GENEL - 19 Ağustos 2018 Pazar 15:18

Manisa’da zabıtadan bayram öncesi son kontroller

A
A
A
Manisa’da zabıtadan bayram öncesi son kontroller

Manisa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Aydoğan İra, Kurban Bayramı öncesinde şehrin muhtelif caddelerinde denetlemeler yaptı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Aydoğan İra, Kurban Bayramı öncesinde şehrin muhtelif caddelerinde denetlemeler yaptı.


Kurban Bayramı boyunca, Manisa Büyükşehir Belediyesi nöbetçi birimleri ile görev başında olacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Aydoğan İra da bu kapsamda, şehrin muhtelif caddelerinde incelemelerde bulundu. Şube Müdürü Mustafa Duman ve zabıta personelleri ile sıfır işgaliye uygulamalarını inceleyen İra, esnaflara da hayırlı işler ve hayırlı bayramlar diledi. Vatandaşların rahat ve huzurlu bir bayram geçirmesi için çalıştıklarını belirten Daire Başkanı İra, “Sıfır işgaliye uygulamamız devam ediyor. Kaldırımlar ferah, vatandaşlarımız memnun. Herkes rahatlıkla alışverişini yapıyor. Caddelerde, görevli ekiplerimizin yerleri belli. Bunun yanı sıra canlı hayvan satışına müdahale ediyoruz. Bayram dolayısıyla mezarlıklarda ekiplerimiz olacak. Mezbaha da ekiplerimiz olacak. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün hediyesi olarak kurban kesim yerlerinde poşet dağıtacağız. Amacımız vatandaşımızın rahat ve huzurlu bir bayram geçirmesi. Herhangi bir aksilik olmaması için çalışacağız. İncelemelerimiz sırasında esnafımıza da hayırlı bayramlar diledik. Güler yüzle bizleri karşıladılar. Bu durum da bizleri oldukça mutlu etti. Şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.