ASAYİŞ - 13 Temmuz 2018 Cuma 09:18

Cinayet denildi film çıktı

A
A
A
Cinayet denildi film çıktı

Mersin’in Erdemli ilçe sahilinde akşam cinayet işlendiği yönündeki sosyal medya paylaşımları nedeniyle vatandaşlar seti bastı.

Mersin’in Erdemli ilçe sahilinde akşam cinayet işlendiği yönündeki sosyal medya paylaşımları nedeniyle vatandaşlar seti bastı. Vatandaşlardan bazıları yardıma koşarken, bazıları da cinayet işlediğini düşündükleri karakterin üzerine yürüdü. İşin aslı ortaya çıkınca da yüzlerce kişi çekilen sahneyi takip etmek için çevreye toplandı. Cinayet işlendiği yönündeki sosyal medya paylaşımlarının kaynağının da aynı kısa filmin cinayet sahnesi olduğu ortaya çıktı.


Olayı İHA muhabirine anlatan sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu İbrahim Özcan, "Aile içi şiddet, cinsel istismar, parçalanmış ailelere ait bir kısa filmdi. Kızkalesi ve diğer festivallere katılmak üzere çektiğimiz bir kısa film. Biz de gönüllü olarak oynadık tabi. Sahne vurulma sahnesiydi. Öz baba rolünde benim vurulmamı gerektiren bir sahneydi. Üvey sarhoş baba beni vuruyor. Sonuçta o cinayet sahnesinde normal bir tabanca kullandık, kuru sıkı bile değil, göstermelik bir tabanca. Vurulma sahnemde birkaç el art arda ateş edilince insanlar çocuklar çığlık attı" dedi.



"Sahneyi bozmamak için rolüme devam ettim"


Olayın bundan sonraki kısmını sahneyi bozmamak adına gözü kapalı takip ettiğini anlatan Özcan, "Ben vurulmuş yatmışım yerde, bekliyorum. Ben hiç pozisyonumu bozmuyorum. Bir kadın sesi duydum, ’müsaade edin ben sağlıkçıyım, yardımcı olabilirim arkadaşlar, kan kaybından ölmesin’ diye bir şeyler duydum. Gözlerimi açamıyorum, çünkü çekim devam ediyor. Bu arada sahne de bozuldu. Duyarlıymış insanlar. Daha sonra beni tabancayla vuran arkadaşın üstüne saldıranlar, peşinden koşturanlar olmuş" diye konuştu.


Olayın bir cinayet değilde kısa film olduğunun anlaşılmasıyla vatandaşların bu kez de çekim yapılan sahneyi izlemeye koyulduğunu anlatan Özcan, "Bu kez de televizyon izler gibi, sinemada film izler gibi izlemeye başladılar. Gülüyorlar, alkışlıyorlar. Sahnem bitti ayağa kalktım, vatandaşlar maç izliyor da ben stadyumun ortasındaymışım gibi hissettim" dedi.



"Vatandaşların duyarlılığı bizleri memnun etti"


Bir tiyatrocu olarak duyarlılık dolayısıyla memnun olduğunu belirten Özcan, "Erdemli’de bu insanların hem film izlemeye karşı gösterdikleri duyarlılık, hem de orada bir cinayet mi oldu ne oldu, bir katil kaçıyor diyerek peşine takılmalar, yerde yatan oyuncuya ben sağlıkçıyım yardımcı olabilirim diyerek duyarlılık göstermeleri bizleri mutlu etti" şeklinde konuştu.


Aile içi şiddet ve tacize yönelik bir hikayenin oluşturulduğunu dile getiren filmin senaristi ve yapımcısı Fatma Gündüz de, çekilen kısa film ile 3-4 festivale katılmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.