YEREL HABERLER - 26 Nisan 2017 Çarşamba 12:08

Konya’da sakuralar şehre renk katıyor

A
A
A
Konya’da sakuralar şehre renk katıyor

Konya Büyükşehir Belediyesinin şehir merkezine diktiği milyonlarca lalenin yanı sıra rengarenk çiçekleri ile açmaya başlayan sakuralar (Japon Süs Kirazı) da şehre ayrı bir güzellik katıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesinin şehir merkezine diktiği milyonlarca lalenin yanı sıra rengarenk çiçekleri ile açmaya başlayan sakuralar (Japon Süs Kirazı) da şehre ayrı bir güzellik katıyor.


Konya Büyükşehir Belediyesinin şehir merkezinde diktiği lale ve sümbüllerin yanı sıra sakuraların da açmasıyla şehirde bahar güzelliği yaşanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın bahar aylarında laleler ve sakuralar, yaz aylarında güller ve her mevsim açan çiçekleri ile çiçek gibi olduğunu söyledi. Konya’da 16 milyon metrekarelik alanda ağaçlandırma çalışması gerçekleştirdiklerini, 10 yılda 13 milyona yakın fidan diktiklerini belirten Başkan Akyürek, Konya içinde yeşil değil, yeşil içinde Konya hedefi için çalıştıklarını ifade etti. Başta Alaaddin Tepesi olmak üzere şehrin her yerinde açan milyonlarca lalenin Konya’nın bir güzelliği olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, lalelerle birlikte açan sakuraların da büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.


Japonya’da adına festivaller düzenlenen sakuraların İstanbul Yolu üzerinde bulunan Ladikli Ahmet Hüdai Parkında, Ecdat Parkı yanında oluşturulan Sakura Parkında ve Japon Parkında mutlaka görülmesi gerektiğini belirten Başkan Akyürek, lalelerin ve sakuraların ardından refüjler ve parklardaki güllerin açmaya başlayacağını ifade etti. Meyve vermeyen bir tür kiraz ağacı olan sakuralar, rengarenk çiçekleri ile dikkat çekiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.