ASAYİŞ - 19 Temmuz 2018 Perşembe 16:52

Konya’da ormanlık alana sıçrayan yangın

A
A
A
Konya’da ormanlık alana sıçrayan yangın

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, alevlere teslim olan ekinlerin ardından ormanlık alana da sıçrayan yangın büyümeden söndürüldü.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, alevlere teslim olan ekinlerin ardından ormanlık alana da sıçrayan yangın büyümeden söndürüldü.


Edinilen bilgiye göre, Beyşehir’in Avdancık Mahallesi Divane Kırı mevkisinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyerek bölgedeki buğday ekili arazilerde etkisini gösteren yangın daha sonra yanı başındaki ardıç ve çam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alana da sıçradı. Bölgedeki ekin sahiplerinin gökyüzünde yükselen dumanları görüp yangın ihbarında bulunması üzerine bölgeye Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına ait itfaiye araçlarının yanı sıra Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğünden de yangın söndürme arazözleri ile Beyşehir Belediyesi’nden de çok sayıda iş makinesi sevk edildi. Ekili alanların sahipleri ile köylüler de traktörlerle söndürme çalışmalarına destek verirken, yangın bir süre sonra ormanlık alana sıçradı. Ekiplerin müdahalesinin ardından yangın, daha fazla büyümeden söndürüldü. Jandarma ekipleri yangının çıkış nedenini araştırırken, bölgede 7-8 kişiye ait ekili alanda henüz hasat edilmemiş olan ekinlerin ve ormanlık alandaki bazı ağaçların yandığı, zarar tespit çalışmalarının ise sürdüğü öğrenildi. Yangında ekili alanları yanan vatandaşlar da büyük üzüntü yaşarken, bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini belirtti.


Avdancık Mahallesi Muhtarı Mehmet Gözeller, yangında 7-8 kişiye ait ekili alandaki biçilmemiş buğdayın yandığını belirtirken, “En verimli arazilerimizdi. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor” dedi.


Mahalle sakinlerinden Makbule Kocaer, “Yangını dumanı görerek fark ettik. Burada yanan yerler arasında ağabeyimin, akrabalarımın ve komşularımın da yeri var. Emeklerimiz gitti, çoluğa çocuğa ne yedireceğiz artık” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.


Yangında arazisinin zarar gördüğünü belirten İbrahim Çelik de, çok miktarda ekili alanın yangın sonucu kül olduğunu belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.