GENEL - 22 Haziran 2018 Cuma 17:17

MASKİ’de yeraltı sularının verimliliği anlatıldı

A
A
A
MASKİ’de yeraltı sularının verimliliği anlatıldı

Alaşehir alt havzasında yürütülen TÜBİTAK Projesi hakkında MASKİ Genel Müdürlüğü’nde bir eğitim semineri düzenlendi.

Alaşehir alt havzasında yürütülen TÜBİTAK Projesi hakkında MASKİ Genel Müdürlüğü’nde bir eğitim semineri düzenlendi.


Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, vatandaşlara daha temiz ve sürdürülebilir su kaynakları temin etmek için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Projeleri kapsamında yer alan ve Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan “Alaşehir Alt Havzası (Gediz Havzası) Yeraltı Suyu Besleniminin Akifer Bazlı İzlenmesi, CBS Tabanlı Alansal Yeraltı Suyu Beslenim Haritasının Oluşturulması" projesi hakkında MASKİ’de bir eğitim semineri düzenlendi. Kurum bünyesinde görev yapan personelin bilgilendirmesi için yapılan seminer, proje yöneticisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek tarafından verildi. Seminerde MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, İçme Suyu Daire Başkanı Erdal Nohutçu,Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kumanlıoğlu ve şube müdürleri yer aldı.


MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, il genelinde yürüttükleri çalışmaları daha verimli kılmak için yoğun mesai harcadıklarını ifade ederek, “Genel müdürlüğümüz, hemşerilerimize temiz ve sürdürülebilir içme suyu sağlamak ile görevlidir. Bu kapsamda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşların hazırladığı proje, inceleme ve sunumları takip ederek mevcut durumu bir adım daha öteye taşımak için çaba gösteriyoruz. TÜBİTAK tarafından desteklenen projesini bizlerle paylaşan kıymetli hocamız Prof. Dr. Celalettin Şimşek’e teşekkür ederiz. Genel müdürlüğümüzün sorumluluğunda bulunan Alaşehir Havzası yeraltı suları hakkında yaptığı çalışmaları bizlerle paylaşmış olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Hazırlanan proje ile Alaşehir havzasında mevcut ve planlanan içme suyu sondajlarımızın kalitesi, verimi ve sürdürülebilirliği hakkında çok kıymetli bilgiler aldık. Kurumlar ve bilim insanlarımız tarafından hazırlanan böyle projelerden yararlanmaya ve onlara destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.