EKONOMİ - 23 Eylül 2017 Cumartesi 11:54

Mardinli iş adamları OSB’yi ziyaret etti

A
A
A
Mardinli iş adamları OSB’yi ziyaret etti

İstanbul’da yaşayan Mardinli iş adamları, Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkan Vekili Nasır Duyan’ı ziyaret ederek, OSB’deki gelişimler hakkında bilgi aldı.

İstanbul’da yaşayan Mardinli iş adamları, Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkan Vekili Nasır Duyan’ı ziyaret ederek, OSB’deki gelişimler hakkında bilgi aldı.


Mardin Organize Sanayi Bölgesindeki gelişmeler ve yatırımlar hakkında, bilgi veren ve yatırım yapmaya davet eden Nasır Duyan, zamanında risk alarak Mardin OSB’de yatırım yapan iş adamlarının bugün karlı çıktığını söyledi. Mardin OSB’nin ve Mardinli sanayicilerin hak ettikleri yerde olmadığını ifade eden Duyan, Mardin dışında bulunan Mardinli iş adamlarının deneyimlerinden yararlanmak ve OSB’de yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla çıktıkları yurt gezisinin ilk durağında, karşılaştıkları bir hemşerilerinin, ’yerelde güçlerinizi harekete geçirin’ sözüne uyduklarını ve bugün harekete geçirdikleri yerel gücün, 2. OSB’nin temelinin atılmasına vesile olduğunu söyledi.



“Büyük sanayi şehri olmak istiyoruz”


Türkiye’nin en kaliteli mercimeğine, dünyanın en kaliteli buğday ve bulguruna, Derik zeytinine, dünyanın en kaliteli silis kumuna sahip olduklarını belirten Duyan, avantajlarının farkında olduklarını söyledi. duyan, "Konumumuz iyi, kara, hava, demiryolu ağının, Ortadoğu ülkelerinin ticaret merkezine hakim bir yerdeyiz. İhracat ve ticarete rakiplerimize karşı bir sıfır önde başlıyoruz. Bu şartlara sahip Mardin gücünün karşısında kimse duramaz. Bölgede Gaziantep’ten sonra en fazla büyüyen Organize Sanayi Bölgesine sahibiz. Çevre ve komşu iller bizi örnek alıyor” dedi.



“Teröre rağmen risk aldık kazandık”


Terörün en yoğun yaşandığı dönemlerde Mardin OSB’ye yatırım yaptıkların ifade eden Duyan, ”O dönemlerde yatırım yapmak riskti. Biz baba tavsiyesine uyduk. Babam, gömüleceğiniz yere yatırım yapın derdi. Batıda yatırım yapsaydık daha çok kazanabilirdik. Ama biz dedelerimizin, babalarımızın mezarlarının bulunduğu yerde yatırım yaptık. Şimdi kazançlı mıyız, evet kazançlıyız. 7 liraya arsa sattık, aldık, şimdi arsanın metrekaresi 50 lira. Un ihracatında Türkiye birincisiyiz. Türkiye bulgurunun yüzde 35’ni, makarnasının yüzde 30’nu, yemin yüzde 60’nı biz üretiyoruz. Bu Mardin sanayisinin gelişmişliğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.


İstanbul’da yaşayan Mardinli iş adamları Başkanı Abdulkadir Akkuş, İstanbul ve Mardin’de yaşayan Mardinli iş adamlarını bir araya getirerek entegrasyonu sağlamayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul’da geniş tabanlı tekstil atölyelerinin bulunduğunu belirten Akkuş “ Mardin Organize Sanayi Bölgesinde kurduğumuz 270 kişinin istihdam ettiği tekstil atölyesi ile yönümüzü Mardin’e çevirdik. İhracat yaptığımız ülkeler, Mardin’deki tesislerimizde ürettiğimiz ürünleri tercih ediyor. Burada çalışan işçilerimiz daha dikkatli ve itinalı çalışıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.