GENEL - 11 Temmuz 2018 Çarşamba 11:24

Kayısıda mobil sınıflama ve kasalama dönemi

A
A
A
Kayısıda mobil sınıflama ve kasalama dönemi

Malatya’da kayısı üreticiliği yapan ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olan Sıddık Doğan ’Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi’ tasarladı.

Malatya’da kayısı üreticiliği yapan ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olan Sıddık Doğan ’Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi’ tasarladı. Kullanılmaya başlanan makine ile daha verimli hasat dönemi geçiriliyor.


Öğretim Görevlisi Sıddık Doğan’ın tasarladığı özel makine ile her türlü arazide çalışma imkanı sunulurken, hem işçi sayısını yüzde elli azaltması hem de hasat süresini kısaltılarak kayısı üreticilerinin işi kolaylaştırılıyor. Kayısıları çöplerden de arındırılan makine, hasadı kurutulmaya hazır hale getirerek, hem maliyeti azaltıyor hem de zamandan tasarruf sağlıyor.


Kayısıda hasat zamanı yaşanan zorluklardan dolayı böyle bir makine yaptıklarını ifade eden Doğan, “Kayısının layık olduğu yere gelmesi için topal ayaklarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Mekanizasyondan çok geç kalmışız. Kayısı da ilk önce sadece sirkeleme makinemiz vardı, ikincisi ise biz bu yaptığımız makine. Bunun hızlıca Malatya’ya yerleşmesi gerekiyor” dedi.


Makinenin özellikleri hakkında da bilgi veren Doğan, “Artık insanların gelir düzeyi artığı için bu işin cazibesi kaçtı. Artık işçi gelmek istemiyor yevmiyeler çalışılan işin karşılığı değil ve birçok sorunu var. Bu sorunları ortada kaldırmak üretecinin bu dönemde sıkışmadan ekonomik olarak güçlü bir şekilde yeni sezona girebilmesini sağlamak ve aynı zaman kayısısını en güzel şekilde yapmak için biz bu makineyi yaptık” şeklinde konuştu.


Bu sistemin fabrikalarda sabit olarak kullanıldığını da ifade eden Doğan, “Yaptığımız bu makine bahçede hizmet veriyor. Kayısının en büyük işçiliğinden biri kaysının kasalamasıdır, bunu da artık bu makine yapıyor. Yaklaşık 13 kişi ile hasat ettiğiniz ürünü bu makine ile 2-3 katı daha fazla yapma olanağını sağlıyor. Bu da hasat süresi 15 iken 7 güne düşürüyor. Her açıdan büyük avantajlar sağlıyor” ifadelerini kullandı.


Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma ise son yıllarda Malatya’da kayısı üretim maliyetlerini artmaya başladığını kaydederek, "Bu üretim maliyetlerin için de en büyük payı da işçilik giderleri tutmakta. Bu işçilik giderlerin azaltılması için bu makine önem taşımamaktadır. Son yıllarda Malatya’da kayısıda mekanizasyonun artığını görüyorum ama bu yeterli değil. Bu artışın önümüzdeki yıllarda daha da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.