EKONOMİ - 03 Temmuz 2018 Salı 12:27

İpekböceği kadınların yüzünü güldürdü

A
A
A
İpekböceği kadınların yüzünü güldürdü

Mardin’in Savur ilçesinde ipekböcekçiliği kadınların yüzünü güldürdü.

Mardin’in Savur ilçesinde ipekböcekçiliği kadınların yüzünü güldürdü. Pilot bölge seçilen köyde kadınlar evlerinin bazı odalarını bile ipekböceği yetiştirmek için ayırdı.


Mardin’in Savur ilçesine bağlı Başkavak köyünde devlet desteğiyle kurulan ipekböceği çiftlikleri kadınların yüzünü güldürüyor. Evlerinin bazı odalarını bile ipekböceği yetiştirmek için ayıran kadınlar, kozaları satarak gelir elde ediyor. Bölgede ilk defa kurulan sistemle köylülerin para kazanmaya başladığını belirten Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomi Daire Başkanı Salih Sancar, bu yıl yaklaşık 400 çiftçi aileye bu sistem sayesinde iş kurduklarını söyledi. Başkavak köyünü pilot bölge seçtiklerini anlatan Sancar, “Proje kapsamında bütün masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Uygulama sonucu çok güzel değerler elde ettik. Umuyorum ki bu saatten sonrada daha fazla yaygınlaşır. Savur ilçesi Başkavak köyünün dut ağaçlarının yoğun olmasından dolayı burayı seçtik. Çünkü ipekböceklerinin temel besinleri dut yapraklarıdır” dedi.


Başkavak köyünün yanı sına Yeşilli ve Kızıltepe’deki bazı köylerde yaşayan birkaç aileyi de projeye dahil ettiklerini dile getiren Sancar, “Bizler bunu bir pilot uygulama olarak gerçekleştirdik. Başarılı olunması halinde daha yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Pilot olması neticesiyle bütün giderler belediyemiz tarafından karşılandı. İpekböceği yetiştiriciliğinin daha çok çiftçimizin katılımıyla daha geniş bir alana yayılacağını düşünüyorum” diye konuştu.



“Çiftçiler para kazanmaya başladı”


Ziraat Mühendisi Sevda Aydın ise projeyi hayata geçirmenin tek nedeninin kırsal kesimdeki yoksul ailelere ek gelir sağlamak olduğunu dile getirdi. Çiftçilerin herhangi bir masrafının olmadığını anlatan Aydın, “Bizler ailelerimiz için Bursa’dan eğitimciler getirdik ve eğitim verdik. Verilen eğitim sonrası malzemeler dağıtıldı. İpekböceklerimiz Şanlıurfa’dan getirildi. Hiç bekletmeden üreticilerimize dağıtımını yaptık. Her hafta kontrol mühendisleri olarak çiftçilerimizi kontrol etmek amaçlı buraya geliyoruz. 40 günlük bir süreleri var. Yaklaşık her kutunun içinde 20 bin böcek bulunmaktadır. Bu böceklerin ölmemesi durumunda köylülerimiz binlerce lira kazanacaktır” ifadelerinde bulundu.



“Devlet sayesinde para kazanmaya başladık”


İpekböceği sayesinde iş sahibi olduğunu kaydeden Mesude Erdoğan, şunları kaydetti:


“Böcekler ilk bizlere geldiğinde hiç tepki göstermeden aldık. Bu devletin bize verdiği bir iş imkanıdır. Hiç görmediğimiz bir böcek türü. Böceklere bakmak bizlere büyük bir mutluluk verdi. Kendi ellerimizle besledik. Onların yapraklarını ufak ufak doğrayarak hazırladık. Nasıl çocuklarımıza bakıyorsak, onlara da öyle bakmaya başladık. Kozaların oluşması çok hoşumuza gitti. Çok güzel bir ş yaptığımızın farkına vardık. Bizler bu işi daha ileri götürmek istiyoruz.”



“Eşim işi bırakıp benimle çalışmaya başladı”


Savur ilçesinde ilk defa ipekböceği yetiştiriciliği yaptıklarını anlatan Fatma Aras ise, şunları söyledi:


“Böcekler ellimize ulaştığı zaman bunların ne olduğunu anlamadım. Yavaş yavaş ne olduklarını öğrendim. Onlara bakmaya başladım. Yaprakları kendi ellerim ile ufalayarak onların önüne bıraktım. İlk başlarda fazla yaprak yemiyorlardı. Büyümeye başladıkça daha fazla yaprak yemeye başladılar. Bizim yaklaşık 120 bin böceğimiz var. Yaprakları yetiştirmekte baya zorlanıyoruz. Bakımları bazen bizleri zorluyor. Eşim işe gittiği zamanlar ben tek başıma bakmak zorunda kalıyorum. Belli bir yerden sonra eşim de işe gitmemeye başladı. O da benimle beraber böceklere bakmaya başladı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankasından alınan kaynaklara ilişkin açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası (DB) ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi (CPF) dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddialara ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, bu iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu belirtildi. Türkiye’nin 1947’de Dünya Bankasına üye olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Dünya Bankasından bugüne kadar toplamda 52 milyar dolar finansman sağlanmıştır. Söz konusu finansman kalkınma önceliklerimiz kapsamında ilgili kuruluşlarımız ve DB tarafından ortaklaşa geliştirilen projeler kapsamında kullanılmaktadır" denildi. DB kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor DB’den sağlanan kaynakların proje amacının dışında kullanımı söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "DB kredileri yoksulluğun azaltılması ve refahın eşit paylaşılması odağında sürdürülebilir büyümeyi hedeflemekte olup; bu kaynakların kullanımında toplumun ortak çıkarı gözetilmektedir. CPF programında geçen ‘kırılgan gruplar’ esas itibarıyla yeşil dönüşümden olumsuz etkilenecek meslek gruplarında çalışanlar ile finansmana erişimde zorluklarla karşılaşanları ifade etmektedir. DB projeleri ile söz konusu gruplara beceri kazandırılarak üretime dahil edilmesi ve böylece istihdamın artırılarak yoksulluğun azaltılması hedeflenmektedir. Dolayısıyla bu kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi yoktur. Avrupa Birliğinden sığınmacılar için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında sağlanan hibe desteğinin kullanımında Dünya Bankası önemli bir rol oynamaktadır. CPF dokümanında bu gibi desteklere ilişkin göstergeler de takip edilmektedir. Ancak yeni CPF dokümanında sığınmacılar özelinde DB’den sağlanacak herhangi bir kredi bulunmamaktadır. Geçmişte olduğu gibi Dünya Bankası ile kalkınma hedeflerimizin desteklenmesinde birlikte çalışmaya ve geliştirdiğimiz büyük projelerimiz ile katma değer üretmeye devam edeceğiz."