GENEL - 14 Mart 2018 Çarşamba 15:49

Akçadağlı genç girişimcinin başarı öyküsü

A
A
A
Akçadağlı genç girişimcinin başarı öyküsü

Akçadağ ilçesine bağlı Çobanuşağı Mahallesinde yaşayan Ömer Gürcü, devletten aldığı destek ile kurduğu tavuk çiftliğini her geçen gün büyütüyor.

Akçadağ ilçesine bağlı Çobanuşağı Mahallesinde yaşayan Ömer Gürcü, devletten aldığı destek ile kurduğu tavuk çiftliğini her geçen gün büyütüyor.


Akçadağlı genç girişimci Ömer Gürcü (34), eşi Nuran Beyhan Gürcü (28) ile birlikte 2016 yılında devlet desteklerinden faydalanarak, Çobanuşağı Mahallesin tavuk çiftliği kurdu. Genç çift, Kırsal Kalkınma Destekleri Programı kapsamında Genç Çiftçi projesi ile aldıkları hibe ile açtıkları Tavuk Çiftliğinde 3 bin 450 yumurta tavuğu ile yetiştiriciliğe başladı. 2018 yılı itibariyle TKDK’dan da alacakları çiftçi desteği ile bu sayıyı 7 bine çıkarmayı hedefleyen çift, tarımla uğraşan çiftçilerin sadece bir ürün üzerine değil, katma değer katacak alternatif ürünler üzerine de projeler geliştirmeleri gerektiğini söyledi.


Ömer Gürcü, şu an tesislerinde ürettikleri yumurtaları tüketiciye ulaştırmak için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, “Ortalama günlük 65-70 koli yumurta elde ediyoruz. İnşallah yeni alacağımız destekle beraber bu sayıyı 3 katına çıkarmayı hesap ediyoruz. Bizi destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Amacımız tüketen toplum değil üreten toplum, üreten çiftçi olmak” ifadelerine yer verdi.


İlçede kendilerinden söz ettiren genç girişimci çiftleri ziyaret eden Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan’da Akçadağ’a ve Malatya çiftçisine örnek olan genç çifte başarılar diledi. Kazgan, “Belediyenin İlçemizde Genç çiftçilerin tarımsal faaliyetler açısından desteklenmesi noktasında gerekli desteklerinin devam edip, bu anlamda bu çalışmayı gösteren genç girişimci çiftçilerimizi tebrik eder başarılar dilerim” şeklinde konuştu.


Projenin tanıtımına ayrıca Akçadağ Belediye Başkan Yardımcıları Eyüp Işık ve Osman Aslantaş, İlçe Tarım Müdürü Mekselin Yıldız, Anadolu Basın Birliği ve MASTÖB Malatya Şube Başkan Yardımcısı Hidayet Özpolat, MASTÖB Malatya Şube Başkan Yardımcıları Deniz Şahin, Mehmet Ali Başıbüyük, Akçadağ İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, belediye meclis üyeleri de katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Balkondaki sepete nişan almışlar Rize’de çamaşır asmak için balkona çıkan vatandaş, sepetindeki deliği ve yerde bulunan mermi çekirdeğini görünce şoke oldu. Rize’de Yeniköy Mahallesi Papatya Caddesinde 6 katlı binanın en üst katında yaşayan Burçin Öksüz, çamaşırlarını asmak için balkona çıktı. Marketten alışveriş için balkonundan sarkıttığı sepetin kırık olduğunu fark eden Öksüz, sonrasında 2,5 yaşındaki kızı Özge’nin yerden mermi çekirdeğini aldığını görünce şoke oldu. Öksüz, olayın ardından hemen polise haber verdi. Öksüz yaşadığı olayın ardından yapılan eğlencelerde havaya sıkılan mermilerden ötürü can kayıplarının yaşanmaması için vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğine vurgu yaptı. Yaşadığı olayı anlatan Burçin Öksüz, vatandaşların eğlencelerde daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade ederek “Çamaşırları balkona asmak için içeriden geldim. O sırada aşağıya doğru saldığım sepetim vardı. Onun parçalarını yerde buldum. Rüzgardan yere düşüp kırılmış zannettim. Kızım Özge, yerde bir şey buldu. O alıyordu dokunmasın diye ben aldım. Sonra dikkatimi çekti. Sepete bakmamla çift taraflı mermi deliği gördüm. Bir taraftan girmiş diğer taraftan çıkmış. Korktum, panikledim çocuğu içeriye götürdüm. Çok korktum. Yüksek bir yerde oturuyorum. Ben kızımla balkona çıkıyorum. Balkonun demirlikleri de boşluk var. Benim kız çocuğum buralarda geziyor. Yaz geldi, biz balkonda oturacağız. Şu an ben bu korkuyla balkonda oturamam. İnsanlar düğün yapacak, eğlenecek diye onların düğünü benim cenazem olmamalı. Bu konuda insanları duyarlılığa davet ediyorum. Burası atış poligonu değil. Burada resmen benim kovamı hedef almışlar. Böyle bir durum asla yaşanmamalı. Benim evimde 2 buçuk yaşında kız çocuğum var. Ne zaman atıldığını bilmiyorum. Çocuk kovanı görünce ondan önce ben aldım” şeklinde konuştu.
Erzurum Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Erzurum’da bugünlerde çarşı pazarda sıkça görülen "çiriş otu" dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzurum’un yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Kendini doğaya veren ve İspir ilçesinde yaşayan Bülent Erkan, yaptığı gözlemlerde yaban keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen cirişten bir çok yemek yapıldığını anlatan Bülent Erkan, “kiriş gulik turşusu”nun ise vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyledi. Halk tarafından tedavi için de kullanılıyor İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede asphodelus aestivus l. olarak bilinen ve zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alıyor. Cirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp içerisine bulgur katılarak katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.