ASAYİŞ - 10 Kasım 2017 Cuma 18:34

Malatya’daki FETÖ/PDY davası

A
A
A
Malatya’daki FETÖ/PDY davası

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’da görülen FETÖ/PDY davasında tanıkların dinlenilmesine devam edildi.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’da görülen FETÖ/PDY davasında tanıkların dinlenilmesine devam edildi.


Yakınca Spor Salonundaki Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam eden duruşmanın öğleden sonraki celsesinde Hava Trafik Subayı Teğmen Hasan Çağrı Özağar tanık olarak dinlendi. Darbe girişimin olduğu gece, darbeci Semih Terzi’nin içerisinde bulunduğu uçağın kendilerinden Etimesgut Hava Meydanı ile alakalı bilgi istediğini iddia etti. 15 Temmuz günü Diyarbakır Üssü’nden arandıklarını ve ’7- 8 uçağın izinsiz olarak kalkış yaptıklarının bilgilerinin kendilerine iletildiğini kaydeden Özağar, “Rapcon operatörleri bu uçakları bizim kontrol sahamızda uyararak, geri dönmeleri uyarısında bulunduk ancak uçaklar uyarıları dinlemeden devam etti” ifadelerini kullandı.


Diyarbakır’da Murat 5-6 isimli kargo uçağının kendilerinden Etimesgut Hava Meydanı ile alakalı bilgi istediğini de söyleyen Özağar, “Biz uçakta kimlerin olduğunu sorduk. Uçağın içerisinde Semih Terzi isimli generalin olduğunu ve emirleri ondan aldığını söyledi. Hareket Komutanı Tayfun Albay’a uçağın içinde Semih Terzi’nin olduğunu söyledim. Tayfun Tuna, ‘Kim bu Semih Terzi, bilgi milgi vermeyin’ dedi” İfadelerini kaydetti.


Darbe kalkışması esnasında Malatya Erhaç Hava üssünden 4 adet F4 uçağının kalkmak için rule yaptığını da hatırlatan Özağar, “Rule yapan F-4’lere izinsiz uçuş yapmamalarını, havalanmaları durumunda havada vurulacaklarını 3 farklı telsiz kanalından sürekli olarak bildirdik. Birleşik Hava Hareket Merkezi’nden (BHHM) sürekli bize ’uçakları kaldırmamamızı, kalkmaları halinde TBMM’yi vuracaklarını’ söylediler. F-4’de bulunanlar bizim uyarılarımıza hiç cevap vermediler. Üs komutanımız Emin Ayık’a iki F-4 uçağı bizden izin almadan rule yaptı dedim, ’anladım’ diyerek, ’Hareket Komutanı Tayfun Tuna’nın bilgisi olduğunu’ söyledi. Tayfun Tuna’ya ’Bizden izin almadan iki F-4 uçağı rule yaptı’ dedim, o da ’BHHM’den izin alınmıştır’ dedi" İfadelerini kullandı.


Uçakların ana piste alınması için Tayfun Tuna’nın kendilerine yardımcı olunması talimatı verdiğini ifade eden Özağar, “Tayfun Tuna’ya ’BHHM tarafından arandığını ve telefonlara cevap vermesini ya da kendilerinin ulaşmasını’ söyledim. Ancak Tayfun Tuna, sözlerimin anlaşılmadığını söyledi, ardından tekrar aynı sözlerimi ifade ettim. Bu esnada uçakları sürekli uyardık ve izinsiz uçuş yaptıkları konusunda uyarısında bulunduk. 05.13 civarlarında üs komutanı ’F-4’ler geri dönsün’ talimatını verdi. Bizde telsizden bu talimatı verdik, F-4’ler ise geri döndü. 05.30’da sivil uçaklar, pistin tamamını kapattı” dedi.


Bir diğer tanık ise cezaevinde görevli Uzman Çavuş İdris Mahti oldu. Mahti de mahkemede tanık olarak verdiği ifadesinde dönemin 2.Ordu Komutanı Adem Huduti’nin cezaevi nakil aracından inerken, dönemin 7.Ana Jet Üssü Komutanı Emin Ayık’a ‘ne yaptınız çocuklar, beni de yaktınız?’ dediğini söyledi.


İddianameye de yansıtan bu diyaloğun Huduti, Angun ve Ayık’ın Düzce Cezaevine sevki sırasında yaşandığını tekrarlayan Mahti, “Sanıkların kelepçelerini açtığım sırada Huduti, Ayık’a dönerek ‘ne yaptınız çocuklar, beni de yaktınız’ dediğini duydum. Ayık’ta, ‘olmadı komutanım, başaramadık’ dedi. Avni Angun ise ‘biz ve siz’ gibi bir şeyler söyledi” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir