SAĞLIK - 17 Mayıs 2018 Perşembe 14:59

Oruçta baş ağrısını önlemek doğru beslenmeye bağlı

A
A
A
Oruçta baş ağrısını önlemek doğru beslenmeye bağlı

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Uluslararası Beslenme Derneği Başkanı Prof.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Uluslararası Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, oruçta baş ağrısını önlemenin doğru beslenmeye bağlı olduğunu söyledi.


Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Uluslararası Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, “Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, günlerin sıcak ve uzun olması, açlık sürelerinin uzaması ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenilmesi bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Özellikle açlığa bağlı olarak kan şekerinin düşmesi, beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kilo artışının yaşanması en sık görülen sorunlardan bazıları olarak karşımıza çıkıyor” dedi.


Ramazan’da ciddi sağlık problemleri yaşanmaması için yeterli ve dengeli beslenme modelinin oluşturulması gerektiğini ifade eden Ünüsan, “Bu yıl ilkbahar dönemine denk gelen Ramazan ayında yaklaşık 17 saat oruç tutuyoruz. Normal beslenme düzeninde 3-4 öğün gıda tüketirken Ramazan ayında öğün sayısı 2’ye düşmektedir. Çalışmalarda Ramazan ayında insan vücudunun metabolizma hızının düştüğü gösterilmektedir. Gün boyunca uzun saatler aç kalma korkusundan dolayı bireylerin çok fazla yiyecek tüketmesi halinde vücut ağırlıklarında artış olduğu gözlenmiştir. Oruç sırasında yetersiz beslenme ve sıvı kaybı neticesinde baş ağrısı, hazımsızlık gibi sorunlar veya böbrek ve sindirim problemleri gibi büyük sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca sağlıklı kalmak, yeterli ve dengeli bir beslenme programına uymak oldukça önemlidir. Sahur ve iftarda tüketilecek besinlerin doğru seçimi ve miktarları konusunda bilinçli olunduğu taktirde vücut ağırlığında artışa yol açmadan, aç kalmadan, beslenme ile ilgili sağlık problemi yaşamadan, daha rahat bir ay geçirmemiz kolaylaşacaktır” diye konuştu.



“Çay ve diğer sıvılar su yerine geçmez”


İftar ile sahur arasındaki yaklaşık 6-7 saatlik zaman diliminin gün içinde kaybettiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz sıvı miktarını dengelemek için iyi bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Ünüsan, “Sahur, ardından sürecek 17 saatlik açlığı mümkün olduğu kadar minimal düzeye getirmek ve iftar sonrası sıvı dengesini sağlamak gibi pek çok önemli yere sahiptir. Bu sebeple sahurda beslenme alışkanlık haline getirilmelidir. Vücudun tekrar oruca hazır olmasında bu zaman diliminde tüketilen besinlerin rolü de büyüktür. Sıvı içeriği yüksek meyve ve sebzeler, ayran, komposto gibi su içeriği yüksek besinler bu süreçte kişiye yardımcı olacaktır. Öte yandan bu besinlerin ya da çay gibi sıvıların su yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Bu sebeple iftar ve sahur arasında yaklaşık 2 litre su tüketilmelidir” dedi.



“Sahur, protein açısından zengin olmalı”


Prof. Dr. Ünüsan, sahurda proteinden zengin süt, peynir, yumurta, kan şekerinin hızlı yükselmesini önleyen rafine olmayan ekmek, söğüş sebzelerle yapılacak kahvaltının bir alternatif olabileceğini dile getirerek, “Protein içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir, ayran, cacık, kefir gibi besinlere mümkün olduğu kadar sahurda yer verilmelidir. Yine tam tahıl ürünlerinin hâkim olduğu, yumurta, mevsim yeşillikleri ve yaş ya da kuru meyvelerin bulunduğu bir öğün lif açısından da bireyin sağlığının sürdürülmesinde önemli bir yere sahiptir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile MGÜ arasında iş birliği protokolü imzalandı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGÜ) arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. MSKÜ’de gerçekleşen törende protokol, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ile MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar tarafından imzalandı. Protokol kapsamında müzik uygulamaları başta olmak üzere akademik personeller ve öğrenciler arasında deneyim arttırıcı iş birliği ve ilgili alanlarda eğitim faaliyetlerinde ortak çalışmalar yapılacak. Türk müziği odaklı ortak projeler yürütülecek olan protokol kapsamında, müzik alanında yapılan bilimsel çalışma ve araştırmalarda; bilgi, sanat ve teknoloji üretiminde; bilimsel verileri yaymada, evrensel ve çağdaş gelişmeye katkıda bulunan her türlü kültürel faaliyetlerde taraflar birbirine destek verecek. Protokolün Muğla ve Ankara için hayırlı olmasını dileyen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, “Üniversitemizdeki hocalarımızın ve öğrencilerimizin selamını getirdim. İnşallah önümüzdeki dönem bu iş birliği fiiliyatla kendini gösterir. Güzel projeler yapacağımıza inanıyorum. Her iki üniversite için hayırlı olsun” dedi. MGÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden’e teşekkür eden MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise, “Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ile kuracağımız akademik iş birliği protokolünün her iki üniversite için de hayırlara vesile olmasını dilerim. Bu protokolün Muğla ve Ankara arasında bir köprü olacağına ve deneyim arttırıcı projeler yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Aydın Miniklerin yetenekleri bu fuarda tespit ediliyor Aydın’da bu yıl 11’ncisi düzenlenen ve 550 markanın katıldığı Uluslararası Tarım, Gıda Ve Hayvancılık Fuarı’nın en ilgi çeken stantlarından biri Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Belgesem Mesleki Belgelendirme ve İş Makineleri Operatörlük Eğitim Kursu’nun standı oldu. Tanıtımın yanı sıra miniklerin yeteneklerinin de tespit edildiği fuarda geleceğin iş makinesi operatörlerinin yetenekleri keşfedildi. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın, Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na 11’inci kez ev sahipliği yapıyor. Aydın Ticaret Borsası öncülüğünde 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan fuar, düzenlenen açılış töreni ile kapılarını ziyaretçilerine açtı. Tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerindeki ulusal ve uluslararası firmaları ve ziyaretçileri bir araya getiren fuara, yetişkinlerin yanı sıra miniklerin de ilgisi yoğun oldu. Aydın-Muğla yolu üzerinde bulunan Efeler Pamuk Tarım Satış Kooperatifi depolarında düzenlenen fuarın açılışını Aydın Valisi Yakup Canbolat ve beraberindeki protokol üyeleri yaptı. 550 firmanın yer aldığı fuarda iş makinelerine ilgi duyan yetişkin ve çocuklar Aydın’da faaliyetlerini sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Belgesem Mesleki Belgelendirme ve İş Makineleri Operatörlük Eğitim Kursu’nun standına akın etti. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar da gerçek kepçelere uzman eğiticiler eşliğinde iş makinesi kullanmanın keyfini yaşadı. Pek çok oyun oynarcasına kullandığı iş makinelerinin koltuğundan kalkmak istemezken özellikle çocukların küçük bir eğitimden sonra koskoca iş makinelerini kullanmadaki yetenekleri görenleri şaşırttı. “Dönem makineleşme dönemi” Bugün tarımdan hayvancılığa, inşaattan sanayiye kadar her alanda hızlı ve kolay işlemin iş makineleri sayesinde gerçekleştirildiğini belirten Belgesem’in kurucu ve eğitmenlerinden Okan Sezgin, “Dönem artık makine ve teknoloji dönemi. Makineleşmeyi başardık, ancak iş makinelerini hakkıyla kullanabilecek kişilerin sayısı ihtiyacı karşılayamaz oldu. Bu nedenle açtığımız kurslarda iş makinesi operatörü yetiştiriyoruz. Fuar dolayısıyla biz de stant açıp bir yandan iş makinelerinin tanıtımını yapıp diğer yandan da geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yeteneklerini tespit etmek istedik. Çocuklarımız çok yetenekli çıktı. Fuar boyunca iş makinelerine ilgi duyan herkesin yeteneğini tespit emesi için de hizmet vereceğiz” dedi.
Denizli Başkan Erdoğan: “Artık seçim değil geçim zamanıdır” Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, aylık olağan toplantısını yaptı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, meclis üyelerini, sektörlerdeki son gelişmeler, odadaki projeleri ile faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgilendirdi. Oda ve Denizli olarak her geçen gün daha da büyüyüp güçlendiklerini ifade etti ve geçen ay DTO’ya 121 üye daha kaydettiklerini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre şehirde kurulan şirket sayısının da arttığını açıkladı. DTO hizmet binası meclis salonundaki toplantıda, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, kürsüye gelerek meclis üyelerine seslendi. Bir önceki meclis toplantısından bu yana olan süreç ile gelişmeleri değerlendirdi. Meclis üyelerine, son ekonomik veriler ve beklentileri aktardı. Başkan Erdoğan hem ülkenin hem de Denizli’nin yerel seçimlerin ardından yeni bir sürece girdiğine dikkat çekti; “Artık seçimler sona erdi; millet kararını verdi. Yerel seçimlerimizin geride kalmasıyla, 4 yıldan daha uzun seçimsiz bir dönem başladı. Bu ülkemiz için önemli bir fırsattır. Şimdi seçim değil geçim zamanıdır! Kaybedecek vakit yok; herkes, bir an önce asli görevlerine geri dönmelidir. Hepimiz işimize gücümüze geri dönelim; dört elle sarılalım. Çalışalım, üretelim ve ihraç edelim; ticaret yapalım, kazanalım kazandıralım. Ancak böylelikle daha büyük ve daha güçlü bir Denizli’ye ulaşabiliriz. Ülke olarak, ekonomide yapacak çok iş var Tüm gücümüzle, enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlendirilmelidir. Şimdi artık, iş dünyası olarak Türkiye yüzyılına imza atabilmek, daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir ülkede yaşayabilmek için daha fazla çalışmalıyız, daha fazla üretmeliyiz. Daha fazla yatırım, istihdam ve ihracat için var gücümüzle durmadan yol almalıyız” dedi. DTO geçen ay 121 üye daha kazandı DTO Başkanı Erdoğan, oda ve Denizli olarak her geçen gün daha da büyüyüp güçlendiklerini söyledi. Geçen ay DTO’ya 121 üye daha kaydettiklerini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre şehirde kurulan şirket sayısının da arttığını belirtti. Başkan Erdoğan, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin verilerine göre kurulan şirket sayısı, şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 17 arttı. Denizli Ticaret Odamıza geçen ay 121 üye kaydettik. Mart sonu itibarıyla 21 bin 709 üyeye ulaştık. Faal üye sayımızı, son 1 yılda yaklaşık yüzde 9 artırdık. Aynı dönemde toplam üye sayımız da yaklaşık yüzde 4 arttı. Oda olarak yılın ilk üç ayında 200 k belgesi ile 227 sayısal takograf verdik. Ayrıca 96 iş makinasının tescili ile 81 kapasite raporunu onayladık. Bunların yanında 9 ekspertiz raporu, 5 yerli malı belgesi ile 5 de levhaya kayıtlı sigorta acentesi belgesi düzenledik. Levhaya kayıtlı sigorta acentesi belgesi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 400, yerli malı belgesi ile sayısal takograf da yüzde 25 arttı. Odamıza gelen 1.887 evrak karşılığında 6.245 evrak düzenledik verdik” diye konuştu.
Sivas Uzmanı uyardı: “Tokat’ta 6 ve üzeri deprem olabilir” Tokat’ta meydana gelen 4.7 büyüklükteki depremi değerlendiren Deprem Uzmanı Serkan İçelli, 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş fayın üzerinde ufak bir atılımın olduğunu ifade ederek, Kuzey Anadolu fayının ise 6 ve 6.5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi. Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli, dün Tokat’ın Sulusaray ilçesinde yaşanan 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremlerin ardından değerlendirmelerde bulundu. İçelli, bölge için korkulacak bir durumun olmadığını fakat 23 kilometrelik bir fayda yaklaşık 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş bir fayın üzerinde ufak bir atım olduğunu söyledi. “Bu depremler sürekli devam edecek” İçelli, bu tür depremlerin sürekli devam edeceğine değinerek, “Korkulacak bir durum yok. 23 kilometrelik bire fayda yaklaşık 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş bir fayın üzerinde ufak bir atım oldu. Bu atımlar normaldir çünkü orası çok kaotik bir bölge. Alp Himalaya deprem kuşağında olan ülkemiz Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı ve Ege Graben sisteminde bu depremler sürekli devam edecek. Çünkü kıtasal kırıkların yitim zonların da gerçekleşiyor büyük faylar” dedi. “Bu fayların üzerinde bu tip atımlar çok normal” Bölgedeki fayların üzerindeki atılımların normal olduğunu söyleyen İçelli, “Kuzey Anadolu fayı üzerinde 1939’dan başlarsak eğer İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nu baz aldığımızda 3 tane büyük depremimiz var. 7.1, 7.2 ve 7.9’luk Erzincan depremimiz var. Dün yaşadığımız bölge aktif tektonik bir bölge. Burada Kuzey Anadolu fayının çok fazla saçılma kırıkları mevcut. 20-30-40 kilometre orta ve küçük büyüklükte faylarımız var. Bu fayların üzerinde bu tip atımlar çok normal. Bölgeye baktığımız da her yıl 4’lük depremi en az iki kere yaşıyoruz. 5’lik depremi de 5 yılda bir yazıyoruz” diye konuştu. “Biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor” Tokat ve çevresinde biraz daha dikkatli olunmasını gerektiğini ifade eden İçelli, “Bölgede aktif tektonik hatların durumlarına baktığımız da genelde bir birleriyle aynı özellikleri taşımış olsa da bazıları farklı özellikler taşıyabiliyor. Çevrede biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Yapılarımızı göz önünde bulundurmamız lazım. Zemin ivme değerleri çok yüksek. Daha yamaçlarının aşağısına alüvyon zeminlere doğru bina yaptığımız da 5, 5.5’lu depremleri dahi 6, 6.5 büyüklüğünde hissedebiliriz” şeklinde konuştu. “Kuzey Anadolu fay zonu şuan da 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebilir” İçelli, Kuzey Anadolu fay zonunun 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebileceğine değinerek, “Faylara özel olarak yaklaşıp o şekilde incelememiz gerekiyor. Bölgeye bütüncül olarak baktığımızda biz yanılıyoruz. Bütüncül bakmayacağız. Tokat’ta deprem olmaz veya Tokat’ta deprem olur dediğinizde gerçekçi olmuyorsunuz. Rasyonel bakmamız lazım. Tokat’ta deprem olmaz nasıl olmaz? Şu fayın üzerinde olmaz dememiz lazım ama maalesef biz onu diyemiyoruz. Bilimde onu söyleyemiyor. Kuzey Anadolu fay zonu şuan da 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebilir. Bu deprem diğer fayları tetikler mi? Tarzında sorular soruluyor. O bölgede 5’li depremin olmaması mümkün değil. Her 4 yılda bir 5’lik depremimiz var. Bunun asıl sebebi 6 Şubat’taki iki büyük deprem. Özellikle Çardak fayındaki depremimiz. Biraz daha Kuzey’e doğru ortalama 3 metre bir baskı uyguladı. Bu 3 metrelik atım Deliler fayı Tecer segmentinden tutunda Kuzey Anadolu fayının Suşehri ilçesinden Amasya makaslama zonuna kadar Niksar makaslama zonuna kadar etki etti. Bu depremler muhtemeldir. 7’lik deprem üretmeseler de 6’lık depremlere hazırlıklı olmamız gerekiyor” diye aktardı.