GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 18:26

Çölyak hastaları için glutensiz aşure dağıtıldı

A
A
A
Çölyak hastaları için glutensiz aşure dağıtıldı

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği, Muharrem ayı dolayısıyla çölyak hastalarının da aşure yiyebilmesi amacıyla glutensiz aşure dağıttı.

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği, Muharrem ayı dolayısıyla çölyak hastalarının da aşure yiyebilmesi amacıyla glutensiz aşure dağıttı.


Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği, Şehzadeler Belediyesi, Glutensiz Hayat Derneği ile birlikte çölyak hastaları için farkı bir etkinlik düzenledi. Çölyak hastalarının da aşure yiyebilmesi için glutensiz aşure etkinliği düzenledi. Manisa 15 Temmuz Demokrasi Meydanında bu yıl ilki düzenlenen etkinlik kapsamında buğday kullanılmadan yapılan aşure etkinliğe katılan vatandaşlara ve çölyak hastalarına dağıtıldı. Çölyaklıların yaşam kalitelerinin yükselmesi amacıyla böyle bir etkinliği düzenlediklerini söyleyen Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, "Glutensiz aşure, bizim içerisinde buğday bulunmadan yiyebileceğimiz bir aşure. Şu an binincisini yapıyoruz. Şehzadeler Belediyemiz büyük bir destek verdi. İnşallah Türkiye’ye yayılmasını bekliyoruz. Çünkü dışarıda aşure yeme şansımız yok. Bir farkındalık etkinliği, aynı zamanda çölyaklıların da dışarıda aşure yemelerini istiyoruz. Çölyaklıların yaşam kalitelerini yükseltmek istiyoruz. Şu an Türkiye Büyük Millet Meclisinde Çölyak Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ediyor. İnşallah devletimizin koruması altında çölyaklıların yaşam kalitesinin yükselmesini bekleyeceğiz" diye konuştu.


Etkinliğe katılan Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal ise, "Çocuklarımızı ve geleceğimizin sağlığını tehdit eden bir hastalık. Toplum olarak bu hastalığa karşı bilinçli bir şekilde mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadeleyi oluşturabilmemiz için de toplumun sahiplenmesi gerekiyor. Bugün burada glutensiz aşure ve yapmış olduğumuz çalışma halkımızın çölyak hastalığına karşı bilinçlendirme çalışması. İnşallah bu bilinç halkımızda oluşur. Devletimiz de yasalarla çölyak hastalarının maddi yönden hırpalanarak ulaşabildiği beslenme noktalarına daha kolay ulaşma imkanı da sağlanır diye umut ediyoruz" dedi.


Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneğinin başarılı çalışmalara imza attığını söyleyen Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Tülin Ünal ise, başarılı çalışmalarının destekleneceğini söyledi.


Öte yandan etkinliğe katılan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da Başkan Şivecan’dan çölyak hastalarının Manisa’daki durumlarıyla ilgili bilgi aldı. Konuşmaların ardından etkinliğe katılan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan ve Glutensiz Hayat Derneği Başkanı Tülin Ünal vatandaşlara aşure ikram etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da 6. ve 9. sınıflar için ikinci ortak sınavlar yapıldı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde resmi ve özel okullarda öğrenim gören 6 ve 9. sınıflar için uygulanan ortak sınavlar, Muğla’nın 13 ilçesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ortak sınavların ikincisine, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’daki 6. ve 9. sınıf öğrencileri katıldı. 26 ve 27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ortak sınavlara, ortaokullardaki 6. sınıflar Türkçe ve matematik derslerinden, liselerdeki 9. sınıflar ise Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden girdiler. 6. sınıf Türkçe ortak sınavlarında 16 soru sorulurken bunlardan 14’ü çoktan seçmeli, 2’si ise açık uçlu soru oldu. 6. sınıf matematik sınavında ise 10 açık uçlu soru soruldu. 9. sınıf ortak sınavında Türk dili ve edebiyatından 7 açık uçlu, matematik dersinden de 8 açık uçlu soru soruldu. 6. sınıf Türkçe dersi sınavı sorularının puanlaması, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yazılım aracılığıyla, ülke genelinde gönüllü olarak çalışmaya katılan 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda yapılacak. Açık uçlu sınav değerlendirmesinde Muğla’dan 45 öğretmen de görev alacak. 6. sınıf matematik, 9. sınıf matematik ve Türk dili ve edebiyatı derslerinin sınavları ise okullarda, ilgili derslerin öğretmenleri tarafından puanlanacak. Uluslararası sınavlardan PISA, TIMSS ile ulusal izleme araştırması olan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) Araştırması’nda olduğu gibi her öğrenci cevabı iki kere puanlanacak. Öğrencilerin cevap kâğıtları il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince taranarak yazılıma yüklenecek. Öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar, öğrenci bilgileri gözükmeyecek şekilde puanlayıcı öğretmenin önüne gelecek ve öğretmen puanlama anahtarına göre öğrenci cevabını puanlayacak. Aynı öğrencinin cevabı başka bir ildeki öğretmen tarafından bir kez daha puanlanacak ve iki öğretmenin aynı puanı vermesi durumunda öğrencinin puanı belirlenmiş olacak. İki öğretmenin farklı puan vermesi durumunda ise öğrencilerin cevabı soruları hazırlayan ekipte yer alan üst puanlayıcı tarafından puanlanacak. Puanlama 15-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Puanlamaya katılacak öğretmenler 81 ilin tamamından gönüllü olarak başvuranlar arasından valiliklerce seçildi. Seçilen öğretmenlere puanlama işlemleri başlamadan il ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından puanlama eğitimi verilecek.