SPOR - 19 Mart 2018 Pazartesi 19:35

237 güreşçi Manisa’da dereceye girmek için ter döktü

A
A
A
237 güreşçi Manisa’da dereceye girmek için ter döktü

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen okular arası yıldızlar grekoromen ve serbest güreş grup müsabakaları, 13 ilden 237 güreşçinin katılımıyla Manisa’da yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen okular arası yıldızlar grekoromen ve serbest güreş grup müsabakaları, 13 ilden 237 güreşçinin katılımıyla Manisa’da yapıldı.


Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen okullar arası yıldızlar güreş grup müsabakalarına; Afyon, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak’tan 237 güreşçi katıldı.


3 gün süren müsabakalarda sporcular birinci gelebilmek için minderde kıyasıya mücadele ederek, ter döktü. Grekoromen stilde; 32 kiloda birinci Miraç Sarac (İzmir), 35 kiloda birinci Kadircan Demir (Muğla), 38 kiloda birinci Abdullah Akdag (Muğla), 42 kiloda birinci Tunahan Konca (Afyon), 47 kiloda birinci Yusuf Cakır (Manisa), 53 kiloda birinci Yılmazcan Aycan (Manisa), 59 kiloda birinci Davut Çelik (Muğla), 66 kiloda birinci Özkan Dulek (Bursa), 73 kiloda birinci Mert Çelik (Muğla), 85 kiloda birinci Yiğit Çakır (Balıkesir), serbest stilde ise; 35 kiloda birinci Onur Demir (İzmir), 35 kiloda birinci Abdullah Coşkun (İzmir), 38 kiloda birinci Mert Sarı (Çanakkale), 42 kiloda birinci Hüseyin Efe Akdemir (Çanakkale), 47 kiloda birinci Ruslam İbragımov (Bursa), 53 kiloda birinci Onur Keskin (Bursa), 59 kiloda birinci Yusuf Demirkurt (Bursa), 66 kiloda birinci Bilal Mutlu (Balıkesir), 73 kiloda birinci Resul Toppa (Bursa), 85 kiloda birinci İlhan Yagan (Bursa) altın madalyanın sahipleri oldu.


Müsabakalar sonrasında dereceye giren sporculara madalya ve katılım belgelerini Manisa Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Bilal Yurt, İşletmeler Şube Müdürü Erhan Özel, Okul Sporları Şube Müdürü Mustafa Buldu, Spor Şube Müdürü Özcan Özen ve Uluslararası Güreş Hakemi Şevket Demirkaya tarafından verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.