EKONOMİ - 20 Temmuz 2018 Cuma 18:00

Manisa’nın kurutulmuş domatesleri dünya pazarında

A
A
A
Manisa’nın kurutulmuş domatesleri dünya pazarında

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde sergilenerek kurutulan domatesler başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edilerek ekonomiye önemli katkı sağlanıyor.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde sergilenerek kurutulan domatesler başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edilerek ekonomiye önemli katkı sağlanıyor.


Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yetiştirilen domatesler, kurutulmak üzere kesilerek sergilerdeki yerini almaya başladı. Geçtiğimiz yıllara göre domates üretimi artan Saruhanlı ilçesinde kuru domates ihracatı önemli bir gelir kapısı haline geldi. Saruhanlı ilçesine bağlı Develi Mahallesinde tarımı yapılan domatesler kurutulduktan sonra tesislerde işlenerek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Kanada ve Rusya gibi pazarlara ihraç ediliyor. Domateslerin kurutulduğu sergilerde inceleme yapan domates işleme tesisi görevlisi Kimya Teknikeri Yağmur Kaya, domateslerin kurutulma işlemi sırasında kesilerek tuzlandığını belirterek "Domatesler işçilerimiz tarafından toplanıp burada sergi alanına getiriliyor. Burada yine işçilerimiz tarafından kesilip sergileme işlemi yapılıyor. Sergileme yapılan domateslerde dikkat ettiğimiz husus domatesler kesildikten sonra tuzlanmasıdır. Tuzlanmayan domatesler hemen çürüyor. Domatesler ortalama bir hafta içerisinde kuruyor. Sadece serip bırakmıyoruz. Gıda mühendislerimiz ve teknikerlerimiz sürekli olarak sergi alanındaki domateslerin nem değerlerini kontrol ediyor. Domatesin çok nemli ve çok kuru olmasını istemiyoruz. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra Sergi alanından toplayıp işletmemize götürüyoruz. Bantlarımızda ayrım işlemi gerçekleşiyor. Ve daha sonra paketleme işlemi yapıp dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyoruz. Manisa olarak ihraç ettiğimiz ülkeler arasında İtalya, Yunanistan, Kanada, Rusya geliyor. Önümüzdeki süreçte ise hedefimiz Amerika’ya kuru domates ihracatı yapmaktır. Önümüzde 3 ay kadar uzun bir süre var. Bizim amacımız daha çok üretim yapıp ülke ekonomisine katkı sağlamak ve daha çok vatandaş çalıştırıp istihdam sağlamaktır" dedi.


"Üreticimiz fiyatlardan memnun olacaktır"


Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur üreticinin şimdilik fiyatlardan memnun olmadığını ancak ilerleyen günlerde fiyatların artabileceğini belirterek, "Üzümün başkenti Saruhanlı’da geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl kuru domates üretimi artmıştır. Üreticilerimiz şimdilik fiyatlardan memnun değil. Biraz daha bekledikleri zaman görecekler ki fiyatlar kendilerini memnun edecektir. Benim onlardan ricam umutsuzluğa kapılmadan biraz daha sabretmeleridir. Aynı zamanda Saruhanlı’da üretilen kuru domateslerin dünya pazarında yer bulması bizleri elbette çok memnun ediyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.