YEREL HABERLER - 30 Nisan 2017 Pazar 11:26

Onlar mesleklerinin son temsilcileri

A
A
A
Onlar mesleklerinin son temsilcileri

Manisa’nın Demirci ilçesinde yıllardır ekmek mücadelesi veren ayakkabıcı tamircileri mesleklerini sürdürecek bir neslin yetişmediğinden yakındı.

Manisa’nın Demirci ilçesinde yıllardır ekmek mücadelesi veren ayakkabıcı tamircileri mesleklerini sürdürecek bir neslin yetişmediğinden yakındı. İlçedeki ayakkabı tamircilerinin son temsilcileri olan Kozak kardeşler kendilerinden sonra ilçede ayakkabı tamiri yapacak kimsenin olmadığını söyledi.


Bir zamanlar en çok iş yapan meslek gruplarından biri olan ayakkabı tamircileri çırak yetişmemesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Manisa’nın Demirci ilçesinde mesleklerinin son temsilcisi olan Ahmet, Mehmet ve Murat Kozak isimli 3 kardeş mesleklerine son nesil temsilciler olarak devam ediyor. Babalarından öğrendikleri mesleği 35 yıldır sürdüren 3 kardeş yıllar boyunca devam ettirdikleri mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.


Demirci’de mesleklerinin gün geçtikçe yok olmaya başladığını kaydeden 35 yıllık ayakkabı tamircisi Murat Kozak, "Ayakkabı tamirciliği dede ve baba mesleğimiz. Mesleğimizin Demirci’de son temsilcileriyiz ve çırak yetiştiremiyoruz" dedi.


Demirci’de 3 kardeş olarak mesleğin son temsilcileri olduklarını anlatan Mehmet Kozak ise "El emeği göz nuruyla ayakkabıların tamiriyle uğraşıyoruz. Ekmeğimizi buradan çıkarıyoruz. Artık insanların bu tür mesleklere hiç merakı bile yok. Bizler son nesil olarak devam etmekteyiz. Emekliliğimizde geldi bitmek üzere. Bizden sonra yapacak bir nesil kalmadı desek yeri var. Bizler emekli olursak Demirci’de ayakkabı tamiri tarihe karışacak" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivaslı kadınlar artık madımak toplamak yerine pazardan satın alıyor Sivas’ta baharın gelmesiyle birlikte dağlardan toplanan madımak otu pazar tezgahlarında satışa sunuldu. Pazar esnafı artık köylerde yeni neslin madımak toplamadığını belirterek, "Şimdiki nesil madımak toplamıyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadınlarımız ölürse madımak olayı biter" dedi. Türkiye’nin geleneksel yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan ve türkülere dahi konu olan madımak, yıllar boyunca özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kızlar tarafından doğada tek tek elle toplanırken, günümüzde halk pazarlarında veya marketlerden hazır olarak satın alınıyor. “Şimdiki nesil madımak toplamıyor, hamburger yemeye gidiyor” Pazarda madımak satan Ethem Yıldız, “10 senedir madımak işi ile uğraşıyorum. Madımak nisan ayında toplanmaya başlanır ve haziran ayına kadar devam eder. Bunu toplayan şu an köylü kadınlarımız, emekçi kadınlarımız var. Ne yazık ki o eski kadınlarımız da artık yaşlanıyor ve nesli tükeniyor. Şimdiki nesil madımak toplamıyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadınlarımız ölürse madımak olayı biter. Şimdi çocuklar pizza yemeye, hamburger yemeye gidiyorlar. Böylesi zararlı şeyleri yiyorlar ve madımak gibi yararlı bir şeyi yemiyorlar. Önceden kadınlarımız madımağı kendileri severek topluyordu. Şimdi ise nesil değiştiğinden dolayı kadınlarımız da tembelleşti ve madımak toplamıyorlar. Satın almaya geldiklerinde ise ’Bunun toplamasında ne var ki’ diyorlar. Madımağı toplaması kolay değildir. Madımağı topladıktan sonra 1 ay boyunca hasta yatabilirsiniz. Emekçi kadınlarımızın ellerine sağlık, çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Madımak da pazara düştü” Pazara alışveriş yapmaya gelen Ahmet Turan Yıldırım, “Kadınlar şimdi her şeyin hazırına koşuyorlar. Önceden bizim annelerimiz, nenelerimiz bunu toplarlar, güzelce bıçakla kıyarlardı ve bunun yemeğini yaparlardı kuşbaşı etle. Katı bir yemek olurdu, onu yufka ekmekle sokum ile yerdik. Bakar mısınız madımak da pazara düştü. Bundan köylerde çok var ama toplayan yok” şeklinde konuştu. “Genç kızlar daha madımağın ne olduğunu bile bilmiyorlar” Doğada elleriyle tek tek madımak toplayan Zeynep Gedikli, “Gençken biz topluyorduk, şimdiki cahiller ise daha madımağın ne olduğunu bilmiyorlar. Genç kızlar daha madımağın ne olduğunu bile bilmiyorlar” ifadelerini kullandı.