GENEL - 11 Ekim 2018 Perşembe 10:49

Kütahya Belediyesi, örnek bir projeyi daha hayata geçirdi

A
A
A
Kütahya Belediyesi, örnek bir projeyi daha hayata geçirdi

Kütahya’da, ’Şehzadeler Güneş Enerji Santrali ve Gözlem Evi’ düzenlenen törenle hizmete sunuldu.

Kütahya’da, ’Şehzadeler Güneş Enerji Santrali ve Gözlem Evi’ düzenlenen törenle hizmete sunuldu.


2 yıl önce Kütahya Belediyesi ile Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) arasında imzalanan protokol ile çalışmalarına başlanan Şehzadeler Parkı Güneş Enerji Santrali ve Gözlem Evi, enerji üretmeye başladı.


Güneş Enerji Santrali ve Gözlem Evi’nin 1 milyon 500 bin TL civarında bir maliyeti olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, "Kütahya Belediyesi olarak kurumlarla ortak çalışmaya, onlarla ortak proje üretmeye açık olduğumuzu, onlarla Kütahya’nın geleceğini inşa etme konusunda çalışmalar yapabileceğimizi söylüyoruz. Bunlardan bir tanesi de ilimize büyük katkılar sunan ZEKA ile birlikte gerçekleştirdik. Şehzadeler Güneş Enerji Santrali ve Gözlem Evi’nin yaklaşık 1 milyon 500 bin TL civarında bir maliyeti var. Bunun yüzde 60’ını Zafer Kalkınma Ajansı’ndan hibe olarak aldık. Diğer kısmını da Kütahya Belediyesi öz kaynaklarından karşıladık. Bu alanı Kütahyalı hemşehrilerimiz yakinen biliyor. Daha önce yıllarca vahşi çöp depolama alanı olarak kullanılmış ve bir süre sonra başka alan oluşturulunca burası üstü kapatılarak kullanıma kapanmıştır. Tabi gaz patlamaları nedeni ile de üstünde bir yapılaşma yapılamamakta. Kütahya Belediyesi olarak bizde bu alanı değerlendirmek için bu projeyi ZEKA ile birlikte uygulamaya koyduk. Burada yaklaşık 6 bin 800 m2 alanda, 325 KW gücünde bir elektrik enerjisi üretiyoruz. Yine bu alanda 7 bin 500 m2 500 KW gücünde Evliya Çelebi Güneş Enerji Santrali adını verdiğimiz ikinci bir güneş enerji santralini kuracağız. Bu projede de Zafer Kalkınma Ajansımız yüzde 60’ını hibe olarak karşılayacak. Söz konusu projeler ile Kütahya’nın enerjisini güneşten karşılamak için elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız. Kütahya merkezde uygulamaya soktuğumuz sokak aydınlatmalarının enerjisini bu santrallerden karşılıyoruz. Açılışını yaptığımız bu santralin hemen yanında bulunan Güneş Gözlem evini ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ziyaretine açarak güneşten elektriğin nasıl üretildiğini ve güneş hakkındaki diğer gözlemlerini yaparak eğitimlerine katkı sağlayacağız. Projemizin tamamlanmasıyla birlikte İş Geliştirme Merkezi’mizde faaliyet gösteren yaklaşık 30 girişimcimiz de bu santral sayesinde indirimli elektrik kullanacaktır. Tesisimiz Projelerimizin Kütahya’mız ve hemşehrilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.


Konuşmaların ardından dua edilerek Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve il protokolü tarafından Şehzadeler Güneş Enerji Santrali ve Gözlem Evi’nin açılış kurdelesi kesildi.


Daha sonra Başkan Saraçoğlu ve protokol mensupları tesiste incelemelerde bulundu.


Açılış törenine, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, Belediye Başkan Yardımcıları Murat Arık, Fatih Gölgeli, Ali İhsan Ertaş ile mahalle muhtarları, belediye birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. (EFE)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.