Güzel Sanatlar Fakültesi’nin açılması da hayallerini tekrar canlandırdı. Üniversite sınavlarına tekrar hazırlanan Abdulbaki Ünal, sınavda başarılı olduktan sonra Güzel Sanatlar Fakültesi’nin sınavını da dereceyle kazandı. Geceleri güvenlik görevlisi olarak çalışan Ünal, gündüzleri okulunda devam ederek fakülteyi bitirdi. Ünal, daha sonra sınıf arkadaşlarıyla bir sanat galerisi açtı ancak çalışma hayatının temposu yüzünden atölyeyi arkadaşlarına devretmek zorunda kaldı. Ünal daha sonra evinin çatı katında kurduğu küçük atölyesinde seramikten üç boyutlu Selçuklu ve Osmanlı motifli duvar seramikleri, biblolar ve çeşitli ürünlerin imalatını yapmaya başladı.

“Seramik sanatının kültürel ve sanatsal olması gerekiyor”
Abdulbaki Ünal, Selçuklu izleri taşıyan üç boyutlu seramik duvar motiflerini bu tarzda dünyada sadece kendisinin yaptığını belirterek, “Seramik sanatının kültürel ve sanatsal olması gerekiyor. Ben her zaman sanatsal ve kültürel işler yaptım. Bu yapmış olduğumuz sanat üç boyutlu Selçuklu Osmanlı kültürü seramikleri ve bu tarzda dünyada tek ben yapıyorum. Tasarımlar bana ait ve internetten araştırdığım kadarıyla buna benzer bir çalışma neredeyse yok. Sadece İtalyanlar üretiyor onlar da kendi kültürlerince üç boyutlu çalışmalar yapmış. Bundan dolayı benim yapmış olduğum sanat onlardan farklı olarak Türk-İslam motiflerinin bir kültürel boyutu olmasıdır. Ürünlere güzel talepler var. Elde üretildiği için biraz maliyetli bir iş ama ben bunun da çözümünü buldum. Seri üretim için makine ve kalıplar tasarladım. Şu anda sanayide bunları yaptırmaya çalışıyorum“ dedi.

“Evimin çatı katını sanat atölyesine çevirdim”
Ünal, çatı katını sanat atölyesine çevirme hikayesini de anlatarak, “Ben memur olduğum için bana yakın bir yer olması gerekiyordu. Çünkü seramik çok zaman isteyen bir iş. Bundan dolayı evime yakın olması ve gece gündüz ulaşabileceğim bir yer olması gerekiyordu. Evimin çatısı buna müsait olduğu için çatı katını düzenledim. İçinin yalıtımını, raflarını, dolabını, masasını, hatta atölyemdeki fırını bile kendim yaptım. Çatı katında atölyemde 7 yıldır çalışıyorum. Türk İslam motifleri olan geometrik motifleri tekrar yorumlayarak 3 boyutlu duvar seramikleri yaptım ve amacıma ulaştım ” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul gençlik oyunları liseler arası müzik ve şiir yarışmasında en güzel sesler ödüllerini aldı Başakşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un 39 ilçesinin katılımıyla düzenlenen İstanbul Gençlik Oyunları’nda, liseler arası müzik ve şiir yarışmasının final heyecanı yaşandı. Ödül törenine katılan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Gençler geleceğimizin umudu, sanatın ve kültürün taşıyıcıları“ ifadelerini kullandı. Başakşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un 39 ilçesinin katılımıyla düzenlenen İstanbul Gençlik Oyunları’nda, müzik ve şiir alanında final gerçekleştirildi. Liseler arası gerçekleştirilen müzik ve şiir yarışmasında en güzel sesler sahnede performanslarını ortaya koydu. Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen görkemli finale ilgi büyük oldu. Yarışma sonunda müzik yarışması erkek ses kategorisi, müzik yarışması kadın ses kategorisi ve şiir yarışmasında kazanan adaylar ödüllerine kavuştu. Programa Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, yarışmacılar ve aileleri katıldı. Şiir kategorisinde Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Mustafa Ozan Barın birinci oldu. Müzik kategorisinde ise erkeklerde 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nden Berk Bülbül birinci olurken, kadınlarda Alaeddin Yavaşca Güzel Sanatlar Lisesi’nden Nevin Mehir Gür birinciliğe hak kazandı. “Gençler üretkenliklerini ve sanatsal becerilerini ortaya koyacaklar” Finale kalan gençleri tebrik eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “İstanbul Gençlik Oyunları kapsamında düzenlenen muhteşem bir etkinliğin heyecanını hep beraber yaşadık. Bugün, müzik ve şiirin eşsiz dünyasına birlikte yolculuk ettik. Gençlerimiz sadece yarışmadı, üretkenliklerini ve sanatsal becerilerini de sergilediler. Şiir kategorisinde, İstanbul genelinden yüzlerce başvuru arasından seçilen 10 öğrencimiz, değerli şairimiz Erdem Beyazıd’ın eserlerini seslendirerek, sanatın gücünü bir kez daha bizlere hatırlattılar. Sadece Başakşehir’imizin gençleri değil ilçe dışından da öğrencilerimiz buradaydı. Müzik kategorisinde ise ön eleme aşamasında, titizlikle seçilen ve müzik akademisi öğretmenlerimizden oluşan bir jüri, yüzlerce yetenek arasından enleri belirlemek için çalıştı. Sizler, geleceğimizin umudu, sanatın ve kültürün taşıyıcılarısınız” ifadelerini kullandı.
Ankara 2 bin 827 eserin yer aldığı bienalde "barış" vurgusu Ankara’da 9 ülkeden 2 bin 827 eserin yer aldığı ’Barış için Küçük Bir Şey Yap: Hibrit İyi Niyet Performans Bienali’nde "barış" vurgusu yapıldı. Dünyadaki savaşlara dikkat çekerek uluslararası katılımcılar arasında iyi niyet diyaloğu oluşturmayı ve barışın tesisi için toplu çağrı yapmayı amaçlayan ‘Barış için Küçük Bir Şey Yap: Hibrit İyi Niyet Performans Bienali’nin açılışı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin sanat galerisinde gerçekleştirildi. Açılışta her yaştan amatör ve profesyonel sanatçılara ait fotoğraf, resim, heykel ve farklı sanat dallarına ait eserler sunuldu. Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ruhi Konak’ın küratörlüğünü ve tasarımını yaptığı bienal, 180 koordinatörün yürütücülüğünde ve gönüllü sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi. Sanat alanı ve malzeme türüne ilişkin sınırlama getirilmeyen bienalde plastik sanatlar, görsel sanatlar, edebiyat, müzik, sahne sanatları, işitsel sanatlar, dijital sanat, el sanatları, mimarlık, tasarım sanat alanlarında farklı eserler, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi sanat galerileri, internet sitesi ile sosyal medyada sergilenecek ve dinleyicilere sunulacak. Bienale Türkiye’nin de arasında bulunduğu Meksika, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, İran, İtalya, İngiltere’den 2 bin 827 eser bağışı yapıldı. “Bir grup eserimiz özellikle Filistin başlıklı” İyi niyet oluşturma fikrinden yola çıkarak bienale eser gönderecek sanatçılara sınır getirmek istemediklerini dile getiren Öğretim Üyesi Prof. Ruhi Konak, “Sanat malzemesi enstrümanı ya da sanat dalında eser verilebileceğini, herhangi bir yaş sınırı, meslek sınırı, herhangi bir din, dil, ırk sınırı olmaksızın herkesin eseri gönderebileceğini kararlaştırdık ve o yönde eserler kabul ettik. Bu bağlamda 5 yaşından 70 yaşına kadar amatöründen profesyoneline toplam söylediğim gibi 3 bine yakın eseri bir araya getirdik. Bir grup eserimiz özellikle Filistin başlıklı. Bizim öncelikli amacımız barış vurgusu yapmak olduğu için kime barış, neye barış, nasıl barış sorularına cevap vermeden sadece ne olursa olsun barış olsun mottosuyla yola çıktığımız için bütün eserler bizim için değerli. Projeye başladığımız zaman barış için ne yapabiliriz sorusunu sorduk. O arada da Ukrayna olayları devam ediyordu ve Filistin’de olaylar başlamıştı. Ne yapabiliriz diye düşündük. Bunu yaparken sorduğumuz sorulara cevap şuydu; barış için savaşmaya değil, barış için iyi olmaya ihtiyaç olduğu fikrine vardık. Onun için de iyi olmak için de iyi niyetli olmak gerektiği fikrine vardık. Bunun için barış olabilmesi için bizim öncelikle savaşa değil, önce iyiliğe ve iyi niyetliliğe ihtiyacımız var” dedi. Bienal, 30 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
İstanbul İstanbul gençlik oyunları liseler arası müzik ve şiir yarışmasında en güzel sesler ödüllerini aldı Başakşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un 39 ilçesinin katılımıyla düzenlenen İstanbul Gençlik Oyunları’nda, liseler arası müzik ve şiir yarışmasının final heyecanı yaşandı. Ödül törenine katılan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Gençler geleceğimizin umudu, sanatın ve kültürün taşıyıcıları“ ifadelerini kullandı. Başakşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un 39 ilçesinin katılımıyla düzenlenen İstanbul Gençlik Oyunları’nda, müzik ve şiir alanında final gerçekleştirildi. Liseler arası gerçekleştirilen müzik ve şiir yarışmasında en güzel sesler sahnede performanslarını ortaya koydu. Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen görkemli finale ilgi büyük oldu. Yarışma sonunda müzik yarışması erkek ses kategorisi, müzik yarışması kadın ses kategorisi ve şiir yarışmasında kazanan adaylar ödüllerine kavuştu. Programa Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, yarışmacılar ve aileleri katıldı. Şiir kategorisinde Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Mustafa Ozan Barın birinci oldu. Müzik kategorisinde ise erkeklerde 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nden Berk Bülbül birinci olurken, kadınlarda Alaeddin Yavaşca Güzel Sanatlar Lisesi’nden Nevin Mehir Gür birinciliğe hak kazandı. “Gençler üretkenliklerini ve sanatsal becerilerini ortaya koyacaklar” Finale kalan gençleri tebrik eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “İstanbul Gençlik Oyunları kapsamında düzenlenen muhteşem bir etkinliğin heyecanını hep beraber yaşadık. Bugün, müzik ve şiirin eşsiz dünyasına birlikte yolculuk ettik. Gençlerimiz sadece yarışmadı, üretkenliklerini ve sanatsal becerilerini de sergilediler. Şiir kategorisinde, İstanbul genelinden yüzlerce başvuru arasından seçilen 10 öğrencimiz, değerli şairimiz Erdem Beyazıd’ın eserlerini seslendirerek, sanatın gücünü bir kez daha bizlere hatırlattılar. Sadece Başakşehir’imizin gençleri değil ilçe dışından da öğrencilerimiz buradaydı. Müzik kategorisinde ise ön eleme aşamasında, titizlikle seçilen ve müzik akademisi öğretmenlerimizden oluşan bir jüri, yüzlerce yetenek arasından enleri belirlemek için çalıştı. Sizler, geleceğimizin umudu, sanatın ve kültürün taşıyıcılarısınız” ifadelerini kullandı. (ZB-
Samsun ’Anadolu Mozaiği’ defilesi Samsun’da Turizm Haftası çerçevesinde "Anadolu Mozaiği" isimli defile yapıldı. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nün usta öğreticileri tarafından yapılan el emeği göz nuru kıyafetler, gerçekleşen defile ile insanların beğenisine sunuldu. Yeni Samsun Müzesi’nde düzenlenen defile büyük beğeni topladı. Kimi konu mankenleri kıyafetlerini o yörenin oyunu ile sundu. Renkli anların yaşandığı defile alkış aldı. Defilenin akabinde ise yine Olgunlaşma Enstitüsü’nün usta öğreticileri tarafından yapılan camdan işlemeli ve kumaştan tabaklar sergilendi. "Geçmişimizi hatırlatalım istedik" Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, "Anadolu Mozaiği adını verdiğimiz çok güzel bir defile hazırladık. Adından da anlaşılacağı üzere ülkemizin çok farklı yörelerinin yöresel kıyafetlerinin birebir çalışmalar yaptık. Hepsi uzun araştırmalar sonucu elde edilmiş, bazı kumaşlar, motifler yöresinde getirtilmiş, aslına uygun olarak çalışılmıştır. Hepsi çok kıymetli öğretmenlerimizin, usta öğreticilerimizin el emeği, göz nurudur. İstedik ki halkımızı, gençlerimizi, kadınlarımızı bu güzelliklerle buluşturalım. Geçmişimizi bir hatırlatalım. Çok neşeli, çok renkli, çok güzel kıyafetler var. O zamanki insanlar nasıl süslü giyinmiş bunu fark edeceksiniz. Sergimizde de birbirinde değerli ürünler var" dedi. Defileye ve sergi açılışına ayrıca Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz katıldı.