YEREL HABERLER - 29 Temmuz 2017 Cumartesi 12:40

15 yıldır yaptığı bıçaklar dünyanın her yerinden talep görüyor

A
A
A
15 yıldır yaptığı bıçaklar dünyanın her yerinden talep görüyor

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Eskigediz beldesinde yaşayan bıçak ustası 75 yaşındaki Mehmet Dinç boynuz, kemik, odun ve hurda malzemeleri kullanarak birbirinden farklı modellerde bıçaklar yapıyor.

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Eskigediz beldesinde yaşayan bıçak ustası 75 yaşındaki Mehmet Dinç boynuz, kemik, odun ve hurda malzemeleri kullanarak birbirinden farklı modellerde bıçaklar yapıyor.


Yaklaşık 15 yıldır bıçak üreten Dinç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bıçak yapma işine başlamadan önce 15 yıl madende yer altında kaynakçı olarak çalıştığını, boş zamanlarında kalorifer tesisat döşeme işi yaptığını söyledi.


Babasının rahatsızlığından dolayı gurbetten Eskigediz’e dönmek zorunda kaldığını, ne yapabilirim diye düşünürken neden bıçak üretmeyeyim diye aklına geldiğini ve 15 yıldır bıçak ürettiğini söyledi.



’’İlk bıçağı inşaatlarda kullanılan çelik küreği keserek yaptım’’



"Kendi işini yapmak için başladığım bu meslekte bıçak sapları için sağdan soldan topladığım atıl olan hayvan boynuzu, odun, plastik ve başka malzemeleri kullanıyorum" diyen Dinç, ’’Bıçak yapımında kullandığım çeliği Bursa’dan getiriyorum. Bundan 15 yıl önce ilk bıçağımı inşaatlarda kullanılan kürek çeliğinden yaptım. Bana internetten resim gönderirler, bu modelde olsun derler, ben gönderilen modelin aynısını yapar siparişi teslim ederim. Aslında mesaj yazmasını bile bilmem ancak arkadaşlarım gönderilen resimleri kağıt üzerinde bana verirler, benim bıçağı üretmem için o resim yeterlidir’’ dedi.


Dinç, işinin titizlik istediğini ve bir bıçağı istenilen modele göre yaklaşık 2 saat ile 1 gün arasında ürettiğini vurguladı.


Bıçaklarının yurt dışından da talep edildiğini anlatan Dinç’’ Almanya ’ya bıçak gönderdim. İsviçre’li bir turist benden bıçak satın aldı.Yurt içinde Erzincan,Tokat, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerden sipariş alıyorum. 75 yaşındayım,severek isteyerek yaptığım bir iş. Bıçak yapımı yanı sıra bölgemizde et tırpanı diye bilinen ve kurban bayramının vazgeçilmez aletinide yapıyorum. Toptan bir satışım yok. Müşterilerim bana istedikleri şekli söyler ben hiç bir eğitim almamama rağmen onların istedikleri siparişi aynen yaparım’’ ifadelerini kullandı.(YD-EFE)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntülere sahne oluyor Adana’da bu sene 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntüleri sahne olmaya devam ediyor. Karnavalda kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıyor. Portakal çiçeği kokusunun insanlar üzerinde oluşturduğu mutluluk, heyecan, sevgi ve aşk duygusunu tüm Türkiye’nin yaşaması fikriyle ortaya çıkan 12’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 13 Nisan’da başladı. 21 Nisan tarihine kadar sürecek karnaval bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri iş birliğiyle daha zengin içerikle oluşturuldu. Her yıl büyüyen karnaval kapsamında stantların da sayıları artırılarak Atatürk Parkı ve Merkez Park’a yayıldı. Yiyecek stantları Atatürk Parkı’nda, hediyelik eşyalar ise Merkez Park’ta yer aldı. Vatandaşlar akın etti Çok sayıda ziyaretçi, stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Dron ile görüntülenen festival alanında kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıp renkli görüntüler oluşturuyor. Esnaf da, vatandaş da mutlu Karnavalda stant açan esnaf mutlu olurken, karnavala katılanlar da doyasıya eğleniyor. Karnavalda stant açan esnaftan Zafer Geyik İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Geyik, “Karnaval çok güzel ve keyifli geçiyor. İnsanlar çok mutlu, esnaf çok mutlu. Herkes sürekli oynuyor ve yurt içi ve yurt dışından binlerce insan alana akın ediyor. Çok güzel ve huzurlu bir karnaval geçiriyoruz” dedi. “Herkesi bekliyoruz” Gökhan Kaya isimli vatandaş ise karnavalın çok güzel geçtiğini belirterek, “İnsanlar çok güzel eğleniyor. Herkesi buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Karnavalda kral kostümüyle gezen Hüseyin Şen, “Kral kostümüyle gezdiğimi görenler gelip fotoğraf çekiliyor. Festival çok renkli geçiyor. Yurt içi ve yurt dışından binlerce insan şimdiye kadar geldi. Hafta sonu bu yoğunluğun daha da artacağına inanıyoruz” diye konuştu. Kebapçı esnafından Sezar Yiğit ise karnavalda en çok tüketilen yemeğin Adana Kebap olduğunu ve herkesin kebaba rağbet gösterdiğini söyledi.