YEREL HABERLER - 28 Şubat 2017 Salı 15:04

“Eczacılığın Dünü, Bugünü, Yarını” konferansı düzenlendi

A
A
A
“Eczacılığın Dünü, Bugünü, Yarını” konferansı düzenlendi

İnönü üniversitesi İlaç Topluluğu tarafından “Eczacılığın Dünü, Bugünü, Yarını” konulu konferans düzenlendi.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çiğremiş, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Üstünes, İlaç Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Zehra Küçükbay, Malatya Eczacılar Odası temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Konferansta konuşan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Üstünes, klinik eczacılığın 1960’lardan günümüze uzanan ve danışmanlık dahil ilaç merkezli hizmet anlayışından hasta merkezli hizmetlere odaklanmasına önem veren yeni bir hizmet anlayışı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Üstünes, klinik eczacılık uygulamasının 1980’lerde daha fazla önem kazandığını belirterek, "Klinik eczacılık uygulaması konusunda bazı hayal kırıklıkları ortaya çıkmaya başlamıştır. Hayal kırıklıklarının nedenlerinden biri klinik eczacılığın temel amacına ilişkin belirsizliği olmuştur. Bir diğeri ise klinik eczacılık uzmanlığına olan yüksek ilgiye karşın, hastaneler ve bakım hizmeti verilen diğer yerlerde hizmetlerin daha genel seviyede iyileştirilmesi ihtiyacının getirdiği gerilimlerdir" ifadelerini kullandı.
Farmasötik bakımın doğuşu konusuna da değinen Prof. Dr. Üstünes “1990’ların başında sadece klinik eczacılığın işlevleri üzerinde durmak yerine, ilaç kullanım sonuçlarına odaklanma ihtiyacı artık belirgin bir hale gelmişti. Farmasötik bakım kavramının ’hastanın yaşam kalitesini iyileştiren kesin sonuçlar elde etmek amacıyla sorumlu ilaç tedavisinin sağlanması’ olarak tanımlanması ve uygulanmaya başlaması eczacılık meslek uygulamasının temel yapısı bakımından bir dönüm noktası olmuştur. Farmasötik bakım hizmetlerinin verilmesi klinik eczacılık uygulamasına dayanmasına rağmen sunulan bakımın en önemli özelliği, eczacının bir hastanın ilaca ilişkin ihtiyaçları için sorumluluk alması ve bu taahhütten sorumlu tutulmasıdır” diye konuştu.
İlaç Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Zehra Küçükbay ise konferansa destek veren ve katılan herkese teşekkür ederek konferansı sunan Prof. Dr. Levent Üstünes’e plaket ve hediye verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.