YEREL HABERLER - 23 Ekim 2016 Pazar 14:17

MÜSİAD Konya Şubesi tarihi ticareti canlandırdı

A
A
A
MÜSİAD Konya Şubesi tarihi ticareti canlandırdı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için düzenlenen “Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.
Programa, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Odası Başkan Vekili Veli Tekelioğlu, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Katılımcılar, yapılan duanın ardından at ve develerden oluşan temsili ticaret kervanı ile 2,5 kilometre yol yürüyerek Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’na ulaştı. Kervanı, Vali Canbolat ile Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek ve üyeler karşıladı. Daha sonra develerdeki yükler indirildi. Gerçekleştirilen kervan yürüyüşü ile birlikte ticaret geçmişine ışık tutmuş oldular.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, “Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı Devletleri ticareti daha iyi şartlar altında sürdürmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Bunların başında ise, ulaşım ve konaklama imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı ticaret kervanlarının konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları için işlek ticaret yolları üzerine büyük hanlar ve kervansaraylar inşa etmişlerdir. İşlek ticaret yolları üzerinde yapılan kervansaraylarda yolcuların hayvanları ile birlikte üç gün parasız kalma ve vakfiyelerindeki tarifeye göre yemek hakkı vardı. Yine Selçuklu Türkiye’si zihniyetine uygun olarak kervansaraylara gelen Müslüman, Hristiyan, zengin, fakir, hür ve köle bütün konuklara aynı yemek verilmesi ve eşit davranılması İslam dininin misafirperverliğe, ticarete ve hayırseverliğe verdiği ehemmiyeti de ortaya koyması bakımından son derece önemlidir. Ahilik geleneğine sahip Anadolu girişimcisi olarak bizler Ahilik kavramını, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olarak görüyoruz” dedi.
Anadolu’da Ahi Evran tarafından temelleri atılan bu geleneğin, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırladığını ve ahlaki yönüyle de ticaret ahlakının niteliklerini belirlediğine değinen Başkan Şimşek, “Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir. Ahi Evran, geleceği arayanlar için, geçmişte yakılan bir ışıktır. ‘Sanatınızı ilerletin ve yükseltin, birbirinize kardeş sevgisi ile bağlanın. Yolsuz işlere ve hırslara kapılmayın, gönül kırmayın, ihtiyaç sahiplerini ayırt etmeden, hizmet ve yardım elinizi uzatın’ öğüt ve ikazı, asırlar boyu Ahilik sosyal ve iş hayatına yöne vermiştir. Bu çerçevede bizlere düşen en önemli görev, günümüz ticaret hayatının temellerini oluşturan tarihi değerlere, kültürlere ve miraslara sahip çıkılması ve bunların yaşatılmasıdır. Bu doğrultuda bizler de hem Sivil Toplum Kuruluşu olarak hem de iş dünyasının temsilcileri olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu dile getirmek istiyoruz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve girişimcilerimiz ticaretle ilgili birçok noktada sorun yaşamaktadır. Özellikle günümüz ticaretinin önemli bir kısmı deniz yoluyla sağlanmaktadır. Şehrimizin denizlere uzaklığı ve liman bağlantısının bulunmaması Konyalı sanayicilerimiz için önemli bir eksikliktir. Şehrimizin bu eksikliği biran önce giderilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kervanın yönünün Konya’dan dışarıya yapılan bir ihracat kervanını temsil ettiğinin altını çizen Başkan Şimşek, “Bu kervanımızda Konya’mızın ürettiği değerleri temsilen sembolik yükler taşınmaktadır. MÜSİAD olarak ihracata verdiğimiz önemi temsil etmesi açısından çok önemli olup, yüklerimizi indirdiğimiz Kervansarayımızda Konya’nın ihracatına çok büyük katkı sağlayacak olan Lojistik Merkezimizi temsil etmektedir. Konya Lojistik Merkezi uzun yılları bulan çalışmalarımıza rağmen henüz yapım aşamasına bir türlü geçememiştir. Bizler Lojistik Merkezin yapılmasını beklemeden develerimiz ve atlarımızla yüklerimizi Akdeniz’e indirmek için yola çıktık. Umuyorum ki hükümetimiz Konya’mızın bu önemli projesine bir an önce eğilir ve yapımını tamamlar. Gerek ülke olarak, gerekse de şehir olarak 2023 hedeflerimize doğru ilerlerken yaşadığımız bu sancılı sürecin bir an önce bitmesi en büyük arzumuzdur. 15 Temmuz’daki alçak girişimde bayrağımızın inmemesi, vatanımızın parçalanmaması, devletimizin yıkılmaması ve ezanlarımızın susmaması için canını bu yolda ortaya koyarak şehit düşen kahramanlarımızın adını yaşatmak amacıyla burada bir hatıra ormanı oluşturduk. Milli İrade Şehitleri Hatıra Ormanı’nda her bir şehidimiz için ayrı ayrı fidan dikimi yaptık. Bu fidanlara 240 şehidimizin isimlerini verdik. Bu çalışmayı yaparak vatan borcunu, canı ve kanıyla ödeyen kahraman şehitlerimize ahde vefamızı göstermeye çalıştık. Onlar için ne yapılsa azdır. Allah birliğimizi daim etsin, aziz milletimize ve ülkemize böyle karanlık geceleri bir daha yaşatmasın” ifadelerine yer verdi.
Konya’nın her zaman tarihine sahip çıktığını vurgulayarak konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Kuruçeşme Kervansarayının restorasyonu yapılmadan önce adeta bir taş yığınıydı. Restorasyonun ardından çok güzel bir yapı olduğu ortaya çıktı. MÜSİAD Konya Şubesi de burayı aslına ve amacına uygun olarak kullanarak tarihine ve geçmişine sahip çıkmıştır. Öte yandan 15 Temmuz şehitleri ile ilgili olarak oluşturulan hatıra ormanı için Başkan Şimşek’e ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Programda son olarak kürsüye gelen Konya Valisi Yakup Canbolat ise, “Tarihini bilmeyen, geçmişini bilmeyen toplumların, geleceğini doğru hazırlama ve doğru yürüme şansları yok. Dolayısıyla kadim bir başkent olan Konya’mızda Selçuklu anlayışının, Selçuklu devlet geleneğinin ve Selçuklu medeniyet anlayışının toplumun her katmanına ve her ferdine yansıtmak zorundayız. Bu kapsamda da kervansarayın restorasyonu ve düzenlenen organizasyon son derece önemlidir. Konya’mız gerek tarımı, gerekse sanayisi ve gerekse de ticaretiyle ülkemizdeki ileri gelen kentlerin arasında yer almaktadır. Bu ticareti ecdadımızdan nasıl devraldıysak modern çağda da ticaretin nasıl yapılması gerektiğini öğrenip ona göre uygulamalıyız” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.