GENEL - 20 Mart 2018 Salı 16:56

Konya 16. Tarım Fuarı açıldı

A
A
A
Konya 16. Tarım Fuarı açıldı

Konya 16.

Konya 16. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknoloji Fuarı açıldı. Fuarın açılışına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Vesyel Eroğlu, Ramazan Bayramı arifesinde biz bütün Konyamıza Toroslar’ın suyunu vereceğiz” dedi.


Tarım Fuarına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, fuarın hayırlı olmasını dileyerek, "Bu fuar hem ticaretin gelişmesi hem tarımın gelişmesi, hem de mekanizasyon açısından fevkalade önemli. Tabii bu arada tarımın önemini vurgulamak istiyorum. Tarım deyince bizim ilkokuldan beri aklımıza Konya Ovası gelirdi. Konya’ya ne derdik? Tahıl ambarı derdik. Konya tarımın, ziraatın merkezidir ve katma değer açısından en büyük desteği bize Konya Ovası vermektedir. Akıllı tarım uygulamalarına geçmemiz gerekir. Burada iki mesele var. Birinci mesele ürün deseni çok iyi seçilmesi gerekiyor. İkinci mesele de burada su meselesi. Konya’da tarım arazisi 2 milyon hektar kadar bir alan var, Türkiye’de en büyük tarım arazisi burada. Tabii ki bunun suya ihtiyacı var. Burada su olmadan yeteri kadar verim almak mümkün değil. Yaptığımız hesaplara göre özellikle su getirdiğimiz zaman zirai ürün artışı 4 ile 14 misline kadar artıyor. Bu da zenginlik demektir. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum, hükümet olarak biz tarıma en büyük önemi veriyoruz, çiftçilerimize en büyük desteği veriyoruz” dedi.


“Ramazan Bayramı arifesinde biz bütün Konya’mıza Toroslar’ın suyunu vereceğiz”


Bakan Eroğlu, Konya Ovası Projesiyle ilgili bilgi vererek, "Bağbaşı Barajı bitti, Mavi Tünel bitti ve Hotamış depolamasına kadar her şey tamamlandı. Hatta bir de enerji kazanıyoruz. Oradan bir de elektrik üretilecek. Mavi Tünel’den yılda 100 milyon metreküp suyu Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza tahsis ettik. İnşallah burada hatlar bitti şu anda testler yapılıyor. Allah nasip ederse Ramazan Bayramı arifesinde biz bütün Konya’mıza Toroslar’ın suyunu vereceğiz” şeklinde konuştu. Bakan Eroğlu Konya Ovasına kurtarmak için üç şeyin gerekli olduğunu söyleyerek, “Birincisi başka havzalardan su getirme. Bunu biz üç adımda ilk defa tarihte üç tane adımı gerçekleştirme şerefine sahibiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde. Bunun dışında ne yapacağız tabii bu projeler bitince yeni projeler var bunlar masaya yatırılacak. Yeni projelerden şu anda iki tane projenin taslak etütleri yapıldı. Bir tanesi fizibil gözüküyor. En azından oradan da 155 milyon metreküp ilave su getirme imkanı olacak, böylece 900 milyon metreküp su Konya Ovasına akacak. Peki bunun dışında ne yapılabilir. Bunun dışında yapılacak şey suyun tasarrufudur. Tarım için sulamanın modern akıllı sistemlerle sulama yapılması için bugün komisyonda kanun müzakere ediliyor, hükümet gönderdi. Bununla ne yapacağız, tarla içi sulamaları yapacağız. Modern sulama sistemleri hatta su kumanda sistemleri ile otomatik düğmeye basarak suyu idare edecek sistemler kuracağız. Böylece az suyla daha çok alanı sulayacağız. Tamamen kapalı sistem, modern sulama sistemi. Bir de ne çok önemliydi... Toplulaştırma çok önemli. Toplulaştırmada hakikaten bölük pörçük tarlalar var. İnşallah toplulaştırmayı da çok ileri bir teknoloji ile hakça bir sistemle bir program yapıyoruz. İnsanlara değmeden en güzel şekilde toplulaştırma yapmak için bu kanun da hazırlanıyor. Dolayısıyla inşallah Konya Ovası ikinci adım su getirme dışında dış havzalardan, bir de az suyla modern sulama sistemi ile sulama yapmak. Üçüncüsü de nedir? Özellikle kullandığımız atık sular suları sulamada kullanmak için bir çalışma yapıyoruz ve neticede de bunu daha ileri arıtma suretiyle sulama sistemlerinde kullanacağız” ifadelerini kullandı.


Bakan Eroğlu, “KOP ile ilgili çalışmalarda bir müjde vermek istiyorum. Tabii KOP derken, Konya Ovası Ovası Projesinin Konya kısmında biz ne yapacağız, şu ana kadar 19 baraj 28 gölet toplam 47 tane baraj ve göletle bir rekora imza attık. Yeterli mi, değil. İnşallah şu anda 11 baraj, 6 gölet toplam 17 baraj gölet daha yapıyoruz. Bir de 10 tane projesi yapılıyor. 10 baraj 8 gölet toplam 18 tane. Bu çerçevede bizim hedefimiz 40 baraj 42 gölet, toplam 82 tane baraj, gölet ile gerçekten muhteşem bir Konya Ovasında çalışma yapıyoruz İçme suyunda artık Konya’mız yer altı suyu yerine Toroslar’ın suyunu içecek çifte bayram yaşarız” diye konuştu.


Konya Valisi Yakup Canbolat da, tarımın, bugün 7,5 milyarı aşan, giderek artmakta olan dünya nüfusuna paralel olarak artan ihtiyaçlarının karşılanması için stratejik hayati ve vazgeçilmez bir sektör niteliğinde olduğunu söyledi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise “Burada üreticilerimize, sanayicilerimize, iş adamlarımıza, tüccarlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu fuar artık Konya için bir marka, Konya da bu fuar için bir marka oldu” ifadelerini kullandı.


Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ise “Gerçekten Konya kabuğunu yırtan bir şehir. Özellikle son dönemde son 15 yıllık dönemde sadece ulusal değil uluslararası da birçok organizasyona imza atmasıyla her an kendini hissettiren, ben buradayım diyen bir şehir olma yolunda epey mesafe kat etti ve daha da hızlı ilerliyor” şeklinde konuştu.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Özellikle fuar alanına geldiğimizde şehrimiz adına gurur duyuyoruz. Büyük bir katılım büyük bir coşku fuar yapılan dönemlerde bilhassa içinde bulunduğumuz şu anda tarım fuarında şehrimizin her bölgesinde Konya dışından gelen misafirler görüyoruz. Mevlana Türbesinde, Kültür Merkezinde, ticaret merkezlerinde, oteller, lokantalar da şehrimiz güzel bir hareketlilik yaşıyor. Bundan şehrimiz kazançlı çıkıyor” dedi.


Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise “Ziyaretçi sayısı ile Türkiye’nin en büyük Avrupa ve Asya’nın üçüncü büyük tarım fuarı şehrimizde düzenlemekten büyük bir memnuniyet duymaktayız. Fuarımızda stant açan tüccarlarımıza, çiftçimize, sanayicilerimize ve yurt dışından katılan misafirlerimize gösterdikleri ilgi nedeniyle şükranlarımı sunuyor, bol bereketli kazançlar diliyorum. Tabiatın yenilendiği, tazelendiği, toprağın uyandığı bugünlerde düzenlediğimiz Konya Tarım Fuarımızın baharın müjdecisi olarak da görmekteyiz. Bu vesileyle baharın tüm tarım sektörünün temsilcileri ne şehrimize ve ülkemize bolluk ve bereket getirmesini temenni ediyorum” diyerek konuşu.


Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Bakan Eroğlu ve beraberindekiler fuar alanını gezerek incelemelerde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Aliağa’da CHP Grup Sözcüsünden şok eden gaf Aliağa Belediyesi CHP’li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ismine “Cemil Bayık” dedi. Doğangül, binlerce kişinin istihdam edildiği Gemi Söküm sektörüne “uyuşturucu trafiğinin durağı” iddiasında bulundu. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde Aliağa’da MHP’li Serkan Acar’ın üçüncü kez Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Belediye Meclisinin 2. oturumu yapıldı. Hararetli geçen Belediye Meclis toplantısına CHP Meclis Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan bölücü terör örgütünün elebaşlarından “Cemil Bayık” olarak söz etmesi damgasını vurdu. Cemil Tugay’dan “Cemil Bayık” olarak bahsetti, herkes şok oldu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, belediyenin faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumun sonunda dilek ve temennileri olduğunu belirterek söz istedi. Doğangül sözlerine, “Dün veya evvelsi gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık’ın” diyerek söze bölücü terör örgütünün eli kanlı elebaşlarından birinin adıyla başladı. CHP’li meclis üyesinin bölücü örgütün eli kanlı isimlerinden birinden bahsetmesi bir anda salonda şaşkınlığa sebep oldu. O sırada büyük bir gafa imza atan CHP’li meclis üyesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının adının Cemil Tugay olduğunu hatırlatan isim ise MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar oldu. MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar “Tugay, soy ismi” dedi. Bunun üzerine büyük bir şaşkınlık yaşayan CHP’li üye, sözlerini düzeltti ancak sözlerinin devamında bir gafa daha imza atarak hem belediye meclis üyelerinin hem de salondaki vatandaşların tepkisini çekti. CHP Grup Sözcüsü Doğangül’den Gemi Söküm sektörüne uyuşturucu iddiası Aliağa Belediye Meclisi toplantısında birbiri ardına gaflarına devam eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, bu kez binlerce işçinin çalıştığı gemi söküm sektörüne uyuşturucu iddiasında bulundu. Aliağa’da binlerce ailenin istihdam edilerek geçimini sağladığı gemi sökümden “uyuşturucu trafiğinin duraklarından” olarak söz eden Doğangül’ün iddiaları tepki çekti. Meclis toplantısını izleyen bir vatandaş, CHP’li meclis üyesine yüksek sesle, "Öyle bir iddia size yakışmıyor. Uyuşturucu trafiği yok" diyerek sert tepki gösterdi.
İstanbul Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA test uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor. Hafta boyunca süren testlerde iki prototipi de test uçuşları gerçekleştiren Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) test uçuşlarını ara vermeden sürdürüyor. Hafta boyunca gerçekleştirilen testlerde iki prototipi de uçuş icra eden milli SİHA’nın toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. İki Bayraktar TB3 havada Cumhuriyet’in 100. yılını taçlandırmak amacıyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuş testini başarıyla tamamlayarak gökyüzü ile buluşan Bayraktar TB3 SİHA’nın iki prototipi de test uçuşlarını Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçtiğimiz hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayanım performanslarının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı. Toplam uçuş 272 saate ulaştı Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 272 saat 47 dakika havada kaldı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmişti. Milli SİHA, milli kamera Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi. TCG ANADOLU’dan ilk uçuş 2024’te Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. Öte yandan Baykar 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Öte yandan Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.