POLİTİKA - 19 Şubat 2017 Pazar 14:27

Elvan: "Milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme ihtiyaç var"

A
A
A
Elvan: "Milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme ihtiyaç var"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Artık bu ülke koalisyon tartışmaları istemiyor, huzursuzluk istemiyor. Bu ülke uzlaşı istiyor. Artık muktedir olmayan hükümetler istemiyor" dedi.
Elvan, Mersin programı kapsamında merkez Akdeniz ilçesindeki mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında, demokrasinin, milli iradenin en temel taşını muhtarların temsil ettiğini vurgulayan Elvan, muhtarlık müessesesinin 188 yıllık bir tarihi olduğunu söyledi. 1829 yılından bu yana ülkemizde muhtarların hizmet verdiğini dile getiren Elvan, "Seçilerek iş başına geliyorsunuz, seçilerek görevi devrediyorsunuz. 188 yıllık bu süreçte sözünüzün en fazla dinlendiği, talebinizin en fazla gerçekleştiği, sesinizin muhatabına en fazla ulaştığı dönem, bizim hükümetlerimiz dönemi olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ve devam eden muhtarlarla buluşma toplantıları, sadece Türkiye için değil, sadece iki asra yaklaşan tarihimiz değil, dünya demokrasisi için örnek olaylardan biridir. Halkın içinden, halkın seçtiği, demokrasisini adeta çekirdek yöneticileri olan muhtarlarımızın yönetime daha fazla katılmaları, halkımızın talep ve isteklerinin gerçekleşmesine sundukları önemli katkılar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ihtiyacı var"
Milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Elvan, şöyle devam etti:
"Bu ülke artık istikrarsızlık istemiyor. Bu ülke kalıcı bir istikrar istiyor. Artık bu ülke koalisyon tartışmaları istemiyor, huzursuzluk istemiyor. Bu ülke uzlaşı istiyor. Artık muktedir olmayan hükümetler istemiyor. Ekonomi gelişirken, Türkiye büyürken, 2023 hedeflerimizin, 2035 hedeflerimizin gerçekleşmesi için, yerinde ve zamanında karar verip uygulamak için, halkın yöneticilere verdiği yürütme yetkisinin önündeki engellerin kaldırılması için bu sistem elzem hale gelmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Şimdi söz milletimizin. Milletimiz ne derse o olacak. Demokrasinin tam anlamıyla, bütün kurumlarıyla işlemesi, işte bu sayede mümkün olacak. Hepimiz yakın dönem tarihimizi biliyoruz. Yönetim zaafı, bütün zaafların başıdır. Türkiye bu zaaflardan çok çekti. İnşallah bir daha olmayacak şekilde bu ihtimal tarihe gömülecek."

Akdeniz ilçesine yapılacak yatırımlar
Bakan Elvan, konuşmasının devamında Akdeniz ilçesine önümüzdeki dönemde yapılacak olan yatırımlarla ilgili de bilgi verdi. 2017 yılında Akdeniz ilçesine yeni bir hükümet konağı kazandırmak için kazmayı vuracaklarını kaydeden Elvan, "Bunun yanında Akdeniz ilçemiz için çok önem arz ettiğini düşündüğümüz bir husus var. O da gençlere yönelik alt yapının daha da güçlendirilmesi. Dolayısıyla Akdeniz ilçemizin bir gençlik merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İnşallah 2017 yılında yeni bir gençlik merkezi için çalışmalara başlıyoruz. Yine ilkokul talepleri var. Bunları irdeliyoruz. Bunlar üzerinde çalışmalara başladık. Ama ilçemizin en önemli sorunlarından birinin de yapılaşma olduğunu düşünüyoruz. Yeterli suyu, elektriği olmayan kardeşlerimiz var. Alt yapı itibariyle çok kötü koşullar altında yaşayan kardeşlerimiz var. Bu mekanların çok daha iyileştirilmesi, sosyal alanların arttırılması gerekiyor. Bu konuda biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. İşte bu zor şartlarda yaşayan ailelerimize güzel konutlar yapmak istiyoruz. İstemeleri, talep etmeleri halinde o konutlara yerleştirmek istiyoruz. Yaşam standartları çok daha yukarılara çıkacak. Bu noktada muhtarları da bizlerle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Akdeniz ilçemizi bugünle kıyaslanamayacak oranda iyileştireceğiz ve bu ilçemizi Mersin’in cazibe merkezi haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.
Kentte yaşanan taşkınlara da değinen Elvan, "Neden bu taşkınlar oluyor? Nedeni, aslında çok açık. Öküz deresinin denizden 750 metrelik kısmı belediyelerce kapatılmış. Düşünebiliyor musunuz, su denize dökülecek ama siz önünü kapatıyorsunuz. Üstüne yol yapıyorsunuz, bina yapıyorsunuz. Böyle bir şey nasıl olur? Çavuşlu deresine bakıyoruz. Burada tam 7 bin 239 metrelik kısım kapatılmış. Zaten 9.5 kilometrelik dere, bunun büyük bölümü kapatılmış. Kentteki birçok dere bu durumda. Maalesef geçmiş dönemlerde, sorumsuzca belediyeler bu uygulamaları yapmışlar. Kim orada hata yapmışsa, kim suç işlemişse onun karşılığını görmesi gerekir. 5 canımız gitti, kolay mı? Bunun müsebbibi kim? DSİ Genel Müdürlüğü bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptı. 2017 yılında bu derelerin ıslahına hazır. Ancak bunun kamulaştırma boyutu var. Kamulaştırma ile ilgili konu da normalde Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna giriyor. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı bu kamulaştırmanın çok yüksek maliyetler tuttuğunu, dolayısıyla bunu karşılayamayacağını ifade etmiştir. Bu çerçevede biz de bunu nasıl ve ne şekilde çözebiliriz diye düşünüyoruz. Bu konuda çalışıyoruz. İnşallah bir çözüm üreteceğiz ve o dereleri eski haline dönüştürüp, ıslahlarını yapacağız" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
Tokat Bakan Yardımcısının basın açıklaması sırasında deprem oldu İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde basın açıklaması yaparken deprem meydana geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu. Karaloğlu 4 ilçe 37 köyde 385 konut, 87 ahır, 11 cami ve 1 fırında hasar meydana geldiğini belirterek, “Sulusaray merkezli 5 deprem meydana geldi şu ana kadar, 41 de artçı oldu. Ben Tokat ve Yozgat’taki tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun, muhafaza etsin. En büyük tesellimiz şu ana kadar herhangi bir yaralımız ve can kaybımız yok. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda sahada köylerin tamamı tarandı. Tokat’ta 3 ilçe, Yozgat’ta 3 ilçede olmak üzere depremden etkilenen tüm köylerimiz şu anda taranmış durumda. Tokat’ta şu ana kadar 112 acil çağrı merkezimize 576, Yozgat’ta 250 deprem kaynaklı vatandaş ihbarı var. Ön incelemeler sonucunda Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta ve 84 ahırda, 7 cami ve 1 fırında hasarlar var, bunlar yıkık değil hasarlı. Yozgat ilinde 1 ilçede 7 köyde 94 konutta, 4 cami ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var” dedi. “Hasarlı evlere girmeyin” Hasarlı evlere girilmemesi çağrısında bulunan Karaloğlu, "Evinde hasar olan, çatlağı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın. Biz onları alıp misafir etmeye hazırız. Yurtlar hazır hale getirildi. Vatandaşımıza çağrı yapıldı. Şu ana kadar 30 vatandaşımız yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Sayın valimizin verdiği bilgiye göre şu anda bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarında bir hasarımız yok. Okullarımızda, kamu hizmet binalarında herhangi bir hasarımız yok, inşallah binalarımızda kamu hizmeti vermeye de devam edeceğiz. Kumanyalar hazırlandı şu anda dağıtılıyor. Yine Tokat’ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkartmak üzere aş evlerimiz oluşturuluyor. İnşallah vatandaşımıza sıcak yemek imkanımızda sunulacak. Şu anda bölgede ulaşımda, alt yapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorunumuz yok. Yollarımız açık, enerjisi olmayan ve haberleşme imkanı olmayan köyümüz yok. Tedbir olarak Tokat’ta bir gün eğitime ara verdik. Yozgat ilimizde ise Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde yine eğitime bir gün ara vermiş olduk” dedi. “750 Personel 150 araç bölgede” Karaloğlu, 150 araç ve 750 personelin bölgede görev aldığını ifade ederek, “Diyarbakır’dan Van’a kadar birçok ilimizden arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşmış durumda. Yerel ekipler de bölgeye ulaştı. Şu anda bölgede 750 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere bekliyor. 150 yardım aracı da bölgeye ulaşmış durumda” şeklinde konuştu. “Dezenformasyon uyarısı” Karaloğlu açıklamasında dezenformasyon uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Sosyal medyada maalesef yine dezenformasyonlar var. Vatandaşımıza çağrımız AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemeleridir. Biz vatandaşlarımızı AFAD üzerinden çok hızlı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Vatandaşımızın tereddüdü olmasın.” Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı, açıklama yaptığı sırada deprem meydana geldi. Karaloğlu, "Şu anda artçı sarsıntıyı hep birlikte yaşadık. Rabbim hepimizi, ülkemizi korusun" dedi.