YEREL HABERLER - 24 Mayıs 2017 Çarşamba 14:36

Selçuk’ta sanayi tipi Hibrit Domates çeşidi geliştirildi

A
A
A
Selçuk’ta sanayi tipi Hibrit Domates çeşidi geliştirildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ile Nadide Tohum A.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ile Nadide Tohum A.Ş. tarafından ‘Sanayi Tipi Hibrit Domates Çeşitlerinin Geliştirilmesi Projesi’nden elde edilen ‘Türkmen F1’ çeşidinin tanıtımı gerçekleştirildi.


Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, “İnsanoğlunun yaşaması ve yaşamını devam ettirebilmesi için tarıma ihtiyaç vardır. Artan nüfusu beslemek için tarımı bilimsel olarak yapmak ve teknolojiyi tarım alanına uygulamak zorundayız. Bu teknolojilerden biri de tohumculuk teknolojisidir. Dünyada son zamanlarda gelişen trend, çiftçilik yani dikey tarımdır. Bunun temelini de tohumculuk oluşturmaktadır. Bitkisel üretimde ülke için kendine yeterli ve rekabetçi tavır sergilemenin ilk aşaması tohumlukta yüksek verimli, kaliteli yerli çeşitlerin geliştirilmesi ve yaygınlaşmasıyla mümkün olacaktır. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak amaca uygun çeşitler uzun zamandır geliştirmektedir. Bu vesilesiyle Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Önder Türkmen hocamızın geliştirdiği Türkmen F-1 domates çeşidi, ülkemiz ve dünya tarımına hayırlı ve kazançlı olmasını diliyorum” dedi.



“Başarıyı yakalamalıyız”


SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de yaptığı konuşmada, “Selçuk Üniversitesi, 95 bin öğrencisiyle ülkemizin en kalabalık üniversitesidir. Ülkemizde 13’üncü sıradayız, dünyada 902’nci sıradayız. Ülkemizde 182 üniversite var. Dünyada bilinen 28 bin üniversite var. Yerinde kalkınmayı gerçekleştirebilmek için ilçelerde bulunan meslek yüksek ve yüksekokullarımıza açık tutamaya devam edeceğiz. Başarıyı yakalamanın temeli huzurlu bir çalışma ortamından geçer. Öğretim üyelerimizin rahat, güven, huzur içinde çalışacağı bir ortam oluşsun istedik ve hiç kimse özlük hakları noktasında endişeye kapılmasın istedik. Kadro ilanlarımız durmadan devam edecek. Ülkemizin içerisinde geçtiği kritik dönemde çok şükür aydınlık bir sürece doğru ilerliyoruz. Bunca soruna rağmen başarıya ulaşacağız, başarı ve istikbal bizimdir” diye konuştu.



“Türkiye’de tarımın kalbi Konya’dan geçiyor”


Sanayi tipi domates çeşidinin geliştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Şahin, “Genetiğiyle oynanmış tohumlar insanların DNA’sında etki yaparak insan sağlığıyla oynuyorlar. Bu nedenle kendi yol haritamızı çizmemiz, geliştirmemiz lazım. Öğretim üyelerimizin, eğitim-öğretim geliştirmelerini, öğrencilerle iletişim kurmasını, bilim insanı sıfatıyla araştırmalar yapmalarını bekliyoruz. Ülkenin yararına, memleket yararına, insanlığın yararına gelişmeler, keşifler yapmalarını bekliyoruz. Ziraat Fakültemizi başarı kılan Konya’nın coğrafi yapısıdır. Bir tarım şehri olmasıdır. Öğretim üyelerimizin, başarılı çalışmaları var. Bunları daha fazla yapmamız gerekiyor. Bir rektör olarak sizlerin huzurlu, güvenli çalışma ortamları oluşturmak ve gerekli kaynakları sağlamak görevlerimiz arasındadır. Türkiye’de tarımın kalbi Konya’dan geçer. Bu anlamda, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültemize, akademisyenlerimize ve öğrencilerimize büyük işler düşüyor” şeklinde konuştu.



“Tohumculuk stratejik öneme sahip”


Açılış konuşmalarının ardından, Bahçe Bitkileri Bölümü ve Sanayi Tipi Hibrit Domates Çeşitlerin Geliştirilmesi Projesi yürütücüsü Prof. Dr. Önder Türkmen, sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Türkmen, domatesin Türkiye ve dünya açısından stratejik bir ürün olduğunu belirterek, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı santez desteğiyle geliştirdiğimiz Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescil aşamasında olan ‘Türkmen F1’ çeşidimiz önümüzdeki senelerde tarlalarımızda görme imkanımız olacak. Türkiye, 12 milyon ton civarında domates üretimi gerçekleştirmektedir. Bunun 4 milyon tonu, salça sanayinde kullanılmaktadır. Ancak bu alanlarda kullanıldığımız tohumluk, genelde dış kaynaklı çeşitler. Ülkenin ihtiyacı olan piyasadaki yabancı çeşitlere alternatif bir çeşit çıkarma fırsatımız oldu. Türkmen F1 çeşidimiz inşallah Türk çiftçisinin ihtiyacına cevap verecektir” dedi.


Açılış konuşmaların ardından, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve protokol üyeleri, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tamamlanan Moleküler Bitki Bakteriyolojisi Laboratuvarı’nın da açılışını gerçekleştirdi.


Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde, Ziraat Fakültesi’nde gerçekleşen programa, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Aydın, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Menşure Özgüven, Selçuk Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Şimşek, Nadide Tohum A.Ş. Sahibi Hüsnü Ekiz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.