SAĞLIK - 22 Temmuz 2018 Pazar 12:39

Op. Dr. Şentürk: “Orta kulak iltihabının yan etkileri ölümcül hastalıklara kadar ilerleyebilir”

A
A
A
Op. Dr. Şentürk: “Orta kulak iltihabının yan etkileri ölümcül hastalıklara kadar ilerleyebilir”

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Şentük, orta kulak iltihabının yan etkilerinin hafif düzeyden başlayıp ölümcül hastalıklara kadar ilerleyebileceğini belirtti.


KBB Uzmanı Op. Dr. Mehmet Şentürk, orta kulak iltihabı olduğunda hastada ateş, kulak ağrısı, yutma güçlüğü, boyun ağrısı, baş ağrısı, bazen kulakta akıntı, işitme kaybı, özellikle çok küçük çocuklarda huzursuzluk, ağlama nöbetleri ve beslenme bozuklukları gibi belirtiler meydana gelebildiğini söyledi. Bu gibi durumlarda, işitme kaybı, boğaz yönünden yutma güçlüklerinin ilerlemesi ve diğer organlara olan zararları bakımından iltihabın önlenmesinde erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu kaydeden Şentürk, "Böyle bir durumda erken safhadaki hastalarımızın ilk muayenesinde kulaklarında kızarıklık olabilir. Orta safhadaki hastalarımızda, iltihabın artmasına bağlı olarak kulak zarında bombeleşme meydana gelebilir. Bu durumda ateş vardır, yutma güçlüğü vardır, çocuklarda huzursuzluk, beslenme bozukluğu, iştahsızlık vardır. İleri safhada ise, kulak zarında aşırı iltihap birikmesine bağlı olarak kulak zarından dış kulak yoluna doğru iltihaplı akıntı, kan ve sıvı gelişi görülebilmekte. Bu sıvının rengi kırmızı, sarı ve yeşil olabilmekte, bazen nadir de olsa beyaz renkte sıvı akışı gelişebilir. İleri seviyedeki orta kulak iltihaplarında dış kulak yoluna olan akıntıyla beraber hastanın şikayetleri azalabilir. Ama bu hastalığın geçiyor olduğunu göstermez, bilakis bir ileri safhaya geçmiştir. Dolayısıyla her ne sebeple olursa olsun, kulak ağrıları olan çocuk olsun, erişkin olsun, hastamızın dikkatle değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.



“Orta kulak iltihabının yan etkileri hafif düzeyden başlayıp ölümcül hastalıklara kadar ilerleyebilir”


Uygulanacak tedavi ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Mehmet Şentürk, “Tedavi olarak tabii ki orta kulak iltihabına sebep olan şeyin bakteriler olduğu düşünülerek, buna yönelik yaklaşık 10-15 gün süren ilaç antibiyotik tedavi verilmektedir. Daha çok penisilin grubu veya güçlendirilmiş penisilin grubu dediğimiz antibiyotiklerin kullanıldığını görüyoruz. Bunun yanında ateş düşürücü ve burun akıntısına yönelik, geniz akıntısına yönelik, boğaz ağrısına yönelik diğer yardımcı tedaviler de hastanın ihtiyacına yönelik düzenlenebilir. Burada önemli olan erken tedavi ve tedavinin takibidir. Her hastanın mutlaka birinci kür ilaç tedavisinden sonra bir ara kontrol muayenesinin olması gerekir. Birinci veya ikinci kontroller haftalık yapılmalıdır. Aksi halde orta kulak iltihabının komplikasyon dediğimiz yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler hafif düzeyden başlayıp hayatı tehdit eden ölümcül hastalıklara kadar ilerleyebilir. Nelerdir bunlar; işitme kaybından başlayabilir, kulak zarında kalıcı delik olmasına sebep olabilir, ki süreci kronik hale getirir. İşitme kaybı sinirsel tipte olabilir. Labirentit, vertigoya sebep olabilir. Menenjite sebep olabilir, beyinde apse dediğimiz iltihaplı yumrulara sebep olabilir ve hatta ölüme dahi sebep olabilir. Dolayısıyla erken teşhis, doğru tedavi ve yakın takip orta kulak hastalıklarında vazgeçilmezdir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Zolan 1 günde 6 ilçeyi ziyaret etti 28 Mart’ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Zolan, 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek 6 ilçe ziyaretinde bulundu. Sabah erken saatlerde başladığı programını gece yarısı tamamlayan Başkan Zolan, “Enerjimizi, gücümüzü vatandaşımızdan alıyoruz” dedi. İlçe ziyaretlerine yoğun bir şekilde devam eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. 1 günde 6 ilçeyi ziyaret eden Başkan Zolan, yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek binlerce hemşehrisi ile kucaklaştı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan 28 Mart 2024 Perşembe günü ilçe ziyaret programına Bekilli ilçesinin Kutlubey Mahallesi ile başladı. Buradan Baklan ilçesini ziyaret ederek hemşehrileriyle kucaklaşan Başkan Zolan, daha sonra Bozkurt ilçesinin İnceler Mahallesi ve ardından Cumalı Mahallesi’ni ziyaret etti. Bozkurt ilçesinin Sazköy ve Tutluca mahallerini de ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Pamukkale ilçesindeki Akvadi Parkı’nda düzenlediği iftar programına katıldı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılandı Daha sonra Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin düzenlediği iftar programına da katılarak esnafla buluşan Başkan Osman Zolan, buradan Çivril ilçesinin Özdemirci Mahallesi’nde hemşehrileriyle bir araya geldi. Başkan Zolan son olarak Merkezefendi ilçe sınırları içerisinde bulunan Sevindik Mahallesi’nde coşkulu kalabalığa hitap etti. 28 Mart programında Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek hemşehrileriyle kucaklaşan Başkan Zolan, 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, güzel ev sahiplikleri için vatandaşlara teşekkür etti. “Hizmet destanları yazmayı sürdüreceğiz” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 11 ayın sultanı ramazan ayının manevi atmosferini tüm hemşehrileriyle paylaşmak için yoğun bir program gerçekleştirdiklerini söyledi. Göreve geldikleri ilk günden itibaren her zaman vatandaşlarla iç içe olduklarını vurgulayan Başkan Zolan, “Allah’ıma şükürler olsun güzeller güzeli şehrimizde taş üstüne taş koymaya, geleceğe eser bırakmaya devam ediyoruz. İnşallah vatandaşlarımızın teveccühü ile hizmet destanları yazmayı sürdüreceğiz. Güler yüzüyle her zaman bizleri destekleyen, motivasyonumuzu artıran hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz, bitmek tükenmek bilmeyen bu enerjimizi, bu gücümüzü vatandaşımızdan alıyoruz. Allah’ım razı olsun. İnşallah el ele gönül gönüle yolumuza devam ederiz” ifadelerini kullandı.
Karabük 5000 Evler “Özkan Çetinkaya” dedi Seçim çalışmaları kapsamında mahalle halkı ile iftar programlarında bir araya gelen AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, 5000 evlerde vatandaşın yoğun desteği ile karşılandı. Yerel seçimlere 2 gün kalırken, Karabük’te heyecanda giderek yükseliyor. Gece gündüz durmadan vatandaşlarla bir araya gelen Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, 5000 Evler de AK Parti Karabük İl Başkanlığınca düzenlenen iftar programına katıldı. 5000 Evler Cumhuriyet, 75. Yıl ve Bahçelievler mahalleleri sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği iftar programında Özkan Çetinkaya’yı coşkuyla karşılayarak, desteklerini bir kez daha dile getirdiler. Semazen gösterisinin de yer aldığı iftar programı sonrası teşekkür konuşması yapan Başkan Adayı Çetinkaya, "Mübarek Ramazan ayı ve seçimlere sayılı günler kala siz değerli mahalle sakinleriyle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. İnşallah 31 Mart’ta 15 yıllık bir duran dönemden kurtulacağız. Allah’ın izniyle 1 Nisan’da inşallah hep beraber yükselişe geçeceğiz. 1 Nisan’dan itibaren Karabük’ün her mahallesi, 5000 Evler başta olmak üzere hızlı bir şekilde tüm mahallelerimizin problemlerini ihtiyaçlarını biliyoruz ve hızlı bir şekilde çözmek için geliyoruz.” dedi. Program boyunca Çetinkaya, mahalle sakinleriyle bire bir ilgilenerek, onların sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini paylaştı. Düzenlenen iftar programına katılan AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç ve AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt Çetinkaya için destek istedi.