ASAYİŞ - 06 Kasım 2017 Pazartesi 13:16

Malatya’daki FETÖ/PDY davası

A
A
A
Malatya’daki FETÖ/PDY davası

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’da görülen ana davada Emniyet Müdürü Ömer Urhal tanık olarak ifade verdi.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’da görülen ana davada Emniyet Müdürü Ömer Urhal tanık olarak ifade verdi. Darbe gecesi dönemin Ordu Komutanı Adem Huduti’nin, dönemin valisi Mustafa Toprak’a doğru bilgi vermediğini savunan Urhal, “Bizi oyaladıklarını düşünüyorum” dedi.


Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Malatya Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal tanık olarak dinlendi. İstanbul ve Ankara’daki hareketliliğin kamuoyuna yansımasının ardından evde oturduğu esnada Terörle Mücadele Şube Müdürünün kendisini arayarak darbe girişimi olduğunu söylediğini belirten Emniyet Müdürü Ömer Urhal, “Bu sırada cep telefonumdan kayıtlı olmayan bir numaran arama geldi. Telefondaki kişi Genelkurmay’dan aradığını ve ordunun yönetime el koyduğunu, emirlere uyulması gerektiğini söyledi. Ben telefondaki kişiye kim olduğunu rütbesinin ne olduğunu sormama rağmen cevap vermedi ve telefonu kapattı” dedi.


Sonrasında emniyet müdür yardımcılarını toplayarak gerekli tüm tedbirlerin alınması için talimat verdiğini ifade eden Urhal, 2.Ordu Karargahı, 7. Ana Jet üssü ve askeri birliklerin önünde önlem aldıklarını söyledi. Sonrasında Valiliğe geçerek dönemin valisi Mustafa Toprak’a aldıkları önlemler hakkında bilgiler verdiğini belirten Urhal, burada oluşturulan kiriz masasında durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi.


İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı sokağa çağırması ile valilik önünde de kalabalığın oluştuğunu ifade eden Urhal, sonrasında dönemin Valisi Toprak’ın burada halka yönelik bir konuşma yaptığını kaydetti.


“Huduti, uzun süre telefonlara çıkmadı”


Vali Toprak’ın bir çok kez 2.Ordu Komutanını telefonla aradığını ancak bir türlü görüşemediğini de dile getiren Urhal, ilerleyen saatlere Huduti’nin Toprak’ın telefonuna çıktığını söyledi. Kendisinin de yapılan görüşmeyi telefonun hopörlerinden dinlediğini kaydeden Urhal, “Valimiz komutana orada bir şey var mı diye sordu, oda aynen şu şekilde ‘Şuan bir problem yok ancak bir iki pürüz var, pürüzü aşmaya çalışıyoruz” dedi. Ancak sıkıntının içeriği konusunda hiçbir şey söylemedi. Valimizin ordu komutanı ile görüşmeleri devam etti. Ancak komutan bir türlü içerideki sıkıntının ne olduğunu bize söylemedi” ifadelerine yer verdi.


“Vali ve yanındakilerine silah doğrultuldu”


Gece yarısı 03.00 sıralarında Vali Toprak ile birlikte 2.Ordu Karargahına gittiklerini söyleyen Urhal, “Nizamiyede ismini sonradan öğrendiğim Yüzbaşı Kemal Keskin vardı. Valimiz kendini tanıtarak asilerin başındaki isim ile görüşmek istediğini söyledi. Yüzbaşı Kemal Keskin, vali Toprak’a ‘Cevap vermekte yetkili değiliz, burayı korumakla mükellefiz, sizde bizi korumakla. İçeriye girmemenizi istiyoruz. İçeri girmeye çalışmayın, burayı derhal boşaltın’ diyerek net bir şekilde bu ifadeleri kullandı. Bunun ardından yüzbaşı emrindeki askerlere ‘mevzi alın’ diye emir verdi ve askerler mevzi alarak silahları doğrultular. Bunun üzerine valimiz herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına ortamı sakinleştirdikten sonra oradan ayrıldık” dedi.


“Huduti, her seferinde Valiyi oyaladı”


Sonrasında Vali Toprak ile birlikte güvenli bir ortama gelip kriz masasını yönettiklerini ifade eden Urhal, “Burada Valimiz 2. Ordu komutanı ile zaman zaman görüşmeye devam etti. Bizde konuşmaları dinledik. Valimiz komutana ‘problem var mı’ diye sorduğunda, komutan her seferinde ‘bir takım pürüzler, var sıkıntılar var, operasyona başlamayın’ diye söyledi. Saat 5‘e kadar bu şekilde devam etti. En sonunda vali bey komutana ‘15 dakika içinde asiler teslim olmazsa operasyon başlayacak’ dedi. Komutan da biraz daha bekleyin diyordu” şeklinde konuştu.


“ZPT’den güvenlik güçlerine ateş açıldı”


Kalkışmanın ertesi günü sabah 08.00 sıralarında Altay Kışlasından ZPT’lerin izinsiz olarak çıktığını ve şehir merkezine geldiğini öğrendiklerini söyleyen Urhal, hemen ZTP’lerin durdurulması talimatı verdiklerini söyledi. ZPT’lerden birinin tüm uyarı ve engellemelere rağmen 2.Ordu Karargahı önüne kadar geldiğini ifade eden Urhal, kışlanın önünde alınan yoğun tedbirler nedeniyle ZPT’nin ani bir manevra ile duvarı delerek içeri girmek istediğini belirtti. Urhal, bu sırada ZPT’nin içerisinden dışarıdaki güvenlik güçlerine de ateş açıldığını söyledi.


“İsimleri vermemesini samimiyetsiz olarak görüyorum”


Cumhuriyet Başsavcısının da bulunduğu kiriz masasında, 2.Ordu Komutanı ile tekrardan görüşüldüğünü aktaran Urhal, “Valimiz, 2.ordu Komutanına operasyonun başladığını söylemişti. Bu sırada komutana Yurtta Sulh Konseyinin sözde listesinden haberinin olup olmadığı soruldu. Ancak kendisinde liste olmasına rağmen bize içerideki darbecilerin kimler olduğunu, isimleri vermemesini samimiyetsiz olarak gördük” dedi.


İlerleyen saatlerde komutanın kendilerini arayarak teslim olunacağını ifade ettiğini kaydeden Urhal, sonrasında başsavcılığın koordinesinde içerideki askerlerin teslim alınarak gözaltına alındığını ifade etti. Urhal, sonrasında Ordu Komutanı Huduti ve Garnizon Komutanı Angun’un da Başsavcı ve vekili tarafından gözaltına alındığını belirtti.


“Bizi oyaladıklarını değerlendiriyorum”


Soru cevap kısmında Mahkeme Başkanı İzzettin Duman’ın, Urhal’a ‘Bu süre zarfında sizi oyaladıklarını düşündünüz mü?’ diye sordu. Bunun üzerine Urhal, “Her bir yarım saatte aranmasına rağmen ’biz hallediyoruz, sorun yok’ denildi. ZPT’ler de geldikten sonra bizi oyalama taktiği olduğunu net bir şekilde anladık. Süreyi uzatmaya, zaman kazanmaya çalıştıklarını değerlendirmekteyim. Başta tavır konulmadı ve süreç uzatıldı. Ellerinde liste olmasına rağmen o liste yokmuşçasına Cumhuriyet Başsavcımıza sormasından dolayı bizi oyaladıklarını net bir şekilde değerlendiriyorum." İfadesini kullandı.


“Vali bey asla kalkış için izin vermedi”


Darbe gecesi 7. Ana Jet Üssünde yaşanılanları da kısa olarak anlatan Emniyet Müdürü Urhal, pistlerin kapatılmasına rağmen 4 adet F4 savaş uçağının pist başı yaptırıldığını belirterek “Üs Komutanının devlet hava meydanları müdürüne ‘Vali beyle görüştüm pistlerin açılmasına izin verdi’ cümlesi doğru değildir. Vali bey böyle bir izin vermedi. Hiçbir uçağın indirilip kaldırılmayacağı net bir şekilde valimiz söyledi. F4 uçaklarının kaldırılarak hain darbe girişimine katkı sunulacağını düşünüyorduk” ifadelerine yer verdi.


“Malatya’da 50-60 şehit olsaydı daha mı iyi olacaktı”


Emniyet Müdürü Urhal, daha sonra sanık avukatlarının sorularını cevaplandırdı. Sanık avukatlarının ardından tutuklu bulunduğu Düzce Kapalı Cezaevinden SEGBİS ile katılan dönemin ordu komutanı Adem Huduti, takın Ömer Urhal’a soru sordu.


Mahkemede tanık ve diğer sanıkların da ifadelerinin kendi ifadelerini doğruladığını öne süren Huduti, kendisinin telefonda yurtta sulh konseyi listesini asla sormadığını ileri sürdü. Cumhuriyet Başsavcısı ile iki kez görüştüğünü de belirten Huduti, “Malatya’da 50-60 şehit olsaydı daha mı iyi olacaktı. Bana içerideki darbecilerin kim olduğu hiç sorulmadı. Can kaybı olmasın diye ertelediklerini söylüyor. Bende can kaybı olmasın diye uğraşıyorum. Nereden çıkardılar benim hain olduğumu. Erteleme sebebim can kaybı olmaması içindir” iddiasında bulundu.


Sanık ve Müdahil avukatlar arasında zaman zaman karşılıklı tartışmaların çıktığı duruşmada, Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.