GENEL - 20 Temmuz 2017 Perşembe 17:30

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

A
A
A
Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde ruhsal rahatsızlıkları olan hastalara yönelik 28 dönüm arazi üzerinde kurulan özel bakım merkezinde tedavi gören hastalar, özel alanlarda meşguliyet terapisi kapsamında bir yandan hobi bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirirken, diğer yandan verilen el sanatları, müzik ve çeşitli kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde ruhsal rahatsızlıkları olan hastalara yönelik 28 dönüm arazi üzerinde kurulan özel bakım merkezinde tedavi gören hastalar, özel alanlarda meşguliyet terapisi kapsamında bir yandan hobi bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirirken, diğer yandan verilen el sanatları, müzik ve çeşitli kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar.


Saruhanlı ilçesi Mütevelli Mahallesi’nde hizmet veren Hayat Şifa Yurdu Bakım Merkezi, Türkiye’nin 81 ilinden ruhsal hastalıkları bulunan hastaları ağırlamaya devam ediyor. 28 dönüm arazi üzerine kurulan ve 100 hasta kapasiteli merkezde; hobi bahçesi, sanatsal anlamda çalışma atölyeleri, kafeterya gibi mekanlar bulunuyor. Özellikle toplum içerisinde hayatını devam ettirmekte zorlanan ve şizofreni hastalarının bulunduğu merkezde, hastalar alanında uzman doktorlar tarafından tedavi ediliyor. Hastalar, özel alanlarda meşguliyet terapisi kapsamında, bir yandan hobi bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirirken, diğer yandan verilen el sanatları, müzik ve çeşitli kurslarla ruhsal problemlerini aşıyorlar.


Merkezle ilgili bilgi veren Müdür Vekili ve Psikolog Rıza Selim Gündüzlü, “19 yaş üstü ruhsal hastalara hizmet vermekteyiz. Hastalarımız için her türlü kültürel ve sanatsal aktiviteleri sağlamaya çalışmaktayız. Resim kurslarımız, spor aktivitelerimiz, sosyal faaliyetlerimiz bulunmakta. Bakım merkezimiz 28 dönüm bir alana kuruludur. Ağaçlık, yeşil, hobi bahçelerimiz var. Hastalarımız bu hobi bahçelerinde terapi yapmaktalar. Hastalarımıza burada meşguliyet terapisi uygulamaktayız" dedi.


Kısa bir süre önce açılmasına rağmen şuan 66 hastalarının olduğunu vurgulayan Gündüzlü, konuşmasına şöyle devam etti:


"Bu sayıyı 100’e tamamlayacağımızı düşünüyoruz kısa bir süreçte. Türkiye’nin 81 ilinden hasta kabulü yapmaktayız. Hastalarımız ağırlıklı olarak kronik psikoz hastaları, ağırlıklı olarak şizofrenler. Bunun anlamı da şu dışarıda hayatlarını çok rahat sürdürememekteler. Toplumla uyum sorunları var. Dolayısıyla bakım merkezlerinde kalmaları onlar için de toplum için de daha ideal bir çözüm gibi durmakta. Biz burada onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için gayret ediyoruz. Görüşme seanslarımız var. Elimizden geldiğince onların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Düzenli olarak haklarında raporlar tutuluyor. Bu görüşmelere ve raporlara istinaden de gerekli düzenlemeler yapılıyor. Ayrıca sağlık ekibimiz her türlü sağlıkla ilgili sorunlarını anında müdahalede bulunuyor. Hastalarımızın burada rahat edebilmeleri adına elimizden ne geliyorsa yapmaktayız.”


Hobi bahçelerinden sorumlu Bakım Merkezi Personeli Rıfat Dirik de “Hobi bahçelerimizde çalışan hastalarımız, günün tüm vaktini burada geçirebiliyorlar. Bahçelerimizde kavun, karpuz ve her türlü sebze var. Hastalarımız burada vakit geçirdiklerinde psikolojik olarak bir rahatlamaya kavuşuyorlar. Mutlu oluyorlar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”