YEREL HABERLER - 27 Nisan 2017 Perşembe 12:28

Selçuk Üniversitesi’nde engeller empati yolu ile aşılıyor

A
A
A
Selçuk Üniversitesi’nde engeller empati yolu ile aşılıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Herkes İçin Spor Topluluğu tarafından Toplumsal Duyarlık Projesi kapsamında ‘Empati Yolu Farkıma Var Engel Olma’ etkinliği gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Herkes İçin Spor Topluluğu tarafından Toplumsal Duyarlık Projesi kapsamında ‘Empati Yolu Farkıma Var Engel Olma’ etkinliği gerçekleştirildi.


Merkezi Derslik önünde gerçekleştirilen programa, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Neslihan Lök ve Herkes İçin Spor Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Sefa Lök, topluluk üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Neslihan Lök yaptığı açıklamada, engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları bu etkinlik ile empati kurarak anladıklarını, kendilerinin ve herkesin birer engelli adayı olduklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Neslihan Lök, “Bir günde değil her daim engelli bireylerin yanında olduğumuzu anlatmak adına böyle bir proje başlattık” dedi.


Empati Parkuru Etkinlikleri ile engellilerin yaşamını insanların daha yakından görme, anlama ve hissetme fırsatı bulduklarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Lök, “Engelli bireyleri anlamak için gözlerini kapayarak beyaz bastonlarla yürümeye çalışan gençler, engellilerin ne tarz zorluklarla karşılaştıklarını anlayabiliyorlar. Bu çalışmamız ile engelli bireyleri unutmadığımızı, onları her zaman daha iyi anlamamız gerektiğini, öğrencilerimizin engellilerin yaşadığı zorlukları daha iyi anlamalarını sağlamak için oluşturduğumuz empati yolu etkinliği ile onların görmeden, duymadan, bacaklarını kullanmadan hareket etmelerini; oluşturduğumuz parkurlarla engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları anlamalarını sağlamaya çalıştık. Öğrencilerimizin bu sayede hem bakış açılarını değiştirmesini hem de kendilerini karşıdaki insanın yerine koyma ve onları anlama becerisini geliştirmesini hedefledik. Etkinliğe katılan gençler tekerlekli sandalye ile yürümenin kendi ağırlığını kollarıyla taşımanın ve rampa olmayan yerlerde ne kadar zor durumda kalındığını yaşayarak öğreniyorlar ve engellilerin yaşadığı zorlukları hissediyorlar” diye konuştu.


Öğrenciler engelli bireylerin yaşadıkları durumu anlamak ve empati yapmak için tekerlik sandalye ile parkurda fiziksel engelli bireylerin yaşadığı sorunları empati yoluyla anlamaya çalıştılar. Öğrenciler gözlerini bantla bağlayıp görme engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmeye çalıştılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’in ilk kadın muhtarları mazbatalarını alıp göreve başladı Mersin’in Mut ilçesinde iki kadın muhtar adayı ilk defa seçimleri kazanarak muhtar seçildi ve mazbatalarını alıp göreve başladı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde muhtar adayı olan Fatma Ayan (59), 120 oydan 63’ünü alarak erkek rakibini geride bırakıp Tuğrul Mahallesi’ne muhtar seçildi. Fatma Dorla ise (49) erkek muhtar adayı karşısında 244 oyun 125’ini alarak Çömelek Mahallesi’nde muhtar seçildi. Muhtar seçildiği için çok mutlu olduğunu ifade eden Tuğrul Mahalle Muhtarı Fatma Ayan, “İlk defa Mut ilçemizde 2 kadın aday muhtar olarak seçildik. Atatürk’ün biz kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkından yola çıkarak biz de aday olduk. Mut’a bir kadın eli değsin istedik ve çalışmalarımız sonucunda gece gündüz çalışarak bu hedefimize ulaştık. Mahallemizi bir üst seviyeye getirmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi. Çömelek Mahalle Muhtarı seçilen Fatma Dorla ise, “Önceki seçimde adaylığımı koymuştum. Bir kadın olarak köye kadın eli değmesini istiyordum önceki seçimde kaybettim. 6 adayın içinde ikinci sıraya yerleştim. Benim için avantaj olacağını düşündüm. İkinci sıraya gelmek benim için büyük bir başarıydı. Tekrarını denemek istedim tekrarında da 31 Mart 2024 tarihinde bir seçime girdik. Karşımdaki rakibim eski muhtardı. Bir tane aday vardı eski muhtar. 119 oy o aldı 125 oy ben aldım. Ben birinci geldim. Köyüm için en iyi hizmeti güzel bir şekilde yapacağıma eminim kendime güveniyorum. İstiyorum ki her yerde bir kadının eli değsin istiyorum. Çömelek için de benim elim inşallah uğurlu gelecek her şey güzel olacak” diye konuştu. Çömelek Mahallesi’nin eksiklerine değinen Dorla, “Yollarda şu anda gerçekten ciddi anlamda sıkıntı var. Sularımız yazın yetersiz. Ulaşımımız yok. Gögden yaylasının yolu şu anda çok berbat durumda oranın asfalt yapılması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz inşallah. Daha çok sorunlar var ama ileriye dönük yavaş yavaş tek tek inşallah bunları çözeceğime eminim bir kadın olarak” diyerek sözlerini bitirdi.