SAĞLIK - 12 Eylül 2018 Çarşamba 09:27

Profesörden ’çay üretiminde bor gübresi kullanılsın’ önerisi

A
A
A
Profesörden ’çay üretiminde bor gübresi kullanılsın’ önerisi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, Türkiye’de insanların günde ortalama aldığı 1 miligram borun, sağlıklı bir yaşam için yeterli olmadığını, özellikle günlük yaşantımızın bir parçası olan çayda bor gübresi kullanarak, vücuttaki bor alımını artırılabileceğini söyledi.


MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, borun insan sağlığı üzerindeki önemine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerin yeni bir düzenleme ile bor elementinin toprakta analizinin ücretsiz yapılarak destek kapsamına alınması gerektiğini savunan Prof. Dr. Korkmaz, “Çayda bor gübresi kullanımını önemsiyoruz. Türkiye’de insanlar ortalama bir günde su, gıda ve benzeri tüm bileşiklerden 1 miligram ile 1 buçuk miligram arasında bor alabiliyorlar. Bu bor alımı sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Dolayısı ile mevcut bitkilerimizin bor taşıyıcı özelliğinin arttırılması gerekiyor. Bor alımının doğal yollar ile artırtılması gerekiyor. İlk etapta 4 veya 5 miligramlar seviyesine çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda karar alıcılarımızın ve yöneticilerimizin tekrar bu yeni veriler ışığında çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle çaydaki. Çünkü çay tüm Türkiye’de içtiğimiz, günlük hayatımızın bir parçası. Bor alımını arttırmamız hem çaydaki ekonomik verimi artırıyor, hem de kaliteyi artırıyor. Ayrıca bizlerin çay yoluyla bir miktar bor alımını da düzenlemiş oluyoruz. Bu anlamda çok önemsiyoruz” diye konuştu.


Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından Türkiye’nin bor haritasının çıkarıldığını, bor zengini olan bölgelerde bor gübresi kullanmanın gerekmediğini ifade eden Prof. Dr. Korkmaz, şöyle devam etti: “Bor gübresi kullanamadan önce mutlaka toprak analizlerinin yapılması gerekiyor. Gerçekten o bölge de bor gübresi kullanılacak mı kullanılmayacak mı, ona göre mühendisimizin karar vermesi gerekiyor. En önemlisi bu. Özellikle ülkemizin batı kesiminde çokta fazla bir bor açığı yok. Doğu ve kuzey bölgelerde eksik fazla. Oda yer yer ve bölge bölge kendini gösteriyor. Onun için eksikliği olan yerde uzmanın ve mühendisin önerisi noktasında kullanmak bizi daha efektif bir noktaya taşıyacaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.