GENEL - 19 Nisan 2018 Perşembe 11:25

Ninelerin Kur’an-ı Kerim aşkı

A
A
A
Ninelerin Kur’an-ı Kerim aşkı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan 70 yaş ve üzeri ev kadınları düzenlenen kurslarda Kur’an-ı Kerim öğrenmenin sevincini yaşıyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan 70 yaş ve üzeri ev kadınları düzenlenen kurslarda Kur’an-ı Kerim öğrenmenin sevincini yaşıyor. Okumanın yaşı yok diyerek Kur’an-ı Kerim öğrenmeye koşan kadınlar, yaşıtlarının da Allah’ın kelamıyla tanışmalarını istiyor.


Kızıltepe ilçesinde yaşayan 74 yaşındaki Şükriye Erdoğmak, 69 yaşındaki Mükrime Demirat, Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde açılan kursta Kur’an-ı Kerim’le tanıştı. Daha önce farklı nedenlerle okul okumayan ve Kur’an-ı Kerim’i öğrenemeyen kadınlar, usta öğreticiler eşliğinde bu özlemlerine son verdi.



“Kur’an öğrendiğim için çok mutluyum”


ADEM kurslarında Kur’an-ı Kerim öğrendiğini anlatan Mükrüme Demirat, geceleri bile yatağından kalkarak Kur’an okuduğunu belirtti. Demirat, “Hacca gittim herkesin elinde Kur’an-ı Kerim vardır ben geldim ve ağladım. İş yapmaktan öğrenemedim. Buraya geldim 3 yıl oldu. Allah’a çok şükür biraz televizyondan öğrendim biraz 3 yıldır buraya geliyorum. Okuma yazma kursuna da geliyorum. Okul okumamıştım. Hocamız ve müdüre hanım Allah onlardan razı olsun çok iyiyiz ve çok mutluyuz. Herkes gelsin bu nimeti görsün. Bu çok güzel bir nimettir. Bu Kur’an-ı Kerim’i okusunlar, mutlu olsunlar. Gece gündüz yatamıyorum. Kur’an-ı Kerim hep benim başımın üstünde ikide bir çıkarıp okuyorum. Allah razı olsun hocamız çok güzel gösteriyor” dedi.



“Dünya malına değer”


74 yaşında Kur’an-ı Kerim öğrendiğini belirten Şükriye Erdoğmak ise, “İşte bu ADEM’de Kur’an-ı Kerim okuyorum. Kur’an-ı Kerim’i hatmettim. Bana yardımcı oldular. Allah onlara da yardımcı olsun. Onlar bana Kur’an-ı Kerim öğretti. Kur’an-ı Kerim’i okudum bu dünya malına değer. Okumayı bilmiyordum. Çok istiyordum. Allah bana yardım etti ve okudum” diye konuştu.


Kızıltepe Kaymakamlığı ADEM Koordinatörü Aslı Gülden Çiçek ise “Merkezimizde şuanda 17 kursumuz var. Kur’an-ı Kerim, Arapça, okuma yazma, bilgisayar ve oyun odası etkinliği gibi kurslarımız var. Kur’an-ı Kerim kursumuz uzun yıllardan beri devam etmekte. Gençlerimiz de Kur’an-ı Kerim kursumuzda var. Ancak 60 yaş üzeri teyzelerimiz var. Bu teyzelerimizin Kur’an-ı Kerim’i öğrenme talepleri bizleri çok mutlu ediyor. Teyzelerimizin mutluluğu bize de yasıyor. Okuma yazma bilmeyenler daha geç bir sürede Kur’an-ı Kerim öğrenebiliyorlar. Çünkü tecvitli eğitim alıyorlar. Genelde bu teyzelerimize okuma yazma öğrettikten sonra Kur’an-ı Kerim dersine alıyoruz. Bu yönde daha hızlı ilerliyorlar. Şuanda ilk aşamada istek, azim ve evdeki çalışmaları ile bir ayda Kur’an-ı Kerim’i geçen varken daha zor algılayanlar 2-3 ayda geçebiliyorlar. Şuanda bizim 17 kursumuzda 320 öğrencimiz var. Her geçen gün bu sayımız artıyor” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.