- 04 Ekim 2017 Çarşamba 14:03

Genç çiftçinin seracılık projesine, babaannesi bekçilik yapıyor

A
A
A
Genç çiftçinin seracılık projesine, babaannesi bekçilik yapıyor

Kütahya’nın Domaniç ilçesi Saruhanlar köyünde yaşayan 65 yaşındaki babaanne Gülebe Birol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya konulan ‘Genç Çiftçi Projesini’ televizyonda gördükten sonra torunu Ali Birol’un desteklemeden yararlanmasını sağladı.

Kütahya’nın Domaniç ilçesi Saruhanlar köyünde yaşayan 65 yaşındaki babaanne Gülebe Birol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya konulan ‘Genç Çiftçi Projesini’ televizyonda gördükten sonra torunu Ali Birol’un desteklemeden yararlanmasını sağladı.


Domaniç’te, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya konulan Genç Çiftçi Projesi’nden yararlanan gencin, serasında babaannesi bekçilik yapıyor.


Domaniç ilçesine bağlı Saruhanlar köyünde yaşayan Gülebe Birol, seracılık ile büyüttüğü torunu Ali Birol’un genç çiftçi projesinden yararlanarak işleri büyütmesini sağladı.


Yıllardır ailenin geçim kaynağı olan eski sera, kar yağışının ardından göçtü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi Projesi ile aile tekrar sera sahibi oldu. Televizyonda projeyi gören babaanne, torununu bilgilendirdikten sonra, destekleme sayesinde hayaline kavuştu.


Gülebe Birol, yaptığı açıklamada, çocuklarının seracılıktan kazanılan parayla büyüdüklerini anlattı. Birol, 20 yıl seracılıktan ekmek yediklerini dile getirdi.


Tekrar sera yapma imkanlarının olmadığını ifade eden Birol, “Ben önce televizyonda duydum, bizim eski sera kardan göçtüğü için ilgimi çekti. Çocuklara, devlet sera veriyormuş isteyelim dedim. Hemen kendim ilçeye gittim, araştırdım sen emeklisin sana olmaz dediler. Allah razı olsun verenden sebep olandan. Oğlan araştırdı, gittik yazıldık verdiler. Allah bereket versin çoluğumun çocuğumun ekmek parası oldu. İçinden ekmek yiyeceğiz Allah’ım verirse" diye konuştu.(TY-EFE)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da girişimci kadınları güçlendiren eğitimler başladı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Topluma Hizmet Uygulaması Dersi kapsamında önemli bir proje hayata geçirildi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen ’Güçlü Kadın, Güçlü Toplum’ projesi çerçevesinde ’Sosyal Medya Kullanımı’ eğitimleri başladı. Eğitimler, Arş. Gör. Dr. Hamza Fatih Sapanca ve Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Erbaş tarafından yürütülmekte olup, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden akademisyenler tarafından desteklenmektedir. Moderatörlüğünü ise öğrenciler Hasan Yılmaz ve Zilan Yegin’in üstlendiği eğitimler, her cuma Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda gerçekleşecek. Erzincan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rüveyda Tanoğlu, “Topluma Hizmet Uygulaması Dersi Kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen eğitimlere Erzincan’daki bütün kadınları davet ediyorum” dedi. Her cuma saat 9:00 ile 11:00 düzenlenecek eğitimlerde, girişimci kadınlara iletişimin çeşitli basamakları, yapay zeka ve sosyal medyanın etkin kullanımı konusunda bilgilendirme yapılarak, dijital platformlarda etkili iletişim ve pazarlama stratejileri eğitimi verilmeye devam edecek.
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.