SAĞLIK - 14 Kasım 2018 Çarşamba 10:41

Kış hastalıklarına karşı mesir macunu

A
A
A
Kış hastalıklarına karşı mesir macunu

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, birçok hastalığa şifa olduğu bilimsel olarak ispatlanan mesir macununun, nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı da koruyucu bir özelliğinin olduğuna inanıldığını söyledi.

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, birçok hastalığa şifa olduğu bilimsel olarak ispatlanan mesir macununun, nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı da koruyucu bir özelliğinin olduğuna inanıldığını söyledi.


Osmanlı tarihinde, 479 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan mesir macunu, kış hastalıklarından korunmaya da yardımcı oluyor. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarında artış yaşanırken, vatandaşlar tarafından bu hastalıklara iyi geldiği düşünülen mesir macununun tüketimi de arttı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Şu anda yoğun bir çalışma içerisine girdik. Ciddi bir şekilde mesir macunu ürünlerine talep alıyoruz. Mesir macunu bir enerji kaynağı. İnsanlar, mesir macununu kış aylarında sıcak suya atıp tükettiklerinde boğaz ağrılarına iyi geldiğini ve rahatladıklarını ifade ediyorlar. Kışın nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara şifa olduğuna inanarak tüketiyorlar” dedi.



“Dernek olarak yıllık 120 bin ton civarında mesir macunu üretiyoruz”


Üretimde çok fazla teknolojiyi kullanmadıklarını ve geleneklere bağlı olarak üretim yaptıklarını aktaran Tanık, konuşmasına şöyle devam etti: “Dernek olarak yıllık 120 bin ton civarında mesir macunu üretiyoruz. Yaz aylarında tüketim, kış aylarına göre yüzde 30 civarında düşüyor. Eylül ayından sonra tekrar kış sezonuna girdiğimizde tüketim fazlalaşıyor. Her yıl biz bu tonajları yakalıyoruz”



“Tanıtım anlamında çok önemli bir festival”


Mesir macununun geçmişten gelen bir inanış olduğunu dile getiren Tanık, 479’uncu Mesir Macunu Festivali hazırlıklarının önümüzdeki hafta başlayacağını açıkladı. Tanık, “Bu yıl da dolu dolu bir festival yapacağız. mart ayında yerel seçimler var. 21 Mart’ta temsili karma töreni yapılacak. nisan ayında seçimler bittikten sonra saçım töreni yapılır. Tanıtım anlamında çok önemli bir festival. Bunun ekonomik bir boyutu var. Manisa esnafı bundan pay alıyor. Buraya yurt dışından ne kadar insan getirirseniz Manisa’nın tanıtımına o kadar katkı sağlamış oluyorsunuz” dedi.



Şifa kaynağı olduğu 2016 yılında onaylandı


2016 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesinde (MCBÜ) 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macununun içeriğiyle ilgili laboratuvar ortamında yapılan testler sonucu, macunun şifa kaynağı olduğu bilimsel olarak onaylanmış, macunun içeriğindeki baharatların; mikrop kırıcı, mide yatıştırıcı, romatizma, iltihap, iştah açıcı, süt arttırıcı ve idrar yolları gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir etkisi olduğu belirtilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.