EKONOMİ - 12 Ekim 2018 Cuma 11:39

MHP’den Malatya’ya Eximbank talebi

A
A
A
MHP’den Malatya’ya Eximbank talebi

Malatya Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ramazan Bülent Avşar, Malatya’nın ihracatının arttırılması adına Eximbank irtibat bürosunun kente açılmasını talep etti.

Malatya Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ramazan Bülent Avşar, Malatya’nın ihracatının arttırılması adına Eximbank irtibat bürosunun kente açılmasını talep etti.


İl Başkanı Avşar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “1980 yılından itibaren, ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması, ihracatçılar ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat amacına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesi için faaliyet gösteren Eximbank’ın, irtibat bürosunun Malatya’da açılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.


Bankanın 20 ilde faaliyette olduğunu aktaran Avşar, “Eximbank şubesinin Malatya’da da açılması, ihracatın arttırılması için son derece önemli bir hizmet olacaktır” ifadelerini kullandı.


Yıllık ihracatı 21 Milyon dolar olan Erzurum’da Eximbank irtibat bürosunun olduğuna değinen Avşar, “Yıllık ihracatı 400 Milyon dolar olan Malatya’da bankanın şubesinin olmaması üzücü bir durum. Eximbank irtibat bürosunun ilimizde açılması ile birlikte Malatya’da ihracat yapan firmaların finansmanına yapılacak destek ile kısa bir süre içerisinde 150 ülkeye toplamda 1 Milyar dolarlık bir ihracata ulaşılacağımızı ümit ediyorum” diye konuştu.


Malatya’da bankanın şubesinin açılması ile Adıyaman, Elazığ, Tunceli ve Bingöl’ün de bu hizmetten yararlanabileceğini belirterek Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ve Milletvekillerinden bu konuda destek istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-