EKONOMİ - 16 Şubat 2018 Cuma 16:18

Dicle kararlı, borcunu ödemeyenin elektriği kesiliyor

A
A
A
Dicle kararlı, borcunu ödemeyenin elektriği kesiliyor

Yapılan duyurunun ardından Mardin’de 12 Şubat’tan itibaren borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriğini kesen, ancak ödeme sözü alınınca yeniden veren Dicle Elektrik Dağıtım, ödemeye dair verilen sözlerin tutulmaması durumunda elektriklerinin yeniden kesileceğini bildirdi ve kararlılık vurgusu yaptı.

Yapılan duyurunun ardından Mardin’de 12 Şubat’tan itibaren borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin elektriğini kesen, ancak ödeme sözü alınınca yeniden veren Dicle Elektrik Dağıtım, ödemeye dair verilen sözlerin tutulmaması durumunda elektriklerinin yeniden kesileceğini bildirdi ve kararlılık vurgusu yaptı.


Dicle Elektrik Dağıtım’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, tarımsal sulamada kullandıkları elektriğin bedelini uzun süredir ödemeyen abonelerin varlığına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:


"Şirketimizin tüm iyi niyetine rağmen borçlu tarımsal sulama abonelerimiz maalesef yapmaları gereken ödemeleri yapmamıştır. Bunun üzerine daha önceden açıkladığımız üzere şirketimiz tarafından yasaların yetki kullanılarak 12 Şubat’tan itibaren borçlu abonelerin elektrikleri kesilmeye başlandı. Yasa ve yönetmeliklerin şirketimize verdiği yetkilere göre bu abonelerin elektriğini çok önceden kesmemiz gerekirken, çiftçiler zarar görmesin, ürünü tarlada kalmasın diye bunu öteledik. Ancak, geldiğimiz noktada bir kısım tarımsal sulama abonesinin borç ödeme konusunda iyi niyetli olmadığı görülünce yaptığımız uyarıların ardından ilk etapta borçlu 86 mahallede elektrikleri kestik. Bazı milletvekilleri ve yöneticilerin de araya girmesi sonucunda ödeme sözü aldık. Ardından da bu abonelere ödeme yapabilecekleri süre tanıdık. Bu süre tamamlanıncaya kadar elektriklerini de yeniden verdik. Ancak söz konusu borçlar ödenmez ise, bahse konu abonelerin elektriğini yeniden keseceğiz. Bu konuda son derece kararlıyız ve geri adım atmayı düşünmüyoruz. Elektrik borcu bulunan tarımsal sulama abonelerini, mağduriyet yaşamamaları için sezon başlamadan bir kez daha uyarıyoruz. Borçlarını en kısa sürede ödesinler, borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerine kesinlikle elektrik enerjisi vermeyi planlamıyoruz’’.



Borcu olan tarımsal abone sayısı 38 bin 874


Türkiye’de tarımda kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 45’inin tüketildiği Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde 32 bin 874 tarımsal sulama abonesinin elektrik şirketine yüzlerce milyonu bulan borcu bulunduğu belirtildi. Bazıları 2 yıldan bu yana ödenmeyen elektrik borçlusu abonelerin illere göre dağılımda ise il sırayı 14 bin 369 borçlu tarımsal sulama abonesi ile Şanlıurfa çekiyor. Şanlıurfa’yı 10 bin 119 borçlu tarımsal sulama abonesi ile Mardin, 6 bin 287 borçlu tarımsal sulama abonesi ile Diyarbakır izliyor. Batman, Siirt ve Şırnak’taki borçlu tarımsal abone sayısı ise 2 bin 99 olarak belirlendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.
İstanbul Ersin Destanoğlu: “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Beşiktaş’ın tecrübeli kalecisi Ersin Destanoğlu, daha iyi sonuçlar almak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Mert Günok’un yerine 11’de sahaya çıkan Ersin Destanoğlu, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İyi bir futbolla galip geldikleri için mutlu olduğunu dile getiren Destanoğlu, “Bizim için güzel bir akşamdı. Tempolu, coşkulu güzel bir maç oynadık. Kazandığımız için mutluyuz. Önümüzde önemli bir kupa maçı var. Bugünkü maç bizi o maça da bira hazırladı. Rakibimizi de daha iyi tanıdık. Moral motivasyonumuzu yukarı çekerek daha iyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Uzun süre sonra kazandıklarına değinen siyah-beyazlı takımın kalecisi, “Taraftarlarımız 5 maçlık serüvende bizden galibiyet bekliyordu. Biz de Serdar Hoca’yla birlikte içerideki moral ve motivasyonu sahaya yansıtıp taraftarlarımızı galibiyetle buradan uğurladığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı. “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Serdar Topraktepe’nin takımla bağını hiç kopartmadığını vurgulayan Ersin Destanoğlu, "Öncelikle Santos Hoca’ya teşekkür ederim. Buraya geldi ve takımı yukarı çıkartabilmek için elinden geleni yaptı. Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi bilen, oyuncularla iyi diyaloğu olan bir hocaydı. Bizimle hep irtibat halindeydi. Bugün için sahada neler yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de çıkıp oynadık” diyerek sözlerini tamamladı.