GENEL - 09 Haziran 2018 Cumartesi 10:59

(Özel Haber) Çekiç darbeleriyle işlenen sanat

A
A
A
(Özel Haber) Çekiç darbeleriyle işlenen sanat

Malatya Bakırcılar Çarşısı’nda 53 yıldır kalaycılık yapan Süleyman Nakışçı, çekiç darbeleriyle bakıra farklı şekiller işliyor.

Malatya Bakırcılar Çarşısı’nda 53 yıldır kalaycılık yapan Süleyman Nakışçı, çekiç darbeleriyle bakıra farklı şekiller işliyor.


Bir zamanlar ara sokaklarda seyyar olarak da icra edilen kalaycılık mesleği, gelişen teknoloji ile birlikte mutfaklarda bakırdan yapılan malzemelerin yerini çelik, alüminyum ve teflon malzemelerin alması ile yavaş yavaş yok oluyor. Şu anda bakırdan yapılan malzemeleri hediyelik eşya satan yerler, lüks oteller ve yöresel ev yemekleri yapan restoranlar ve sayıları her gün azalmakta olan vatandaşlar kullanıyor. Kalaycılar, öncelikle tavlama işlemini bakır malzemesine uyguluyor. Daha sonra tavlanan materyaller tuz ruhu ile sıvanarak, kalaylanacak olan kısımlar ince kumlarla siliniyor. Sonra yanan ocak yardımıyla kalaylanacak kabın içine nişadır koyuluyor ve içerisine konan kalay eritilerek pamuk yardımı ile kalaylanıyor.


Malatya Bakırcılar Çarşısı’nda 50 yılı aşkındır kalaycılık yapan 68 yaşındaki Süleyman Nakışçı, kalayladığı bakıra dövme yaparak daha sağlam ve estetik olmasını sağlıyor. Dövme aşamasının son aşama olduğunu söyleyen Nakışçı, kalaylanan kapkacağa çekiç darbeleriyle şekiller verdiğini söyledi.



“Ustaların sanatından çıraklara geçen güzel bir iştir”


Mesleğin ustadan çırağa geçen güzel bir iş olduğunu belirten Nakışçı, “1965 yılından beri bu işi yapıyorum. Çıraklıktan tutun gençlik ve yaşlılık yılına kadar bakır üzerinde her şeyi yapıyorum. Yapmadığım bir şey yok. Büyük kazanlar olsun, bakır üzerindeki süslemeler olsun her şeyi yapıyorum. Yaptığımız süslemelerin adı bakır çekiçlemedir. O bakırı çekiçlediğin zaman hem düzeliyor, hem sertleşiyor hem de güzel kalay tutuyor. Böyle süslemeyi yapan arkadaşlarımız az sayıda diyebiliriz. Zaten bu işi yapan da en genci 50 yaşında. Bu ustaların sanatından çıraklara geçen güzel bir iştir. Bu kolay bir sanat da değildir. Hemen öğreneyim, hemen bitsin işi değildir. Bakırcılık biraz zor bir meslektir. Bizim yaptığımız ham bakır, yani düz bakırı döveriz, ona göre de tava yaparız, tas yaparız, kazan yaparız, leğen yaparız, kepçe yaparız. Yani bakır üzerine ne isterseniz onu yapabiliriz. Bizim yapmadığımız hiçbir şey yoktur. Biz onu kendi ustalığımıza göre onu çekiçliyoruz, topluyoruz, onu açıyoruz onu görmeniz lazım ki nasıl yaptığımızı anlatma ile olmaz” dedi.



“Bakır en sağlıklı şeydir”


Nakışçı, bakırın oldukça faydalı olduğunu da belirterek şunları söyledi:


“Bakır ısıyı hep dağıtır, bakırın altında bir mum yaksan komple dağıtır. Yapacağınız yemeği komple pişirir ama krom öyle değildir, alüminyum öyle değildir. Krom ateş verilen yeri tek pişirir. Tabii ki de bunu dedelerimiz, atalarımız kullanmıştır. Demek ki sağlıklı ki bunu kullanmışlardır. Bunu bilen adamlar zaten yaptırıyor, her sene o bakır kabını getirip kalaylatıyorlar. Bakır en sağlıklı şeydir. Bu mesleği ömrümüz yettiğince yapacağız, bırakalım gidelim diye bir şey yok. Biz bu işi artık para kazanma amacıyla olmasa dahi mesleğimizi devam ettireceğiz. Ne zamana kadar giderse, ömrümüz yetişene kadar yapacağız.”



“Bakırcılar Çarşısı’nda en genci 50 yaşında”


Meslekte çırak kavramı olmadığını da belirten Nakışçı, “Bu iş el becerisi olan bir iş. El becerisi olan bir insan yapabilir. Çıraklıktan başlar ve ustalara kadar gider ama el işi olmayan insan bu işi zor yapar. Şu anda hiçbir çırağımız yok. Dediğim gibi şu anda Bakırcılar Çarşısı’nda en genci 50 yaşında. Bizde çırak kavramı yok şu anda, hem çırak hem ustayız. Bizim zamanımızda bir dükkanda en az iki çırak bulunuyordu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Zencirci, koltuğu miniklere devretti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Germencik Belediye Başkanlığı koltuğuna öğrenciler oturdu. Öğrenciler Belediye Başkanı Burak Zencirci’ye, talep ve isteklerini aktardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Germencik Hürriyet İlkokulu 1. sınıf öğrencileri Behice Gökbel, Şerife Nur Karabacak ve Muhammet Ali Duru Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci’yi ziyaret etti. Ortaklar Fatih Anaokulu’nda eğitim gören 6 yaşındaki Miraç Taşar da belediye başkanlığı makamına geçti. Miraç Taşar da taleplerini ileterek çocuk parkı ile çocuk etkinliklerinin yapılmasını istedi. Başkan Zencirci ile bir süre sohbet eden öğrenciler, Germencik Belediye Başkanlığı koltuğuna sırayla oturdu. Öğrenciler belediyeden çevre temizliği, çocuk parkı ile çocuk bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlemesini talep etti. İlgili birim müdürlerine talimat veren öğrencilerin isteklerinin yerine getirileceği belirtildi. Ziyaret sonrası Başkan Burak Zencirci, öğrenciler ve öğrencilere eşlik eden okul müdürü Burçin Yirmibeş ile sınıf öğretmeni Taner Çelikkaya ile hatıra fotoğrafı çektirdi. “Koltuğun gerçek sahiplerini ağırladık” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle belediye başkanlığı koltuğunu miniklere devrettiklerini aktaran Belediye Başkanı Burak Zencirci, “Koltuğun gerçek sahiplerini ağırladık” dedi. Zencirci “23 Nisan’ın bir geleneği olarak öğrencilerimize koltuğumuzu devrettik. Genç başkanlarımızın talep ve önerilerini dinledik. En kısa sürede çalışma gerçekleştirerek verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Şunu da belirtmek isterim ki biz zaten yönetim esaslarımızı doğrudan onların beklenti ve ihtiyaçlarına göre belirliyoruz. Yani aslında her gün 23 Nisan ve onlar her gün Belediye Başkanı olarak görevdeler. Biz onlar adına yani koltuğun gerçek sahipleri adına görevlerimizi yürütüyoruz. Bu vesile ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutluyor, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm kahraman şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.
Denizli Türk Devletleri Teşkilatı’nın düzenlediği yüzme yarışları Denizli’de yapıldı Türk Devletleri Teşkilatı Herkes İçin Yüzme Projesi’nin 1. Etap Yarışları, PAÜ yüzme havuzunda iki gün süren yarışların sonunda tamamlandı. Her yaştan 176 sporcunun katıldığı yarışlarda 30 dakika kulaç atan sporculardan dereceye girenler finallere adını yazdırdı. Hafta sonu Denizli’de yüzme heyecanı yaşandı. 10 ilden 176 sporcu Türk Devletleri Teşkilatı’nın girişimleriyle hayata geçen Herkes İçin Yüzme Projesi kapsamında kulaç attı. Türkiye’de 8 farklı grup merkezinde gerçekleşen yarışlardan biri olan Denizli grup yarışmaları PAÜ yüzme havuzunda gerçekleşti. Kategorilerine göre sırayla yarışmalara katılan sporcular, 30 dakika boyunca yüzdü. Bu zaman zarfında en iyi dereceyi elde eden sporcular, Konya’da düzenlenecek final yarışmalarına katılmaya hak kazandı. Konya’daki finallerde başarılı olacak sporcular ise Uluslararası Yüzme Finalleri için Azerbaycan’ın yolunu tutacak. Yarışmalar boyunca sporcuların heyecanına ortak olan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Türk Devletleri Teşkilatı Herkes İçin Yüzme Projesi’nin, bir spor projesi olmasının yanında Türk Cumhuriyetleri arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı geliştirmeyi amaçladığını kaydetti. Denizli’de yarışlara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden İlman, performanslarından dolayı sporcuları tek tek kutladı. Ömer İlman, finallere katılma hakkı kazanan sporculara başarı belgelerini takdim etti.